- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бюджет виживання в умовах кризи

Вів пленарне засідання голова обласної ради Олександр Удовіченко (ПР). У роботі сесії взяли участь народні депутати України Сергій Гордієнко (КПУ) та Олександр Попов (ПР).
Першим питанням порядку денного було затвердження Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2009 рік.
– На ситуацію в економіці області впливатимуть такі негативні чинники, як підвищення цін на газ, світова агроінфляція, поглиблення інфляційних процесів. Зниження загального обсягу промислового виробництва в 2009 році по області прогнозується на рівні 10 відсотків, – зазначила, представляючи Програму, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук. – Активним джерелом інвестицій в основний капітал залишаться кошти підприємств, відтік іноземних інвестицій прогнозується на рівні 40–50 відсотків. Загальний обсяг інвестицій – 8,2 мільярда гривень, або на 12 відсотків менше, ніж минулого року. Не буде пожвавлення будівельної діяльності, проте триватиме будівництво житла шляхом реалізації відповідних регіональних програм. Розвиватиметься також транспортна інфраструктура, пов’язана з “Євро-2012”.
Згідно з документом, подальше зростання продукції рослинництва в аграрному секторі економіки у нинішньому році не прогнозується. Тваринницької продукції планується збільшити на 4,6%. Номінальна середньомісячна заробітна плата у 2009 році буде на рівні 1740 грн. Пікове зростання заборгованості з виплати зарплати очікується на початку року з поступовим зменшенням у подальшому. До кінця 2009 року прогнозується 52,8 тисячі безробітних, або в 1,3 разу більше, ніж на початку року. Пріоритетами Програми є збереження економічного потенціалу, покращення інвестиційного іміджу регіону, безперебійне функціонування житлово-комунальної галузі області та збереження соціальних стандартів. Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2009 рік депутати затвердили без обговорення.
Проект обласного бюджету на 2009 рік представив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. Його складено з урахуванням фінансово-економічної ситуації, що склалася в регіоні, та наслідків впливу кризи на економіку області. Втрати обласного бюджету за останні два місяці 2008 року за розрахунками становлять близько 12 мільйонів гривень. Загальний обсяг доходів обласного бюджету планується в сумі 1 мільярд 544 мільйони гривень.
– На поточний рік, виходячи з показників соціально-економічного розвитку області, прогнозується зменшення надходжень до бюджету. Без урахування дотацій та субвенцій передбачається обсяг доходів обласного бюджету в сумі 457,5 мільйона гривень, це на 11 відсотків менше минулорічних надходжень, – зазначив доповідач. – Доходи загального фонду становитимуть 394,7 мільйона гривень, де 84 відсотки – податок з доходів фізичних осіб. Планується отримати 330,8 мільйона гривень податку, що на 6,6 відсотка менше від надходження 2008 року. Зумовлено це зниженням планового обсягу фонду оплати праці. Обсяг плати за землю визначений на рівні минулого року. Спеціальний фонд обласного бюджету сформовано в сумі 62,8 мільйона гривень. Видатки обласного бюджету плануються в обсязі 1 мільярд 544 мільйони гривень із зростанням на 5 відсотків у порівнянні з показниками минулого року. Видатки на утримання бюджетної сфери збільшилися на 47 мільйонів 200 тисяч гривень.
Депутата Олександра Масенка (КПУ) цікавило, чи зменшились видатки на утримання органів державного управління. “На 12 відсотків”, – повідомив доповідач. Відповів на це питання і голова облдержадміністрації Валерій Асадчев: “Державна адміністрація фінансується з Державного бюджету. 12 відсотків скорочено не за рахунок заробітних плат, тому що їх не можна знижувати згідно із законом. Скорочені видатки, пов’язані з діяльністю адміністрації”. Депутат Юрій Цомартов (СПУ) запитав, як використовуються вільні кошти, що вкладено в банки. “У нас є гроші, розміщені на депозитах 9 банків. На сьогодні проблем із поверненням депозитів не було. Проценти перераховуються до обласного бюджету своєчасно. За минулий рік ми таким чином отримали близько 14 мільйонів гривень”, – пояснив Володимир Шапошніченко.
