- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вода помилок не прощає

За статистикою, більшість нещасних випадків на воді трапляється саме влітку. Лише за останній тиждень зареєстровано 16 випадків загибелі людей на воді, повідомляють в управлінні з питань НС облдержадміністрації. Більшість загиблих на воді – це молоді люди віком до 35 років.
Щоб запобігти трагедіям, необхідно пам’ятати і дотримуватися правил безпеки під час купання, наголошують фахівці управління з питань НС облдержадміністрації. Ні в якому разі не залишайте біля води чи у воді без нагляду дітей. Категорично заборонено купатися в необладнаних місцях, пірнати в незнайомому місці, купатися в нетверезому стані.
Якщо у воді кінцівку звела судома, то не панікуйте, а намагайтесь утриматися на поверхні води, кличте на допомогу. Можете допомогти собі масажем або вщипнути “утомлений” м’яз. Як правило, через 3–5 хвилин судоми минають. У спекотну погоду не пірнайте у річку зопалу, адже судини розширені, а при різкому охолодженні виникає рефлекторне скорочення м’язів, що може призвести до зупинки дихання.
Потрапивши в сильну течію, не пливіть проти неї, а використовуйте її, щоб наблизитись до берега. Якщо ви потрапили у вир, необхідно набрати якомога більше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти.
У нашій області працює кілька рятувально-водолазних станцій. Якщо вам знадобиться допомога фахівців, телефонуйте: 7-31-35, 7-86-09 – у Полтаві, 3-11-07 – у Кременчуці, 3-41-35 – у смт Градизьку, 5-34-52 – у Лубнах, 2-29-70 – у Комсомольську.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email [1]