- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Новітні технології компанії “Райз”

Наталія ПАВЛЕНКО

На сьогодні “Райз” має два подібні підприємства у Сумській і одне – у Донецькій областях. Щодо Червонозаводського, то першу палю під фундамент було забито наприкінці 2007 року, а вже минулого сезону елеватор прийняв перше зерно. До приймання врожаю-2009 для зберігання 92 тисяч тонн зерна намічено ввести в експлуатацію ще чотири ємності на 29 тисяч тонн кожна. А загальна очікувана потужність підприємства – 360 тисяч тонн одночасного зберігання зерна.
– Працюємо над розширенням лабораторного обладнання, – розповів Володимир Сущенко. – Маємо солідний ваговий підрозділ – четверо електронних 80-тонних ваг, обладнаних цифровими датчиками, непідвладними впливам перепаду температур, і електронними табло на в’їзді, що дозволяють водієві контролювати процес зважування, та двоє ваг для відтарювання автотранспорту. Є також 150-тонні залізничні ваги. Одночасно можемо приймати дві сільськогосподарські культури – маємо по три заїзди для кожної. Потужність прийомки кожної лінії – 600 тонн за годину. З такою ж інтенсивністю працюють дві наші очисні машини від провідних американських виробників цієї техніки. Ще одна машина тонкої очистки зерна передбачена для його відвантаження. Одночасно ми можемо завантажувати три залізничні вагони.
Триває монтаж і другої потужної сушарки, що має завершитися до початку цьогорічного сезону хлібозбирання. Кожна сушарка обладнана накопичувачем вологого зерна ємністю 1500 тонн для його цілодобової безперебійної роботи. До речі, у світі є всього 9 таких сушарок: у США і в Україні. Встановлені в Червонозаводському сушарки потужністю 70 тонн за годину ефективні для насіннєвого режиму, обробки невеликих партій зерна та для олійних культур. І на досягнутому будівництво елеватора не закінчується.
– Саме на таких сучасних підприємствах має зберігатися якісне полтавське зерно, – сказав заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко. – Споживач повинен купити його якісним і дати за нього відповідну ціну. Саме за такими компаніями, як “Райз”, – майбутнє.
Пленарна частина засідання виїзної комісії продовжилася у міському Будинку культури. Про підготовку сертифікованих зернових складів до заготівель зерна нового врожаю та формування розцінок на їх послуги інформувала учасників наради начальник обласної державної хлібної інспекції Любов Бобир. Виступ начальника інспекції якості й формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації Володимира Куцовола був присвячений формуванню державних і регіональних ресурсів продовольчого зерна та його декларуванню сертифікованими зерновими складами. Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень, виступаючи на засіданні, проаналізував уроки минулорічних жнив, зокрема і щодо взаємин сільгоспвиробників, зернозберігаючих підприємств та зернотрейдерів.

Print Friendly, PDF & Email [1]