– Це не бюджет розвитку і не програма економічного зростання, а це бюджет і програма виживання, – зазначив з трибуни сесії народний депутат України Сергій Гордієнко. – Жваво обговорюється питання розподілу бюджетних коштів, це логічно і зрозуміло. Але шкода, що майже 20 років у сесійних залах від Верховної до сільської рад не говорять про розвиток економіки і про те, що має давати ці кошти. Програма соціально-економічного розвитку не дає відповіді на питання, як житиме економіка області.
В обговоренні проекту бюджету взяли участь депутати Надія Мякушко (СПУ), Олег Пустовгар (НСНУ), Валерій Пархоменко (ПР), голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Завершуючи розгляд питання, Олександр Удовіченко наголосив: “Зрозуміло, що 2009 рік буде набагато складнішим, не можна чітко спрогнозувати, як будуть наповнюватись бюджети різних рівнів, у тому числі наш. Думаю, нас ждуть нелегкі шляхи. Та ми повинні прийняти ці цифри бюджету, які погодили в ході обговорення. Будемо повертатися до бюджету протягом року. Найголовніше – зрозуміти, що з одного боку треба профінансувати необхідні речі і захищені статті, з іншого – включити режим економного використання коштів”.
Проголосувавши за кожну подану пропозицію, депутати прийняли бюджет на нинішній рік. Врахувавши рекомендації постійних комісій і президії обласної ради, капітальні видатки по галузях в обласному бюджеті вирішили зарезервувати до кінця першого кварталу 2009 року, до 50% капіталовкладень будуть спрямовані на реалізацію заходів із енергозбереження.
Також були прийняті обласні програми: розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2009 рік та заходи з погашення заборгованості по заробітній платі; підтримки комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2009–2010 роки, внесені зміни до обласної Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року тощо.
Голова обласної ради Олександр Удовіченко виступив на сесії із звітом про діяльність у 2008 році.
Звіт голови обласної ради
про свою діяльність за 2008 рік
– Спільними зусиллями депутатів – представників шести політичних сил, разом з органами місцевого самоврядування Полтавщини, у співпраці з органами виконавчої влади у минулому році було забезпечено стабільність роботи виробничого комплексу області та нормальну діяльність соціальної сфери, – наголосив Олександр Удовіченко.
Діяльність обласної ради у звітному періоді будувалася так, щоб ефективно реалізувати депутатські повноваження та максимально врахувати інтереси всіх без винятку територіальних одиниць. Як свідчать результати, нам вдалося розробити та прийняти низку ефективних рішень, які сприяли сталому розвитку області.
Обласний бюджет 2008 року за доходами (без врахування трансфертів з Державного бюджету) виконано в сумі 513,5 млн грн, що становить 108,3 відсотка від планових показників.
За всіма податками та платежами забезпечено повне виконання плану. У порівнянні з 2007 роком надходження доходів збільшилися на 125,7 мільйона гривень, або на 32,4 відсотка. До загального фонду обласного бюджету (без врахування трансфертів з Державного бюджету) надійшло 434,6 мільйона гривень, що на 114 мільйона гривень (35,6 відсотка) більше, ніж за 2007 рік. Надходження доходів до спеціального фонду складають 78,9 мільйона гривень, або 136,8 відсотка від плану.
За рік прийнято 16 програм з вирішення питань соціально-економічного та культурного розвитку області. Всього на 1 січня 2009 року на контролі постійних комісій знаходиться 69 галузевих програм, затверджених рішеннями обласної ради. Профільні комісії на своїх засіданнях в порядку контролю заслухали хід виконання 17 галузевих програм.
За звітний
період проведено 78 засідань постійних комісій. Розглянуто питання, що вносились на розгляд пленарних засідань шести сесій обласної ради, а також 37 питань, передбачених планом роботи ради та 421 позапланове питання.
Депутатами за цей час подано 19 депутатських запитів до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних органів. Прийнято 8 звернень обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з питань, що потребують врегулювання на законодавчому рівні та невідкладного розгляду центральними органами виконавчої влади.
Проведено 10 засідань депутатських робочих груп. Відбулось 7 засідань президії обласної ради та 3 засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради (два з них – виїзні). Практично всі питання, передбачені планом роботи обласної ради на 2008 рік, розглянуті.
Першочергова роль у діяльності обласної ради належить постійним комісіям, на засіданнях яких предметно розглядаються проекти рішень сесій та проблеми усіх галузей.
