- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Науковець і громадянин

Щоб вшанувати пам’ять науковця й наставника, в Полтавській державній аграрній академії, яку свого часу закінчив Федір Кузьмич, минулої п’ятниці зібралися його колеги, учні, студентська молодь. На гостини до вузу також завітали дружина Ф.К.Почерняєва – Галина Михайлівна, теж випускниця цього вищого навчального закладу, син – Костянтин Федорович, кандидат сільськогосподарських наук, спадкоємець батьківської справи, і донька – Вікторія Федорівна, доктор медичних наук, професор.
– Пам’ять – це наша історія і майбутнє, нашому вузу є чим пишатися, адже чимало випускників, серед яких і Федір Кузьмич Почерняєв, є людьми, відомими у науковому світі, – зазначив, відкриваючи урок пам’яті, ректор Полтавської державної аграрної академії Віктор Писаренко.
Спогадами про видатного науковця і колегу поділилися академіки Валентин Рибалко, Микола Березовський, проректор ПДАА Микола Опара. Він презентував книгу про Федора Почерняєва – “Серця золотий запас”. Ця книга – штрихи до портрета науковця і громадянина, а її вихід започаткував серію книг про видатних випускників ПДАА.
Чимало добрих і теплих слів прозвучало цього дня про неординарну особистість, знаного науковця Федора Кузьмича Почерняєва, який тривалий час очолював Полтавський науково-дослідний інститут свинарства і зробив значний внесок у розвиток галузі. Зокрема, під його керівництвом було проведено широкомасштабні дослідження по створенню нових високопродуктивних порід свиней м’ясних генофондів України. Ф.К.Почерняєв є автором п’яти заводських ліній великої білої породи свиней. Федір Кузьмич написав 10 книг про племінну та селекційну роботу в галузі свинарства.
Учасники заходу ділилися теплими спогадами про те, як ставився видатний вчений до своїх учнів, про його науковий, педагогічний талант, організаторські здібності, високі людські якості.
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 27_02_09
Print Friendly, PDF & Email [1]