- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

За енергетичну незалежність

Його учасників привітали заступник голови Національного агентства Микола Курінько, заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов, начальник обласного управління Держінспекції з енергозбереження Ігор Горжій. “Обласна адміністрація приділяє значну увагу зменшенню енергоємності підприємств, насамперед у житлово-комунальному секторі. Безумовно, потрібно обмежити споживання природного газу, враховуючи як його вартість, так і всі “навкологазові” політичні обставини. Тому дуже важливо, щоб знання, які ви сьогодні отримаєте, знайшли своє застосування на практиці”, – наголосив Андрій Баранов. На семінарі йшлося про енергозбереження в системах освітлення, теплоізоляції та про економічну оцінку впровадження енергозберігаючих заходів.
За словами заступника начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Василя Плужника, заходи з економного споживання енергії здійснюють практично всі великі промислові підприємства області. Що стосується сфери ЖКГ, то неможливо досягти великої економії тільки за рахунок державних субвенцій і коштів обласного бюджету. Але й тут є зрушення. Так, на першому водозаборі Лубенського водоканалу встановили автоматичну установку корегування електрообладнання. За місяць її роботи споживання енергії зменшилося на третину! До речі, кошти на таке обладнання окуповуються вже за 3–4 місяці. В одній із кременчуцьких котелень старі котли замінили на нові виробництва фірми “Вісман”. На одному такому котлі котельня економить до 30% газу.
З вересня минулого року на Затуринських очисних спорудах діє система геотермального опалення КП “Полтававодоканал”. Подібних до неї немає ніде в Україні. Принцип її дії полягає у відборі тепла зі стічних вод за допомогою теплових насосів. На 1 кВт/год витраченої електроенергії отримують 4,8 кВт/год тепла. В результаті обладнання забезпечує теплом і гарячою водою адміністративні й виробничі приміщення площею понад 1 тис. м2. І це за повної відсутності спалювання природного газу, будь-яких викидів у атмосферу! Експеримент полтавців доводить: ми можемо скоротити енергоспоживання, а отже, зміцнити свою енергетичну незалежність.
”Зоря Полтавщини”, 2 стор., 13_01_09
Print Friendly, PDF & Email [1]