Питання забезпечення соціально-економічного розвитку області, формування і виконання обласного бюджету, раціонального використання бюджетних коштів, підвищення ефективності використання комунального майна знаходяться в компетенції постійної комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном.
За звітний період вдалося зробити вагомі кроки в напрямку посилення ефективності використання обласної комунальної власності. Паралельно з комісією працювала робоча група з визначення способів управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.
У результаті був відпрацьований порядок передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області, внесені зміни до існуючої методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна.
Послідовною і виваженою в минулому році залишалася позиція депутатського корпусу щодо пріоритетності розвитку галузі охорони здоров’я.
Нагадаю, що, починаючи з 2003 року, Полтавська обласна рада крок за кроком проводить чітку лінію максимальної підтримки цієї галузі, спрямовуючи на її розвиток необхідні фінансові ресурси.
Завдяки цьому відбулося поповнення обласних лікарняних установ сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням. У минулому році на будівництві об’єктів охорони здоров’я освоєно понад 47 мільйонів гривень.
Велика увага приділяється медикаментозному забезпеченню лікарняних установ області. У червні делегація Полтавської області у складі депутатів та представників управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації відвідала ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця”. Підписано угоду про співпрацю, завдяки чому практично втричі виріс обсяг продукції, яку наші аптеки закупляють на “Дарниці”. У грошовому виразі – це збільшення суми з 1 мільйона 100 тисяч гривень до 3 мільйонів 40 тисяч гривень, при зменшенні вартості продукції на 1,5 – 2 відсотки.
Левова частка заслуги в усіх цих справах – постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення.
Постійна комісія з питань використання надр у своїй роботі особливу увагу звертала на фінансову участь добувних підприємств у розбудові соціальної інфраструктури територій, на яких проводиться видобуток корисних копалин. Це важливо тому, що останніми роками простежується тенденція до зменшення фінансування соціальної сфери області з боку надрокористувачів.
За великим рахунком, у стосунках з нафтогазовими компаніями маємо черговий приклад ігнорування інтересів регіонів.
Постійна комісія з питань екології та раціонального природокористування послідовно й неухильно займається екологічними проблемами регіону.
Комісії вдалося навести лад у використанні коштів відшкодування втрат лісогосподарського і сільськогосподарського виробництва, спрямувавши їх на природоохоронні заходи: берегоукріплення та лісонасадження. Це додаткові кілька мільйонів гривень. До речі, такий досвід є першим в Україні.
Однією з перших комісія запровадила практику спрямування коштів на фінансування природоохоронних заходів на об’єктах спільної власності територіальних громад області.
Збільшення обсягів обласного екологічного фонду дає нам можливість впливати на розв’язання екологічних проблем на території Полтавщини.
Однак, очевидно, що паралельно повинно відбуватися посилення відповідальності за використання коштів та ефективність екологічних заходів.
Увага комісії з питань аграрної політики та земельних відносин була зосереджена на розгляді виконання обласних Програм: комплексного розвитку лісового господарства; створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку тваринництва; земельної реформи; розвитку органічного землеробства та виробництва екологічно чистої продукції в нашій області; питань забезпечення ресурсами продовольчого зерна,  ряду інших питань.
За участю членів комісії організовані і проведені засідання “круглого столу” з обговорення проектів Закону України “Про ринок земель”, вивчення польського досвіду вирішення питань державних земельних ресурсів.
На запрошення польської сторони депутати обласної ради пройшли стажування з метою вивчення досвіду роботи місцевого самоврядування та познайомилися з роботою Агенції нерухомого сільськогосподарського майна, яка займається питаннями використання державних земельних ресурсів у сільському господарстві Польщі. Після завершення робочої поїздки депутати поділилися враженнями з головами відповідних постійних комісій усіх районних рад області. Висновок такий: у Польщі, як і в інших європейських країнах, проводиться послідовна державна політика у сільському господарстві, діє досконала законодавча база та існує чіткий і дієвий державний контроль за використанням та збереженням земельних ресурсів. Важливо, щоб і наша з вами позиція у земельних питаннях була послідовною.
