- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Прамісто” як творча територія

Цими днями відбулося відкриття унікальної, уже 28-ї за кількістю, персональної виставки Анжеліки Рудницької "Прамісто" у великій залі Полтавського художнього музею – Галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка. Виставка переїхала із Національного заповідника "Софія Київська", перед тим об'їздивши пів-України і пів-Європи. На жаль, без Анжеліки, яка знову надовго була прикута до ліжка. Тож полтавцям пощастило: минуло лише кілька днів, зізналася художниця, як вона подолала чергову недугу, отож мала змогу приїхати в Полтаву.
Часто пишуть, що Анжеліка Рудницька почала свій художній шлях у 2004 році, коли внаслідок важкої хвороби була прикута до ліжка. Вона ж зазначила:
– Я з дитинства любила малювати, і батьки вчили в усьому помічати прекрасне, щось постійно показуючи: "А ось яка гарна квіточка, а ось яка пташечка, а ось яке деревце…" І це все, для чогось показане, рано чи пізно в людині прокидається… Я справді ніде не вчилася малювати, окрім звичайних уроків у школі. Але коли захворіла, коли півроку не мала можливості бачитися з людьми, спілкуватися з ними, я почула те, що всередині мене… Я роблю те, що Бог мені шепче на вушко…
Письменник Олександр Бригинець, котрий також приїхав до Полтави, досліджуючи творчість Анжеліки Рудницької, наголошує, що вона за кілька років виросла в "глибокого художника, що поєднав архаїчні національні символи та сучасне мистецьке бачення, втіливши його в твори за допомогою унікальної для сучасного мистецтва художньої техніки".
Голова обласної організації Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв Юрій Самойленко зазначив, що не випадково вишивки Анжеліки мистецтвознавці порівнюють із творами Марії Приймаченко: цей дар – від народження, ці твори засвідчують, що душа – вища за розум. І більше того:
– Вона виконала вище завдання космосу, завдання Господа… Я просто в захваті, – сказав промовець.
Він, як, до речі, й інші мистецтвознавці, вважає, що й хвороба була послана Анжеліці з тим, щоб вона знайшла головне своє призначення в житті.
Виставка триватиме три тижні. Цікаво також, що за роботами Анжеліки Рудницької створені гобелени в Решетилівці й керамічні вироби в Опішні, які також експонуються в Галереї мистецтв, де представлено загалом 146 абсолютно дивовижних творів мисткині.
“Зоря Полтавщини”, 30_01_09, 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]