- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Валерій Асадчев: “За три роки вдалося зробити чимало”

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

– Хотів би загальними рисами охарактеризувати зроблене за цей період. Якщо говорити про економіку, то найбільше, чого вдалося досягнути, – це значно підвищити рівень виробництва в агропромисловому комплексі, – наголосив Валерій Асадчев. – Полтавщина вийшла на передові позиції з валового виробництва сільгосппродукції, найкраще в Україні проведено цьогорічну посівну кампанію. Ранніх зернових посіяно 655 тисяч гектарів, ми фактично зберегли минулорічну структуру посівних площ.
Аграріям Полтавщини вдалося втримати ті темпи, які були в минулому році, коли ще не починалася криза. В нашій області розробляється кілька інвестиційних проектів, будуються 11 нових елеваторів, один з них – перший зерновий термінал на Дніпрі.
Серйозне занепокоєння у голови облдержадміністрації викликає нафтогазовий комплекс області:
– Нафтогазовий комплекс, який залишився в монопольному управлінні держави, сьогодні фактично животіє, і ми маємо там суцільні проблеми. Скажімо, державним підприємствам не надають ліцензій на розробку чи видобуток державні інституції, які ними керують. Найбільша проблема – відсутність стратегічного потенціалу розвитку та інвестицій. Можливості інвестування дуже великі, й бажання у інвесторів є, але відсутність чіткої системи управління цим комплексом із боку держави, на жаль, призвели до значних проблем.
Машинобудування два роки у нас розвивалося потужно, давало значну динаміку розвитку, але ця галузь  найбільше постраждала від фінансово-економічної кризи. Зниження обсягів виробництва по машинобудуванню в цілому по Україні склало майже 70 процентів. На сьогоднішній день жодне полтавське підприємство цієї галузі не зупинилось, хоча окремі не працювали по місяцю-два на початку року. Нині працюють фактично всі підприємства, але їхня потужність нижча, ніж у докризовий період.з (Закінчення.
Початок на 1-й стор.).
Говорячи про бюджетну сферу, Валерій Асадчев наголосив:
– За ці три роки ми не зірвали жодної поточної програми – вчасно розпочинали опалювальний сезон, навчальний рік в освітніх закладах, літній відпочинок дітей. Майже два роки в Полтавській області не було заборгованості по зарплаті. Ми мали невелику суму боргу, і коли в період кризи  вона почала збільшуватись, у нас виник відносно значний процент зростання, хоча й сьогодні порівняно з фондом заробітної плати заборгованість по зарплаті на Полтавщині  є однією з найнижчих в Україні.
Сфера охорони здоров’я є пріоритетною для влади. Ми планували провести масштабну реформу, суть якої в тому, щоб на первинному рівні зробити гнучку систему сімейної медицини, на рівні районних лікарень – систему ургентної допомоги і управління галуззю по селах, на обласному рівні – спеціалізовані, добре оснащені лікарні.  Нам вдалося добре “підтягнути” інфраструктуру  медицини. Звичайно, це залежить не лише від нас, але й від центральної влади. Ми продовжуємо поліпшувати медичну інфраструктуру, і думаю, що ця робота триватиме постійно.
Місцеві бюджети по області за 5 місяців поточного року  виконані на 42 % до річного плану, – відзначив Валерій Асадчев. – Щомісяця приріст на 8–9%, і якщо такі темпи збережуться й у червні, то за півріччя буде виконано половину річного завдання. По обласному бюджету сьогодні є перевиконання майже на 15 мільйонів гривень, – запевнив керівник області. – Зовсім інша ситуація з державним бюджетом,  де маємо стрімкий спад.
Я переконаний, – підсумував голова облдержадміністрації, – що нинішній рік проживемо без значних потрясінь із фінансуванням бюджетної сфери.
Валерій Асадчев торкнувся і політичних питань. Зокрема, відповідаючи журналістам, наголосив, що  є людиною постійною і бачить себе лише в команді Президента України Віктора Ющенка. Президент не тільки піде на майбутні вибори, але й переможе на них, висловив переконання голова облдержадміністрації.
На думку Валерія Асадчева, голова облдержадміністрації у нинішній час повинен бути хорошим господарником і дієвим  політиком.
– І головне для керівника такого рівня – зробити те, що довго працюватиме після тебе, – вважає він. – Мені не соромно сісти з будь-яким моїм попередником      і позмагатися, хто з нас зробив більше. Але не ставлю собі такого завдання. З іншого боку, можу сказати, що нашим попередникам, за президентства Леоніда Кучми, було легше, бо повноважень і можливостей мали більше.
Голова облдержадміністрації відповів на ряд запитань представників місцевих та центральних ЗМІ.

Print Friendly, PDF & Email [1]