Основні питання, якими опікувалася комісія з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства, стосувалися тарифів на житлово-комунальні послуги, виконання обласної Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області, стану підготовки обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго” та інших об’єктів житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період, забезпечення населення якісною питною водою та дотримання нормативів її постачання.
Прийнято програму будівництва підвідних газових мереж до сільських населених пунктів області.
У центрі уваги роботи комісії – одне з найважливіших питань діяльності житлово-комунальної сфери – реформування підприємств водо- та теплопостачання.
За результатами роботи постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту та туризму прийняті програми професійної орієнтації учнівської молоді області на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей; підтримки роботи з обдарованою молоддю; попередження виникнення аварійних ситуацій в окремих загальноосвітніх навчальних закладах області та ряд інших програм.
Комісія з питань промислової політики, інвестицій, будівництва, транспорту та зв’язку протягом минулого року опікувалася питаннями, пов’язаними з будівництвом та реконструкцією об’єктів соціально-культурного призначення; фінансуванням мережі доріг загального користування місцевого значення та закупівлею техніки для філій ДП “Полтавський облавтодор”; роботою підприємства КП “Аеропорт-Полтава”, іншими важливими питаннями.
Комісія з питань забезпечення законності та правопорядку свою роботу акцентувала на підтримці дій правоохоронних органів щодо профілактики правопорушень, організаційного забезпечення діяльності судів області, заходів з організації рятування людей на водних об’єктах нашої області, забезпечення пожежної безпеки.

Робота постійної комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери була спрямована на забезпечення гласності, прозорості й відкритості в діяльності обласної ради.
Усі заходи обласної ради оперативно висвітлювалися обласною державною телерадіокомпанією “Лтава”, ТОВ “Студія “Місто”, ТОВ “КРАЙ-МЕДІА”, агентством “Новини Полтавщини”, в газетах “Зоря Полтавщини”, “Село полтавське”, на веб-сайті обласної ради.
Традиційними стали он-лайн-конференції депутатів обласної ради на сайті “Новин Полтавщини”, участь депутатів у прес-конференціях, телевізійних і радіопрограмах.
Важливий напрямок роботи депутатів – ведення прийому виборців на місцях, коли при безпосередньому спілкуванні з жителями сіл, селищ і міст можна отримати повну інформацію про проблеми кожного регіону.
Надання матеріальної допомоги – ще одна грань депутатської роботи. У минулому році така допомога була надана 2 тисячам 322 особам з усієї області.
Значне місце у своїй роботі обласна рада відводить співпраці з громадськими організаціями, орієнтуючи їх на формування у жителів області громадянської активності, зацікавленості у спільному розв’язанні актуальних питань соціально-економічного та культурного розвитку області.
Представники громадських організацій мають можливість взяти участь у роботі постійних комісій і робочих груп обласної ради, запрошуються на пленарні засідання сесій.
У минулому році на базі ТОВ “Агрофірма “Маяк” Котелевського району за сприяння її керівника, Героя України, депутата обласної ради Тетяни Михайлівни Корост, відбулася зустріч керівників та депутатів обласної ради з представниками обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану – депутатами місцевих рад Полтавщини, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших країн.
Продовжується робота з організаціями студентського самоврядування вищих державних навчальних закладів області. Апробовано нову форму співпраці – навчання студентського активу в “Школі майбутнього депутата”. Вважаємо, що залучення молоді до активної участі у громадському житті є одним із перспективних завдань для органів місцевого самоврядування.
Минулий рік у житті Полтавщини, як і всієї держави, був насичений гострими політичними подіями. Результатом розбалансування влади стали криза, що випереджає усі прогнози, обвал національної валюти, занепад вітчизняної економіки.
2009 рік, це всі розуміють, буде значно складнішим, ніж попередній. На даний час в області маємо негативні тенденції в роботі добувної і переробної промисловості. А коли починають шкутильгати бюджетонаповнюючі галузі, то це одразу відображається і на соціальній сфері. За таких умов основним завданням є подвоєння зусиль щодо економії фінансових ресурсів та контролю за раціональним витрачанням бюджетних коштів. Нам доведеться відмовитися від проектів, які окупилися б лише у перспективі.
Підбиваючи підсумки, я ще раз хочу подякувати депутатському корпусу, органам виконавчої влади та виконавчому апарату обласної ради за злагоджену та ефективну роботу.
