- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Приборкати апетити “Укрпошти”!

Ось такий подарунок співгромадянам зробив, йдучи з міністерської посади, Йосип Вінський.
Керівники Мінтрансу і "Укрпошти" знову виставили себе брехунами перед журналістською спільнотою і передплатниками. Клянучись на всіх перехрестях, що вважають редакційні колективи своїми партнерами, вони не хочуть ні дослухатися до думки редакційних колективів, ні радитися з ними.
Чиновники Мінтрансу й досі не зрозуміли, що йдеться не про наповнення редакційних бюджетів, а про можливість для якомога ширшого кола наших громадян передплатити газети і журнали.
А ось щодо наповнення бюджету "Укрпошти" можемо сказати таке: у час передплатної кампанії на 2008 рік Мінтранс підвищив тарифи на 60 відсотків, на
2009-й – ще на 27 відсотків. Усі спроби Національної спілки журналістів України і редакцій газет з'ясувати, скільки у результаті цього додатково грошей одержали поштовики і куди їх витратили, закінчилися нічим. А оприлюднення цих цифр і фактів регламентуються законами, що визначають регуляторну політику. І тепер Мінтранс, усупереч державним актам, не оприлюднив своїх намірів щодо витрат додаткових коштів, одержаних у результаті планованого підвищення.
Керівництво "Укрпошти" на початку кожного року бадьоро рапортує про зростання передплатних тиражів. Не вірте – це справжнісіньке окозамилювання.
Після переможних січневих реляцій поштовиків закрилося 155 видань, які зуміли набрати сукупно лише 71 тисячу примірників передплати. А вони ж увійшли у "справну цифру "Укрпошти"! Так само, як і ті видання, чиї передплатні тиражі станом на 1 лютого ц.р. впали на десятки тисяч примірників порівняно з 1 січня.
Що вже говорити про доставку газет, які поштовики привозять на села двічі-тричі, а то й раз на тиждень! Редакційні колективи з Полтави, Дніпропетровська, навіть з Києва скаржаться на нерегулярну доставку їхніх видань у цих містах.
"Укрпошта" наполегливо веде справу до знищення періодичних видань, особливо щоденних. З таким підходом Україна невдовзі може залишитися зовсім без газет. Ви цього хочете, пані Прем'єр-міністре? Сподіваємося, що це не так. Тому закликаємо Вас вжити рішучих заходів для наведення порядку в діяльності "Укрпошти".
Вважаємо, що за приклад нам повинна служити Франція, її президент Ніколя Саркозі вважає, що в умовах кризи держава має передплатити кожному 18-річному французу одне національне або регіональне видання, вдвічі збільшити державну рекламу в друкованих ЗМІ, оголосити мораторій на підвищення тарифів на доставку газет і журналів.
Ми чекаємо від Уряду аналогічних дій.
З повагою – Ігор ЛУБЧЕНКО – голова Національної спілки журналістів України,
Іван СПОДАРЕНКО – голова редакційної ради газети "Сільські вісті",
              народний депутат України, Герой України,
Сергій ДЕМСЬКИЙ – заступник головного редактора газети "Голос України",
Михайло ДОРОШЕНКО – редактор газети "Україна молода",
Олександр ШВЕЦЬ – головний редактор газети "Факты и комментарии",
Олександр БРИЖ – головний редактор газети "Донбасс",
Григорій ГРИНЬ – головний редактор газети "Зоря Полтавщини",
Йосип ЯДУХА – головний редактор газети "Подільські вісті",
Микола ТОКАРСЬКИЙ – головний редактор газети "Приазовский рабочий".

ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ
Ю.В.ТИМОШЕНКО


Print Friendly, PDF & Email [1]