- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Cпільний результат передбачає спільну відповідальність

Першим розглядали звіт голови обласної державної адміністрації про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області, обласного бюджету, а також здійснення делегованих радою повноважень за 2008 рік. У цілому минулий рік був сприятливим для Полтавщини, хоча наприкінці року почалася світова фінансова криза, яка негативно вплинула на економіку України і наш регіон, відзначив голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Реалізація повноважень у галузі економічного і соціального розвитку була спрямована на забезпечення розвитку регіону. Більшість макропоказників виконано. Без урахування результатів діяльності нафтопереробного заводу, який у порівнянні з 2007 роком значно знизив обсяги виробництва, можна було б говорити про зростання обсягів промисловості. Але це падіння не могло не відобразитися на загальній ситуації, оскільки НПЗ виробляє приблизно 40% валового продукту області. Загальний спад обсягів промислового виробництва за 2008 рік становив 14,1%.
Але в цілому показники соціально-економічного розвитку є позитивними. Так, за обсягом інвестицій область займає одну з провідних позицій у державі. Річний приріст іноземних інвестицій становив 143,6 млн дол. США, що втричі більше від показників попереднього року. Інвестори з 46 країн світу розмістили свій капітал у 318 підприємствах області.
Обласний бюджет за 2008 рік перевиконаний, за чотири місяці поточного теж є перевиконання. Майже на мільярд гривень збільшена дохідна частина всіх місцевих бюджетів. В агропромисловому комплексі обсяг виробництва зріс на 15,2%.
Валерій Асадчев проаналізував також ситуацію у будівництві, житлово-комунальному господарстві, соціальній сфері, екології, культурі, інших галузях. Він наголосив, що виконавча влада постійно працює над залученням інвестицій та створенням нових робочих місць і вдячна депутатському корпусу за те, що на Полтавщині вдається значною мірою уникати політизації і працювати на користь економічного і соціального розвитку.
Замість відведених регламентом для звіту 30 хвилин голова облдержадміністрації звітував майже годину, коментуючи діаграми і фотографії, які демонструвалися з екрана. Обговорюючи звіт голови облдержадміністрації, депутати обласної ради висловили чимало зауважень і пропозицій щодо діяльності виконавчої влади. Зокрема, Юрій Шляховий (БЮТ), Іван Коваль (СПУ) говорили про недостатню увагу облдержадміністрації до депутатських запитів, які направляються для розгляду. Голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан (БЮТ) наголосив, що фракція БЮТ в основному задоволена рівнем виконання програми розвитку області, хоча залишає за собою право критикувати виконавчу владу і водночас співпрацювати, оскільки всі недоліки й досягнення – спільний результат. Він також зауважив, що екологічні проблеми, попри їх важливість і вплив на інші галузі, зокрема на охорону здоров'я, голова ОДА назвав майже останніми. А проблем у цій сфері, на жаль, чимало. Наприклад, Кобеляки нещодавно пережили “діоксинову атаку” через тривале горіння сміттєзвалища, досить часто трапляються шкідливі викиди у водойми, загибель риби, лісові пожежі. “На Полтавщині немає чіткої програми вирішення екологічних проблем через відсутність співпраці між різними службами”, – підкреслив депутат, запропонувавши виконавчій владі поставити екологію на вищий рівень у програмі економічного і соціального розвитку, щоб вирішення екологічних питань було одним із показників рівня діяльності влади. Підтримав його Віктор Акімов (СПУ), наголосивши, що не вирішується проблема питної води для Кременчука і прилеглих районів, де вона непридатна до споживання; не фінансується укріплення берегів Кременчуцького водосховища, де щороку йде під воду 10 метрів берегової лінії, а також житлові будинки, кладовища, й у річку потрапляють давні захоронення, які можуть містити збудники небезпечних хвороб. Фракція СПУ, сказав її керівник Іван Коваль, у цілому позитивно оцінює виконання програми економічного і соціального розвитку області в минулому році та діяльність представників СПУ, які працюють у виконавчій владі. Але порушив і проблеми, зокрема привернув увагу до функціонування цукрової галузі, бо окремі заводи перебувають на межі знищення, і запропонував прийняти програму збереження буряківництва у Полтавській області. Голова комісії з питань законності і правопорядку Олександр Масенко (КПУ) зауважив, що голова виконавчої гілки влади не назвав,  скільки звернень громадян до облдержадміністрації вирішено. Репліки і запитання прозвучали також від Григорія Вернигори (ПР), Валерія Пархоменка (ПР) та інших депутатів. Проект рішення, яким передбачалося звіт голови облдержадміністрації взяти до відома, депутати не підтримали, як і минулого року. Пропозицію Ірини Гулей (НСНУ) переголосувати і таки прийняти звіт голови ОДА депутати також не підтримали. Причину цього прокоментував журналістам Олександр Удовіченко:
– Прийняти звіт до відома – це, в принципі, просте рішення, і його неприйняття свідчить про те, що немає сьогодні комунікації між головою обласної державної адміністрації і депутатським корпусом. Є добрі слова, певні дії, але немає конструктиву в наших відносинах. Я не маю на увазі особисті стосунки Удовіченка і Асадчева, а говорю про те, що при прийнятті рішень щодо фінансування заходів і програм треба домовлятися, бо обласна рада сьогодні несе відповідальність перед виборцями за обласний бюджет, який подає державна адміністрація.
Звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2009 року депутати не стали розглядати, знявши його з порядку денного в сесійній залі в контексті тієї ж проблеми. Як пояснив Олександр Удовіченко, коментуючи по закінченні пленарного засідання цю ситуацію, причина – у порушенні облдержадміністрацією процедури подання питання на розгляд депутатів. Процедура, зокрема, передбачає завчасне подання матеріалів у профільну депутатську комісію (в даному випадку – постійну комісію з питань бюджету, підприємництва та управління майном). Депутати не захотіли бути просто статистами, зауважив голова обласної ради. Тепер питання буде винесено на наступну сесію після того, як бюджетна комісія проаналізує ефективність використання коштів.
Одним з основних питань сесії було внесення змін до показників обласного бюджету за рахунок вільного залишку бюджетних коштів на початок року та додатково отриманої субвенції з Державного бюджету. Депутатський корпус своїм рішенням передбачив серед іншого кошти на будівництво і капітальний ремонт артезіанських свердловин будинків-інтернатів, реконструкцію приміщень будинків-інтернатів, на виконання обласної Програми підтримки кредитування індивідуального житлового будівництва на селі у Полтавській області “Власний дім”, на підтримку ОКІА “Новини Полтавщини” та газет, співзасновником яких є обласна рада, для надання матеріальної допомоги малозахищеним громадянам області, на підтримку галузі охорони здоров’я та ін. Активно обговорювали питання виділення коштів на реконструкцію пам’ятника у Нових Санжарах на честь перемоги у Полтавській битві, на пропозицію депутатів Івана Близнюка (НСНУ) і Григорія Перерви (ПР). Як пояснив останній, обеліск було викопано з землі на початку будівництва новосанжарської школи, з напису на ньому зрозуміло, що виготовлено його сто років тому, до 200-річчя Полтавської битви. Громада Новосанжарського району пропонує обласній раді взяти участь у співфінансуванні реконструкції пам’ятника, який встановили на центральній вулиці селища. Ідею підтримав Анатолій Шкарбан, зазначивши, що вважає значно доцільнішим підтримати ініціативу небайдужої громади, яка прагне зберегти історичні пам’ятки, ніж фінансувати будівництво сучасних монументів. На підтримку ініціативи новосанжарської громади виступив і Олександр Масенко, а потім за неї проголосувала більшість депутатів. Водночас депутати не підтримали пропозицію Юрія Шляхового вилучити з проекту рішення кошти в сумі 500 тис. грн, передбачені на фінансування фонду сприяння молодіжному житловому буд
івництву (у процесі дискусії з’ясувалося, що кошти будуть виділені тільки за умови державного співфінансування); а також не проголосували за пропозицію Олега Пустовгара (НСНУ) передбачити видатки на кілька друкованих засобів масової інформації.
Наприкінці сесії, у “Різному”, Валерій Пархоменко повернувся до питання бюджету, висловивши прохання до голови облдержадміністрації вчасно узгоджувати з депутатами обласної ради перелік об’єктів, на які може бути спрямована субвенція з Державного бюджету, щоб не повторився негативний досвід минулого року, коли депутати обласної ради дізналися про такий перелік після затвердження урядом.
На пленарному засіданні було затверджено низку обласних програм, призначено керівників організацій і установ спільної власності територіальних громад області, розглянуто інші питання.
Гаряча дискусія розгорнулася щодо прийняття та передачі нерухомого майна у комунальну власність територіальних громад Семенівського району. Суть його полягає у проханні сільських громад району і депутатів Семенівської районної ради створити в районі комунальне підприємство “Семенівське бюро технічної інвентаризації”, виділивши територію району зі складу території, яку обслуговує Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації. Анатолій Шкарбан нагадав, що рік тому обласна рада після тривалих обговорень, кількаразового перенесення розгляду питання все-таки дала згоду на створення комунального підприємства “Кобеляцьке бюро технічної інвентаризації”, засновником якого стала Кобеляцька районна рада. Якщо протягом 2006 року підприємство, яке раніше працювало в районі, виконало 3,5 тис. замовлень, то у 2008 році місцеве комунальне БТІ розглянуло 6 тис. замовлень, ціна послуг нижча за середню по області і по Україні. Податки від діяльності БТІ тепер сплачуються в районі. Цей приклад, наголосив Анатолій Шкарбан, засвідчив, що створення комунальних БТІ для обслуговування територіальних громад в межах районів є доцільним і правильним. Саме тому депутат запропонував прийняти таке рішення стосовно Семенівського району.
Григорій Вернигора, Олександр Масенко, Вол
одимир Оніщенко (ПР), Олександр Удовіченко, Валерій Асадчев переконані, що спочатку варто уважно перевірити результати річної роботи Кобеляцького БТІ й вивчити комплексно роботу усіх БТІ в області, щоб прийняти виважене рішення щодо доцільності створення комунальних БТІ чи знайти іншу модель, яка дозволить надавати послуги БТІ на місцях. У підсумку проект рішення про передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області у комунальну власність територіальних громад Семенівського району майна, що знаходиться в оперативному управлінні Лубенського МБТІ, депутати не підтримали.
Після прийняття депутатського запиту Віктора Акімова і кількох виступів у “Різному” роботу сесії обласної ради було завершено.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 30_04_09
Print Friendly, PDF & Email [1]