Депутати затвердили звіт голови обласної ради про діяльність у 2008 році.
Тривале обговорення, в якому взяли участь депутати Іван Коваль (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), Василь Сільчук (КПУ), Володимир Чернявський (БЮТ), Володимир Марченко (БЮТ), викликало питання про коригування тарифів на послуги централізованого постачання холодної води та водовідведення, що надаються комунальними підприємствами обласної ради “Полтававодоканал” та “Миргородводоканал”. Зрештою народні обранці підтримали проет рішення про збільшення цих тарифів.
Депутати не підтримали проект рішення про передачу цілісних майнових комплексів установ ветеринарної медицини зі спільної власності територіальних громад області у державну власність, який уже не вперше вноситься на розгляд сесій обласною державною адміністрацією.
На сесії було також погоджено депутатські запити Андрія Козерода (ПР) та Олега Кулініча (БЮТ), прийнято звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про дотримання та продовження мораторію на відчуження та купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, що було ініційоване депутатом Іваном Ковалем (СПУ). У ньому мовиться про необхідність якнайшвидше прийняти закони про земельний, лісовий і водний кодекси, провести інвентаризацію землі, визначити правовий статус окремих ділянок, зокрема тих, що, за Законом України “Про ринок земель”, можуть бути об’єктами товарно-грошового обігу. На думку депутатів, відсутність цих законів веде до зростання злочинності й корупції, тіньового ринку землі, втрати власниками своїх земельних паїв.
Сесія підтримала звернення фракції “Народний Союз Наша Україна” до правоохоронних органів області та обласної державної адміністрації з приводу подій, які мали місце навколо державного підприємства ВАТ “Видавництво “Полтава” корпоративного підприємства ДАК “Укрвидавполіграфія”. Зокрема, у ньому йдеться, що 14 листопада 2008 року у видавництві було відсторонено від виконання своїх обов’язків голову правління, депутата обласної ради Володимира Микійчука (НСНУ). Потім почалися баталії навколо гаражів підприємства, які знаходяться в центрі міста, – декілька разів їх підпалювали. 22 січня 2009 року на голову правління було вчинено розбійницький напад (з приводу цього порушено кримінальну справу). На самому підприємстві людей скорочують, деякі звільняються самі, замовники розривають договори співпраці, обсяги виробництва різко скорочуються. Тож депутати стурбовані ситуацією, коли одне з найбільших та найпотужніших поліграфічних підприємств, що забезпечує Полтавську та сусідні області друкованою продукцією, сьогодні лихоманить, і наполягають на передачі його в комунальну власність області.
Народний депутат України Олександр Попов, колишній міський голова Комсомольська, висловив власне бачення реформування житлово-комунальної галузі і запропонував цікавий проект стимулювання сумлінних платників з десятипроцентною знижкою:
– Нам, мабуть, доведеться розраховуватися за природний газ, що надходить з Росії, передоплатою. А весь механізм оплати за комунальні послуги розрахований на те, що гроші від споживачів надходять через місяць-півтора. Наша ініціатива полягає в тому, щоб перейти до заохочення тих платників, які погодяться оплачувати компослуги, приміром, за січень – до кінця січня. А стимулом буде зменшення вартості послуг на 10 відсотків. Думаю, в умовах стрімкого збільшення тарифів – це значний фінансовий ефект для кожної сім’ї. Подібний механізм існує в місті Комсомольську з 2004 року і себе виправдовує, ним користуються 74 відсотки людей. Є інша ініціатива – швидко знайти гроші для впровадження в системі ЖКГ енергозберігаючих технологій та обладнання. Для цього треба прийняти рішення про спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість підприємств теплоенергетики. Приміром, платник сплачує 100 гривень на рахунок підприємства – надавача послуг. З них 20 гривень – це сума податку – відразу повертається на підприємство і цільовим спрямуванням освоюється для впровадження енергозберігаючих технологій. Таким чином реалізовуватиметься державна політика, спрямована на зменшення використання газу, електроенергії, які дорожчають і впливають на рівень тарифів.
На Полтавщині, на думку Олександра Попова, реформування ЖКГ має полягати в тому, щоб на конкурсній основі обирати постачальника якісних комунальних послуг. Такого партнера, який ефективніше і дешевше запропонує стабільне надання послуг.
