- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Завдяки Богу, чорноземам і працьовитим людям…

    Президент зауважив, що навіть у складних кризових умовах українське сільське господарство “розвивається з приростом. Очевидно, цьому сприяє й та позитивна кон'юнктура, яка є як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках”. Він висловив переконання, що з кожним роком наша країна рухається до оптимізації аграрного ринку, який “стає більш організованим, відкритим, конкурентним”. На переконання Глави Держави, йдеться про галузь, де відбувається активна організація ринкових відносин, з'являються ефективно працюючі власники. Віктор Ющенко розповів, що у 2008 році найбільше інвестицій, у першу чергу іноземних, надійшло саме в галузь сільського господарства. “Я бачу розвиток сільського господарства як винятково перспективний, однак водночас ми повинні говорити, що є ще багато проблем”, – підкреслив Глава Держави. Він, зокрема, критично оцінив минулорічне рішення уряду про заборону імпорту зерна й олії та помилкову позицію Кабміну щодо сфери м'ясної продукції. На переконання Президента, це свідчить про “адміністративне ручне управління” в галузі сільського господарства, від якого, безумовно, слід відмовлятися. Він також акцентував увагу на відсутності нормальної бюджетної політики стосовно сільського господарства.
   Водночас Віктор Ющенко нагадав, що Україна закріпилася на п'ятому місці у світі за експортом зерна, на першому – за експортом насіння соняшнику та соняшникової олії. “Переконаний, ці позиції нам треба зміцнювати і показати, що з колін встає унікальна аграрна економіка країни, яка традиційно вважається житницею Європи”, – сказав Президент.
Загалом в “Агро-2009” взяло участь близько 2 тисяч вітчизняних та 200 іноземних компаній з Німеччини, Данії, Чехії, Голландії, Франції, Польщі, Китаю, Росії, Білорусі, Молдови, дилерів закордонних фірм, які працюють в агропромисловому комплексі України. Особливістю цьогорічної виставки було те, що вона одночасно працювала на двох виставкових майданчиках. Це пов'язано зі збільшенням кількості учасників, адже виставка з року в рік стає все популярнішою.
Полтавщина презентувала свою продукцію на 30 м2 площі. Зрозуміло, що показати весь потенціал області, яка вважається житницею України, на такій обмеженій території було нелегко. Центральним експонатом стала прозора колба заввишки близько двох метрів зі зразками родючих грунтів Полтавщини. В експозиції були представлені крупи й борошно ДП “Полтавський КХП”, вироби ПП “Гончарний круг”, пиво ЗАТ “Фірма “Полтавпиво”, горілка в оригінальних фарфорових пляшках ЗАТ “Полтавський лікеро-горілчаний завод”, олія ТМ “Диканька” ТОВ “Укролія”, майонез “Одарчин” ТОВ “Успіх”, тривала жвава торгівля морозивом, йогуртами та іншими молочними продуктами ВАТ “Лубенський молочний завод”.
   – Ми переконані, – сказав в інтерв’ю представникам ЗМІ голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, – що Полтавщина є провідною областю в агропромисловому комплексі України. Цьогоріч плануємо звести 11 елеваторних комплексів. Перший з них – на Дніпрі, реалізуючи програму реанімації цієї річки як судноплавної артерії. Можливо, цьогорічний урожай буде меншим, ніж торік, але він теж має стати вагомим. Ми завдячуємо Богу, багатим полтавським чорноземам і людям, які працюють на цій землі: їхні невтомні руки, мудрість і щира, самовіддана любов до рідного краю, яка передається від діда-прадіда, – ось головна запорука наших здобутків.

Анатолій ВАСЕВИЧ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]