- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Економія енергоресурсів без економії коштів

Протягом минулих трьох років планувалося профінансувати енергозберігаючі заходи в сумі 278 млн грн, що мало призвести до економії паливно-енергетичних ресурсів на суму 88 млн грн, повідомив начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тарас Ткаченко. Фактично ж вкладено 626 млн грн (46 млн грн – кошти держбюджету, 36 млн грн – кошти місцевих бюджетів, 436 млн грн – кошти підприємств, 108 млн грн – інвестиційні та кредитні кошти), сумарна економія паливно-енергетичних ресурсів досягла 227 тис. тонн умовного палива, або у грошовому виразі – 150 млн грн. Але, на жаль, ефекту економії споживачі не відчули, зекономлені кошти були витрачені на оплату енергоресурсів, ціна на які постійно зростає: за останні чотири роки газ подорожчав у 6,5 разу, електроенергія – в 2,1 разу, теплова енергія – в 3,4 разу. Так, наприклад, споживання природного газу бюджетною сферою області у 2008 році скоротилося порівняно з 2006-м на 14 відсотків, але на оплату за газ було витрачено на 45 млн грн, або втричі, більше.
Енергетичною стратегією розвитку України до 2010 року передбачено поетапне зменшення споживання природного газу й заміна його електроенергією. На Полтавщині споживання газу в цілому скоротилося на 11 відсотків, а споживання електроенергії зросло на 3 відсотки. Нині в області розробляється пілотний проект переведення кількох об’єктів обласної комунальної власності на електроопалення. Але проект вже наразився на серйозну проблему: електромережі не витримають необхідного навантаження. Учасники засідання переконані, що ситуація потребує вирішення винятково на державному рівні. Проте, як констатував Тарас Ткаченко, у багатьох питаннях енергозбереження держава поки що залишається осторонь, не виконуються навіть законодавчі норми, які б стимулювали енергозбереження й позитивно впливали на розвиток вітчизняного виробництва.
Проблеми розвитку дозвільної системи, яку розглядали на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації другим питанням, теж у багатьох аспектах оголила неузгодженість декларативних намірів держави з реальними діями. Навіть в одному з кращих серед 30 дозвільних центрів на Полтавщині – у Кременчуці – стверджують, що спростити дозвільну систему для підприємців як належить не вдається, оскільки закони суперечать один одному, тривалість процедур не скорочено, кількість дозволів суттєво не зменшено.
На засіданні колегії було затверджено списки вступників до Національної академії державного управління при Президентові України.
З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення.
По закінченні роботи колегії голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення Микола Поліщук розповів про суть програми “Здорова нація”, яку ініціює Президент України Віктор Ющенко.
Зоря Полтавщини, Середа, 1 квітня 2009 р., 3 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]