- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Блакитне паливо нарешті прийшло у село над Дніпром, там, де у нього впадає Ворскла

Варто нагадати, що прокладення газопроводу "Озера – Світлогірське" затяглося майже на 6 років. Хоча завершити його будівництво планувалося раніше. Та на заваді стали як державні, так і місцеві проблеми, зокрема бюджетні. І якби до вирішення справи не долучилися народні депутати, обласна виконавча влада, депутати обласної та районної рад, люди б ще довго чекали цього моменту.
Нагадаємо, що 2002 року цей проект ініціював нині покійний, а тоді голова правління ВАТ "Полтавагаз", народний депутат України Іван Четверіков. Адже рівень газифікації Кобеляцького району в той час був найнижчий в області – трохи більше 50 відсотків. Виготовили проект, почали будівництво. Та, на жаль, через два роки Івана Антоновича не стало.
Його справу продовжив новообраний народний депутат України Олексій Лелюк, до речі, протягом року він очолював правління ВАТ "Полтавагаз". Найголовнішим завданням було повністю освоїти виділені державою та місцевими бюджетами кошти, що й було виконано. У листопаді 2004 року газ прийшов у такі крупні населені пункти, як Григоро-Бригадирівка, Солошине та навколишні села. Але це була лише половина шляху.
Наступного року фінансування цього проекту державного рівня фактично припинилося. Буваючи на прийомах у віддалених селах Кобеляцького району, Олексій Лелюк почув чимало нарікань на те, що будівництво завмерло, хоча місцеві жителі уже об'єдналися в кооперативи і вклали певні кошти у прокладення вуличних газопроводів та підведення газу до власних осель.
Потрібно було діяти. Численні поїздки у Кабінет Міністрів, підключення до вирішення питання колег із фракції Партії регіонів у Верховній Раді та обласної і районної виконавчої влади дали результати. Кошти були виділені. Правильно розпорядитися цільовою субвенцією допомогла й обласна державна адміністрація на чолі з її головою Валерієм Асадчевим.
Незважаючи на природні перепони, газ таки сюди надійшов. Адже останні кілька кілометрів газопроводу довелося прокладати по болоту. Тут на допомогу зі своєю спеціальною технікою прийшло потужне підприємство "Укргазпромбуд" на чолі з Олександром Головкіним. Задіяли потужний екскаватор, спроможний вести такі роботи.
На мітингу місцеві жителі згадували, як допомагали будівельникам готувати до укладання пластикові труби, вручну розчищали траншеї, поїли їх чаєм і зігрівали добрим словом.
Ось так спільними зусиллями один із найбільших на Полтавщині проектів газифікації був завершений.
Відкриваючи урочистості, голова Кобеляцької районної ради Володимир Жуков та голова райдержадміністрації Олег Решетило щиро вітали людей, які своїми діями сприяли пуску газу в селі Світлогірському. Мешканці села аплодисментами привітали народного депутата України Олексія Лелюка, голову облдержадміністрації Валерія Асадчева, голову правління ВАТ "Полтавагаз" Михайла Косіченка, його заступників Ростислава Гринчака та Олену Воронянську, генерального директора будівельно-монтажної фірми "Укргазпромбуд" Олександра Головкіна, інших гостей.
Очільники району вручили почесні грамоти районної влади зварювальникам Кобеляцького управління з експлуатації газового господарства Миколі Переваю та Олександру Пєсні.
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, привітавши усіх присутніх з появою у їхньому селі газу, повідомив, що обласна влада включила місцевість навколо Світлогірського у спеціальну рекреаційну зону, де з часом буде створено Нижньоворсклянський природний заповідник. Окрім того, він пообіцяв, що частину наступної субвенції, яка надійде в область, спрямують на реконструкцію місцевого Будинку культури, що нині зяє пусткою прямо навпроти сільської ради. Попросив народного депутата Олексія Лелюка посприяти в цьому, аби парламентарі не відволікали із розподіленням бюджетних коштів, щоб на Полтавщину вони надійшли якнайшвидше.
Зі свого боку народний обранець пообіцяв, що, як і раніше, докладе до цього всіх зусиль. Він підкреслив, що сьогодні завдяки спільним зусиллям головної мети досягнуто. Тож тільки разом ми – сила. Олексій Лелюк пригадав, як чотири роки тому раділи мешканці кількох сіл, куди нарешті надійшов газ. Сьогодні виконана ще одна обіцянка. Все це – завдяки наполегливій роботі газівників, які працювали не покладаючи рук. Але справу ще не завершено, тож робота триває. І якою б напруженою не була ситуація в державі, намічене треба виконувати.
Голова правління ВАТ "Полтавагаз" Михайло Косіченко підкреслив, що успіху не було б досягнуто без допомоги місцевих мешканців, котрі, чим могли, підтримували працівників підприємства. Завдяки цьому жителі села стали учасниками однієї з найбільших газових мереж в Україні. Сьогодні в зоні відповідальності об'єднання – майже 20 тисяч кілометрів газопроводів, і таким чином воно вийшло на провідне місце в державі. У містах рівень газифікації перевищує 95 відсотків, у селах – 85. Окрім того, він повідомив, що, оскільки село з околицями налічує багато споживачів газу, тут буде створено окрему дільницю газового господарства, яка слідкуватиме за використанням обладнання.
Зі словами привітання від імені багатотисячного колективу до мешканців села звернувся генеральний директор фірми "Укргазпромбуд" Олександр Головкін. Він також подякував селянам за участь у будівництві.
Від місцевої громади слово взяв голова кооперативу "Прометей" Олександр Кришень. Згадавши, з чого усе починалося, він щиро подякував тим, хто підтримав проект і допоміг довести його до завершальної мети. Вдячні слова пролунали на адресу ВАТ "Полтавагаз", народного депутата України Олексія Лелюка, обласної та районної держадміністрацій. До речі, кооператив зумів провести по селу розвідні газопроводи довжиною 45 кілометрів. Звісно, не без участі спеціалістів, але за свої кошти.
А виконуюча обов'язки сільського голови Наталія Петренко щиро подякувала від імені усіх односельців тим, хто брав участь у завершенні цього непростого проекту. Незабаром у Світлогірському буде газифіковано загалом понад 1300 осель. Роботи в цьому напрямі тривають.
Першим газ у своєму будинку зустріло подружжя Колотилів. Їм пощастило, бо мешкають навпроти газорозподільного пункту. Саме тут запалили факел почесні гості. За традицією, саме тут вони скуштували яєчню, приготовану на газовій плиті. Цікаво, що як символ минулих днів господарі зберегли піч із дровами. Але це тимчасово. Відтепер вони користуватимуться сучасним опалювальним приладом.
Як поінформував начальник Кобеляцького управління експлуатації газового господарства Петро Маник, тепер рівень забезпечення району природним газом перевищує 70 відсотків, а з урахуванням використання зрідженого газу – 95. Таким чином кобелячани забезпечені газом нарівні з іншими районами області. А 5 січня газ пущено у прилеглі села Брачківку й Кишеньки. До речі, саме там зараз розвиваються приватні підприємства, що надають роботу місцевим жителям. Тож завдяки газифікації люди отримали не лише тепло в оселях, а й робочі місця для тих, хто уже, можливо, втратив на це надію, мешкаючи у такому красивому, але найвіддаленішому куточку Полтавщини. Над Дніпром, там, де у нього впадає Ворскла.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 16 січня 2009 р., 3 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]