- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор Іноземцев: “Головне для депутата – завжди бути серед людей”

“Люди стурбовані зростанням комунальних тарифів”
– Вікторе Анатолійовичу, із якими ініціативами виходите на засідання постійної депутатської комісії, пленарні засідання сесій?
– Належу до фракції соціалістів, і тому всі найактуальніші питання обговорюються на її засіданнях, визначається позиція відносно голосування на сесіях. У мене є своє бачення тих проблем, які стосуються життя населення Полтавської області. Наприклад, я голосував проти прийняття бюджету на 2009 рік, оскільки він не задовольняє мінімальних потреб функціонування бюджетної сфери. Або при розгляді комунальних тарифів основний аргумент – це економічне обгрунтування з точки зору комунальних підприємств. Якщо мова йде про економічне обгрунтування, то потрібно враховувати фінансово-економічні можливості й кожної сім’ї, що мешкає на Полтавщині, а це не враховується. Тим більше, коли кількість безробітних, рівень інфляції зростають, фактичні ціни на товари першої необхідності, продукти харчування збільшуються інколи кілька разів на тиждень. Виникає логічне запитання – як людині вижити в таких умовах? Погоджуватися з підвищенням цін ще й на послуги комунальників не можна.
– Які питання доводилося вирішувати як депутату?
– Різні. Це виділення з депутатського фонду матеріальної допомоги інвалідам, пенсіонерам, вдовам, багатодітним сім’ям. Інколи займаюсь працевлаштуванням молодих спеціалістів. Брав участь у громадських слуханнях щодо функціонування системи водоканалу у Великобагачанському районі. Також у засіданнях “круглих столів” із проблем молоді, євроатлантичної інтеграції, проведення адміністративної реформи органів місцевого самоврядування тощо. Моя тверда і незмінна позиція відносно сільських шкіл – закривати їх не можна. Адже школа – останній інтелектуальний центр на селі. Економія на освіті й ліквідація навчальних закладів – це безперспективність краю, це шлях в нікуди. Головне для депутата – завжди бути серед людей, розуміти проблеми і максимально, по можливості, допомагати у їх вирішенні.
– 3а яким районом Ви закріплені, із якими проблемами найчастіше звертаються виборці?
– Згідно з рішенням сесії обласної ради я закріплений за Великобагачанським районом. У нинішньому році побував також у Хорольському, Семенівському, Глобинському, Миргородському, Лубенському, Чутівському районах, спілкувався з людьми. На зустрічах мешканці порушують, приміром, проблеми збереження та функціонування об’єктів соціальної інфраструктури – лікарень, шкіл, дитячих садочків. Люди стурбовані постійним зростанням тарифів на комунальні послуги. Значну частину населення не задовольняє нинішня ситуація із земельно-майновими відносинами на селі.
“Земля – національне багатство”
– На які громадські, суспільні справи спрямована діяльність обласної організації партії “Справедливість”, яку Ви очолюєте?
– Партія “Справедливість” відновила свою діяльність в Україні три місяці тому. Обласна партійна організація розпочала свою роботу з 20 травня 2009 року. Хотів би відзначити, що партія “Справедливість” – це лівоцентристська організація, яка визначає за мету побудову соціально справедливого суспільства. Займає чітку позицію відносно того, що земля сільськогосподарського призначення не може бути об’єктом купівлі-продажу. Це національне багатство, яке має належати сучасним і майбутнім поколінням України. Ми виступаємо за те, щоб Україна була позаблоковою державою згідно з Конституцією, категорично проти вступу до НАТО. Вимагаємо обов’язкового виконання органами влади всіх законів соціального захисту, починаючи від чорнобильців, ветеранів Великої Вітчизняної війни, праці, дітей війни.
– Чи вдається об’єднати колишніх однопартійців-соціалістів навколо ідеї згуртування лівих сил?
– Справді, наша партія, її голова Станіслав Ніколаєнко висунули ідею об’єднання лівих та лівоцентристських сил. Цього вимагають сама ситуація, настрої та розчарування суспільства в нинішніх реаліях життя. Так, наприклад, за результатами соціологічних опитувань, від 32 до 40% виборців мають настрій лівої орієнтації і виступають проти всіх діючих партій у системі влади. А це означає, що потрібні нова об’єднуюча ідея, нові партії, нові патріотично настроєні особистості. Вакууму в політиці не існує.