Депутати Валерій Салімон (ПР), Олег Овчарь (НСНУ) порушили проблему забезпечення якісним водопостачанням населення Кременчука і Комсомольська, депутат Іван Коваль (СПУ) – проведення обласних громадських слухань щодо купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, депутат Олександр Масенко (КПУ) – видання
в області соціально-значимої літератури, депутат Олег Пустовгар (НСНУ) – розвитку матеріально-технічної бази обласних комунальних видавництв.
Загалом, з урахуванням зауважень і доповнень депутатів, прийнято рішення з 30 питань порядку денного сесії.
– З економічної точки зору підвищення тарифів, прийняте на сесії, є цілком обгрунтованим, – наголошував після завершення роботи пленарного засідання в інтерв’ю представникам засобів масової інформації голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев. – Сьогодні на Полтавщині, у порівнянні з іншими регіонами України, проблем із забезпеченням теплом і водою немає. Все це завдяки тому, що ми завжди займаємо послідовну, конструктивну, прагматичну позицію, яка ні в якому разі не носить політичного характеру. І є цілком зрозумілим: якщо тарифи не було б підвищено, то у результаті виникає ситуація, коли споживач платить по тарифах 100 відсотків, а повноцінних послуг отримати не може, оскільки підприємство перебуває у банкрутстві. До речі, ми вже впродовж двох років просимо обласну раду погодитися на реформування цих комунальних підприємств. Це, у свою чергу, дало б можливість залучити приватний капітал та інвестиції. На жаль, такої згоди ми не отримали.
– Для всіх мешканців Полтавщини сьогодні найважливішим, звичайно, є питання тарифів, – зазначав у інтерв’ю журналістам голова обласної ради Олександр Удовіченко. – З ним дуже тісно пов’язана проблема функціонування обласних підприємств тепло- і водозабезпечення. Центральна влада поставила нас перед дилемою, коли різниця між реальною ціною на газ і електроенергію більша, ніж та, що закладена у тарифах. Й ми не можемо на неї вплинути. Все це призводить до того, що, з одного боку, ми повинні відстоювати інтереси наших громадян, а з іншого – підтримувати комунальні підприємства, щоб вони могли триматися на плаву і повноцінно надавати необхідні послуги. Питання по тарифах на теплоенергію ми, знайшовши спільну мову з облдержадміністрацією, направили на доопрацювання, щоб іще раз його ретельно проаналізувати, знайти додаткові ресурси із обласного бюджету та цих підприємств і врешті-решт дочекатися, доки у державі визначаться із реальною ціною на газ.
– Олександре Васильовичу, депутати не підтримали проект рішення про протест прокурора області на рішення вісімнадцятої сесії Полтавської обласної ради п’ятого скликання від 25 листопада 2008 року “Про створення при обласній раді управління економічного та фінансового моніторингу”…
– Обласна рада підтвердила свою позицію стосовно необхідності створення структури, яка б допомагала депутатам у їхній діяльності. Проте, розуміючи обмежені можливості обласного бюджету на 2009 рік, що пов’язані з наслідками фінансово-економічної кризи, обласна рада відклала питання про організацію роботи управління. Відтак в обласному бюджеті на 2009 рік видатки на утримання управління економічного та фінансового моніторингу при обласній раді не передбачені.
Взагалі ми майже на 700 тисяч гривень зменшили кошторис обласної ради. Так, наші шість вільних вакансій заповнюватися не будуть, окрім того, скорочуємо витрати на автотранспорт, зв’язок, ремонт адміністративних приміщень тощо.
– Як би Ви охарактеризували цьогорічний бюджет?
– Скажу відверто: він бажає бути кращим. Сьогодні мізерні кошти закладені на будівництво, соціальну сферу. Є лише захищені статті, але нам невідомо, чи зможемо і їх наповнити реальними фінансовими ресурсами, бо надходження податків не відповідає тим сумам, що закладені до бюджету. Тому нам сьогодні треба разом усім думати, як підтримати наші підприємства. А стосовно програми соціально-економічного розвитку, то ми приймали те, що сьогодні реально можна профінансувати, щоб потім на кожній сесії не коригувати програму.
 “Зоря Полтавщини”, 30_01_09, 2-3 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]