- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Маємо паї, а з ними – й клопіт”

І хоча це один із найвищих показників в Україні, втім, він досить-таки опосередкований і не відображає реальної ситуації, бо подекуди в господарствах виплачували й по 7% від вартості паю, а в деяких – розрахунок ледве перевищив 1,5%. Велике значення мала й ціна на сільгосппродукцію, яку видавали селянам у рахунок оренди землі, та її якість, а ще – розмір паю і грошова оцінка земель.
Проценти, може,         й зростуть…
Попри те, що, згідно зі статистичними даними, орендарі нібито й розрахувалися з людьми сповна, чимало пайовиків залишилися незадоволеними таким розрахунком, про що свідчить редакційна пошта.
У листі з села Ждани Лубенського району висловлюється невдоволення з приводу розрахунків за оренду землі ДП “Нафком-Агро”: “Хочемо на сторінках вашої газети прочитати відповідь керівництва ДП “Нафком-Агро” або районної влади, але боїмося ставити свої прізвища під листом, бо не буде й того, що є.
…Свого часу Ждани були великим селом, мали все своє – молочнотоварні ферми, свиноферми, пташник. Та все почало рушитися, розпався й наш колгосп. Люди здали свою землю, хто – фермеру, хто відділився сам по собі, але в основному – ДП “Нафком-Агро”. Конкурентів мало, й цим користується наш “хазяїн”. Отож маємо паї, а з ними – й клопіт…
В інших господарствах видають за оренду земельних паїв і по 1200, і по 1700 гривень, а в нас ціна – 500 гривень. Та навіть по 500 не поспішають виплачувати, обіцяють, що, може, в 2009 році розрахуються за 2008-й, хоча в договорі вказано, що – натуроплатою чи грошима – розрахунок здійснюється в кінці року. Нам же дали трохи зерном, а грошима розраховуватися не поспішають.
З повагою пенсіонери,
колишні працівники колгоспу “Заповіт Леніна”.
У своєму коментарі на цей лист начальник відділу врегулювання відносин власності, правової допомоги населенню та соціального розвитку головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Рева зазначив, що у випадку незадоволення розміром виплати за оренду земельних паїв їхні власники мають право проводити загальні збори власників земельних паїв, на які запрошуються представники як влади, так і орендаря, і на цих зборах можна переглядати розмір орендної плати та вносити зміни в договір оренди земельних паїв.
Стосовно відповіді керівництва ДП “Нафком-Агро”, то, як розповів керуючий Лубенським відділенням цього підприємства Іван Кучеренко, розрахунок за оренду земельних паїв за 2008 рік справді затримали, бо з осені не вдалося реалізувати сільськогосподарську продукцію. Навіть зараз склади господарства заповнені зерном, а в полі стоїть незібрана кукурудза, яку нікуди дівати. Однак, як запевнив Іван Кучеренко, з початку лютого розпочався рух зерна, тож до кінця лютого планують провести повний розрахунок з людьми за оренду земельних паїв.
У чинних договорах оренди, укладених ДП “Нафком-Агро”, відсоток розрахунку визначено в розмірі 2% від вартості земельного паю, що в грошовому еквіваленті, за словами керівника відділка, становить 570–580 гривень. З початку 2009 року відбувається укладання нових договорів на оренду землі, де розрахунок складатиме 4% від вартості паю.
Отже, сума виплат зросте практично вдвічі. Щоправда, за умов нинішнього росту цін купівельна спроможність цих грошей, на жаль, зменшиться.
Чи завжди у сусіда окраєць більший?
Лист з аналогічним проханням про допомогу, під яким 13 прізвищ, надійшов і від пенсіонерів, жителів Куликівської сільської ради Полтавського району: “…Свої паї ми здаємо в оренду. Є орендарі, сусідні господарства, на яких гріх скаржитися, але наш орендар – ТОВ “АФ “Куликове” – дуже погано розраховується з людьми. Ми хотіли б розірвати з ним договір, але він не підписує заяви про вихід та розірвання договору оренди і направляє до суду…”
Під час спілкування з керівником зазначеної агрофірми Ігорем Вовком з’ясувалося, що розрахунок за оренду земельних паїв становить нині 2,5% від вартості земельного паю, що в грошовому еквіваленті становить 1080 гривень. Нині ж, до речі, проводиться переукладення договорів оренди, з виплатою вже в кінці 2009 року 5% вартості земельного паю. Скористатися цим можуть навіть ті орендодавці, в яких ще не закінчилася дія попереднього договору оренди.
Стосовно ж розрахунку АФ “Куликове” з тими орендодавцями, чиї прізвища вказано під листом до редакції, то відповідно до записів у Книзі виписки розрахунків за земельні паї, яка була надана мені в конторі агрофірми, практично всі ці орендодавці отримали розрахунок за паї. Щоправда, агрофірма розрахувалася з ними здебільшого послугами чи сільгосппродукцією. До речі, з деякими з підписантів мені вдалося зустрітися чи поговорити по телефону, й вони підтвердили, що агрофірма боргів перед ними по розрахунку за паї не має. Деякі з них, побачивши лист до редакції, резонно зауважували: але ж мого підпису під скаргою немає…
Отож і виходить, що надісланий до редакції лист – це, скоріше за все, накопичені за кілька років образи пайовиків на керівництво агрофірми “Куликове”. Проте багато пайовиків цього сільгоспформування зазначали, що керівник “Куликового” – не з тих, хто прагне пошвидше й побільше отримати прибутку, а далі покинути все напризволяще. Навпаки, він мислить масштабно й планує перспективно. Висловлювалися й припущення, що ініціатори листа – ті пайовики, які мають намір здати свій земельний пай в оренду сусідньому господарству.
Та чи завжди в сусіда краще, чи так тільки здається – покаже час.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 24 лютого 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]