- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Універсальний “Агроцентр”

Та, попри схильність до акуратності й порядку, директор ВАТ “Агроцентр” Михайло Костенко – людина аж ніяк не армійського вишколу. Причина криється в іншому: все створено власними руками і збережено та примножено теж завдяки власним зусиллям. То як  же не цінувати свою працю!
Варто згадати, що раніше тут розміщався райагропостач, на який у середині дев’яностих років чекала сумна доля. Тоді у більшості інших районів подібні посередницькі організації вже наказали довго жити. Щодо Михайла Костенка, то йому вистачило терпіння, наполегливості й господарської далекоглядності не тільки зберегти матеріально-технічну базу, а й пристосувати її до нових економічних умов. Інженер за фахом, Михайло Миколайович все прорахував і з-поміж різних варіантів вибрав найбільш перспективний. А саме: пішов шляхом створення багатопрофільного агропромислового виробництва. Спочатку, але вже під вивіскою ВАТ “Агроцентр”, збудували млин, потім – пекарню, обладнали столярний цех, обзавелися пилорамою…
Одночасно освоювали хліборобську науку. Попервах в обробітку було лише двадцять гектарів землі, що належала членам акціонерного товариства. Нині ж “Агроцентр” орендує понад одну тисячу гектарів. Відповідно розширився й машинно-тракторний парк, який дає змогу власними силами вчасно і якісно виконувати весь обсяг сільськогосподарських  робіт. Цьогорічні жнива, приміром, розпочали без зволікань, тільки-но дозріли хліба. До збирання належать 350 гектарів озимої пшениці і 230 – ячменю. За ранніми зерновими настане черга гречки, соняшнику, кукурудзи… А ще ж потрібно буде упорати городину та інші культури на семистах гектарах фермерського господарства Григорія Хана, який зарекомендував себе надійним діловим партнером ВАТ “Агроцентр” і зараз обіймає  посаду заступника директора товариства. До речі, обидва – і Михайло Миколайович, і Григорій Сергійович – свою господарську роботу поєднують з депутатською діяльністю у Великобагачанській районній раді.
Звичайно, кризові хмари не оминули Устивицю. На деяких ділянках допоміжного виробництва довелося навіть до кращих часів призупинити випуск продукції. Однак все обладнання ретельно доглядається і при потребі завжди готове до роботи. Зберегли в товаристві й кадровий потенціал, до скорочень не вдавалися.
– Ми пережили кризу дев’яностих років, переживемо і нинішню, – говорить Михайло Миколайович. – Якими б не були труднощі, все одно вони минущі. І взагалі, криза – хороший стимул до зміцнення господарської самостійності. Оскільки держава за нас давно вже не думає, то кожен повинен сам собі допомагати. Найліпше це робити в колективі, який згуртований єдиною метою і націлений на перспективу розвитку свого підприємства.
aДиректор ВАТ “Агроцентр” Михайло Костенко (ліворуч) і його заступник, голова фермерського господарства Григорій Хан.
aНе вперше жнивують на ланах товариства (зліва направо) тракторист Олександр Карпенко, комбайнери Микола Насвіт і Олексій Ралко.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 21 липня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]