Соціалістичній партії я віддав все своє свідоме життя. І не шкодую, тому що щиро вірив в ідею демократичного соціалізму. Я хотів би, щоб лівоцентристське об’єднання відбулося разом із СПУ. А як буде – час покаже.
“Працювати з молоддю дуже цікаво”
– Ви говорили, що ваші колеги-партійці та інші небайдужі люди виступили спонсорами облаштування спортивного комплексу в очолюваному Вами Полтавському кооперативному технікумі.
– У нас рік тому була прийнята Програма щодо формування у студентів здорового способу життя. Студенти займаються різними видами спорту, це – гирі, футбол, волейбол, баскетбол, легка атлетика, настільний теніс. Займають 1–4 місця на змаганнях у системі Укоопспілки. За останні два роки ми значно покращили спортивну базу: в учбовому корпусі маємо два спортзали, прекрасну спортивну кімнату з тренажерами в гуртожитку. Щиро вдячні В’ячеславу Ждану – ректору Української медичної стоматологічної академії, Віктору Пожечевському – начальнику управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації, депутату обласної ради, Миколі Кривеженку – начальнику міської шляхової організації, Миколі Ісаєву – начальнику Департаменту з питань виконання покарань у Полтавській області, Олександру Яреську – тодішньому начальнику обласного управління лісового та мисливського господарства, Андрію Ушакову – підприємцю та іншим.
– Ви депутат-педагог, який працює з молоддю. Що, на Вашу думку, треба змінити, щоб зробити її активнішою?
– Насамперед, потрібно всім зрозуміти не на словах, а на ділі, що молодь – це наше майбутнє. Участь юних в органах студентського самоврядування, студентської міської ради, конференціях дозволяє досягати соціальної активності студентів з одного боку, а з іншого – формувати певні управлінські навички. З молодими людьми дуже цікаво, вони нестандартні, розумні й енергійні. Головне – нам, старшому поколінню, потрібно їх розуміти.
– Розкажіть, якого фаху можна набути у Вашому закладі? Як відбуваються навчання, працевлаштування, що б Ви побажали своїм майбутнім студентам?
– Полтавський кооперативний технікум – добре відомий навчальний заклад не лише на Полтавщині, а й за її межами. На мою думку, абітурієнти роблять правильний вибір, коли вирішують вступати до нас.
У технікумі готують фахівців за державним замовленням та за контрактом за спеціальностями: бухгалтерський облік, фінанси і кредит, оціночна діяльність, товарознавство та комерційна діяльність, товарознавство та комерційна діяльність – спеціалізація “Товарознавство в митній справі”, правознавство, виробництво харчової продукції, організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі. Є також робітнича професія – “кухар, кондитер”. Підготовку молодших спеціалістів здійснюють як на денній, так і на заочній формах навчання.
Випускники базової середньої школи мають можливість отримати одночасно повну загальну середню освіту і вищу освіту за обраним напрямом, а випускники професійних ліцеїв (училищ) навчаються за скороченим терміном за умови вступу на відповідну спеціальність.
Продовжувати освіту можна в закладах ІІІ–IV рівнів акредитації за скороченим терміном, що вигідно для кожного студента і його сім’ї.
Для навчання створено сучасну матеріально-технічну базу, просторі аудиторії, лабораторії, комп’ютерні класи, аудиторію з інтерактивною дошкою та мультимедійним проектором, бібліотеку з читальним залом, інтернет-бібліотеку тощо. Навчально
-виховний процес забезпечує висококваліфікований викладацький колектив. У рамках напряму “Розпочинай кар’єру ще студентом” працює електронний банк даних з питань працевлаштування та інше. Випускники нашого навчального закладу успішно працевлаштовані на підприємствах споживчої кооперації та інших підприємствах різних форм власності. Знання, отримані в технікумі, дозволяють також самостійно займатися власним бізнесом.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 31 липня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]