- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

…Для маленьких сиріт

Нині такий мінімум становить 557 гривень на дитину до 6 років (отже, допомога становитиме 1114 гривень) і 701 гривню на дитину від 6 до 18 років (щомісячна виплата – 1402 гривні). А діти, які виховуються  у прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ), отримували по два прожиткових мінімуми з 2006 року, повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Інна Конончук.
– Загалом у нашій області 3039 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 1682 дитини живуть з опікунами. На Полтавщині створено 16 ДБСТ і є 87 прийомних сімей, де виховуються нині 216 дітей, – розповідає Інна Конончук. – 2008 рік був оголошений Роком національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт, тому, вважаю, багато зроблено для того, щоб вони знаходили собі нові родини. Зокрема, лише за рік у нашій області створені 8 ДБСТ і 32 прийомні сім'ї. Найкраща ситуація з влаштуванням у такі родини в Зіньківському районі, там нову домівку знайшли 22 маленькі сироти. Мешканці  Кобеляцького та Хорольського районів на виховання взяли по 14 дітей, Глобинського і Семенівського – по 13. Проте у Козельщинському, Кременчуцькому, Машівському районах та місті Лубни торік до ДБСТ чи прийомних сімей не було влаштовано жодної дитини.
На відміну від інтернату, дитина, яка живе в сім'ї, швидше адаптується в суспільстві, легше призвичаюється до самостійного життя. При цьому така дитина не втрачає статус сироти, за нею зберігаються всі належні пільги. Може спілкуватися і з кровними родичами, якщо це не заборонено судом. Щоправда, майнових прав, скажімо, на житло прийомних батьків, такі діти не мають.
Служба у справах дітей відзначає, що частіше на виховання беруть неповнолітніх у селах. Можливо, через те, що там більше місця і простору, а може, й тому, що молодь після школи зазвичай виїздить із сіл, порівняно молоді батьки залишаються самі, ось і хочеться їм зігріти теплом ще одну дитину. Для тих, хто вирішив стати прийомними батьками, опікунами чи батьками-вихователями, обов'язкова умова – пройти навчання у центрах соціальних служб для молоді. Трапляється, що не всі кандидати в усиновлювачі відповідають належним параметрам, підсумки психологічного тренінгу в них невисокі, тож їм не довіряють на виховання дитину. Але таке трапляється нечасто, – говорить Інна Конончук.
Print Friendly, PDF & Email [1]