- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Життєві дороги і витоки творчості

Напередодні ювілею нашого великого земляка вони проводилися в межах міжнародного проекту, до якого долучилися вчені України, Росії, а також науковці Німеччини, Польщі, Італії та інших країн. Організатори конференції наголошували, що Полтава першою розпочала урочисті заходи в Україні та у світі, приурочені до 200-річчя письменника.
Заходи почалися із відкриття у фойє першого корпусу університету виставки “Герої творів Гоголя очима дітей” та музейної кімнати “Микола Гоголь і Україна” у другому корпусі. Полтавців та гостей привітали заступник голови облдержадміністрації Надія Мякушко, заступник голови обласної ради Петро Ворона. Створив святковий настрій науковцям і виступ українського народного хору “Калина” під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України, професора Григорія Левченка, а також зустріч із Миколою Гоголем (артист Богдан Чернявський) і Тарасом Бульбою (народний артист України Василь Голуб).
Пленарне засідання відкрив доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського педагогічного університету Микола Степаненко, котрий привітав учасників конференції та подякував усім її організаторам і спонсорам. Перше слово для виступу він надав архієпископу Полтавському і Миргородському Филипу (УПЦ). Певне, це вперше у Гоголівських читаннях взяли участь представники духовенства, і вперше так широко у доповідях науковців йшлося про вплив християнства на творчість і життя письменника. Про рід Гоголя, про його твори та літературних героїв, про формування й становлення світогляду письменника говорили відомі науковці Павло Михед, Олександр Киченко, Володимир Звиняцьковський, Ольга Ніколенко, Михайло Наєнко, Ротраут Рейнхард, Володимир Денисов, Микола Сулима та інші доповідачі. У рамках конференції працювали також секції “Гоголь і світовий літературний процес”, “Гоголь і Україна”, “Поетика творів Гоголя”, “Особливості мови творів Гоголя”, “Вивчення творчості Гоголя у школі та ВНЗ”, “Гоголь і сучасність”.
Увечері в Галереї мистецтв відбулася презентація документального телевізійного фільму “Дороги Гоголя”, створеного творчою групою ОДТРК “Лтава”. Зйомки телефільму проходили на Полтавщині, в Ніжині, у Москві і Санкт-Петербурзі, в країнах Європи – там, де жив і працював наш геніальний земляк. Про роботу над проектом розповів генеральний директор телерадіокомпанії “Лтава” та генеральний продюсер фільму, заслужений журналіст України Микола Ляпаненко. Глядачі познайомилися і з творцями стрічки, замовником якої стало управління культури облдержадміністрації, а кошти на зйомки виділили з обласного бюджету депутати обласної ради. Автор сценарію і ведуча – доктор філологічних наук, заслужений діяч науки і техніки України Ольга Ніколенко, режисери – заслужений журналіст України Наталія Іванченко і заслужений працівник культури України Дмитро Старіков, оператор-постановник – Дмитро Старіков. В образі письменника учасники конференції знову побачили артиста Полтавського театру імені М.В.Гоголя Богдана Чернявського. Музика – композитора, заслуженого діяча мистецтв України Олексія Чухрая, аранжування – Олега Шеременка, відеомонтаж – Лариси Шаповалової та Олени Шарбенко.
Після перегляду двох серій трисерійної стрічки перші глядачі висловили свої враження, прозвучала пропозиція представити фільм на здобуття обласної премії імені Панаса Мирного.
11 березня, у другий день роботи конференції, її учасники побували на екскурсії “Гоголівські місця Полтавщини”.
Виставка “Гоголівські місця на Полтавщині” цими днями відкрилася в Художньому салоні міста, де було презентовано і її каталог. А в краєзнавчому музеї представив свою виставку “Образи Миколи Гоголя” полтавський художник Володимир Дерябін.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 17 березня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]