- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Через вогонь, воду і мідні труби

Це багатопрофільне господарство має 14 тисяч гектарів сільгоспугідь, утримує тисячі свиней,  корів та іншої живності, славиться стабільно високими врожаями зернових, кормових і технічних культур. Технопарк агрофірми укомплектований сучасною потужною енергозберігаючою технікою як вітчизняного, так й імпортного виробництва. Підвищенню рентабельності та якості виробленої продукції сприяють зерноочисний комплекс із сушаркою і централізоване виготовлення збалансованих кормів на власному комбікормовому заводі, що в свою чергу стимулює виробництво високоякісного молока та м’ясної продукції.
В агрофірмі “Маяк” не зупиняються на досягнутому, а йдуть у ногу з часом, впроваджуючи новітні європейські та світові технології, водночас не забуваючи й надбання вітчизняних фахівців. Молочнотоварні ферми реконструйовано під безприв’язне утримання худоби з комп’ютеризованими доїльними залами для виробництва біологічного молока та цехом ветеринарного обслуговування тварин.
Статус насіннєвого господарства дає змогу сільгосптовариству бути вітчизняним виробником високоякісного посівного матеріалу, а статус племрепродуктора – вирощувати й реалізовувати молодняк великої білої породи свиней та чорно-рябої породи корів.
“Маяк” підтримує тісні стосунки з вітчизняною наукою. Зокрема, майже п’ять років у господарстві діє програма “Білок”, розроблена науковцями Полтавської державної аграрної академії, на базі агрофірми вже кілька років функціонує науково-практичний центр, де набувають виробничого досвіду та захищають свої дипломні роботи студенти й випускники аграрних вузів. До речі, значна частина кадрового потенціалу господарства – молоді спеціалісти, які, в свою чергу, ставлять відповідно високі вимоги як до умов, в яких доведеться працювати, так і до належного рівня заробітної плати та соціально-побутової сфери. Тож закономірно, що соціальній сфері тут приділяється особлива увага. Зокрема, за кошти господарства було проведено реконструкцію районної лікарні, де функціонує один із небагатьох в Україні Центр матері й дитини, виконано капітальний ремонт дитсадка “Дзвіночок” та відновлено після ремонту роботу ще одного дошкільного закладу, в трьох загальноосвітніх школах організовано безплатне харчування дітей працівників господарства. За рахунок сільгосппідприємства здійснюється й лікування та забезпечення санаторно-курортними путівками членів трудового колективу агрофірми. У пошані тут і благодійність.
У “Маяку” триває постійний пошук розширення сфер виробництва. Оскільки в районі вже налагоджено агрофірмівську торговельну мережу, де реалізується як продукція власного виробництва, так і товари широкого вжитку, то чому б не освоїти переробку м’ясної продукції. Ця ідея виникла свого часу в господарстві, а в грудні 2008 року її впровадили в життя – став до ладу власний міні-м’ясокомбінат.
Презентація нового переробного підприємства та дегустація його продукції відбулася на Різдво в обласному центрі. Котелевці частували полтавців гаряченьким кулешем з пиріжками, свіжим молоком і м’ясопродукцією власного виробництва. Поки що ковбаси “Агрофірми “Маяк” можна придбати в кіоску по вулиці Жовтневій, та невдовзі буде відкрито у Полтаві й фірмовий магазин.
Досягнення агрофірми – то безперечний показник високого професіоналізму її керівника, кавалера ордена княгині Ольги ІІІ ступеня та орденів Святої Анни ІV ступеня й Святої великомучениці Варвари, а ще – чудової, щедрої душею людини і прекрасної жінки Тетяни Михайлівни Корост, яка сьогодні відзначає своє 55-річчя.
Народилася Тетяна Михайлівна у селі Березова Лука Гадяцького району. Трудову діяльність розпочала в 1973 році, по закінченні Полтавського сільськогосподарського технікуму, в колгоспі “Маяк” Котелевського району, де працювала агрономом-хіміком, згодом обіймала посади головного агронома, заступника голови колгоспу. У 1982 році закінчила Полтавський сільськогосподарський інститут, а з 1987 року очолила зазначене колективне сільгосппідприємство.
З тих пір ця енергійна і ділова жінка, мудрий керівник і наставник пройшла, образно кажучи, через вогонь, воду і мідні труби. Та попри все вона була й залишається скромною та душевною людиною, Берегинею в істинному значенні цього слова.
Приєднуючись до привітань, що звучать на Вашу адресу з нагоди 55-річчя від дня народження, колектив всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” бажає Вам, Тетяно Михайлівно, високих трудових здобутків на сільськогосподарській ниві. Нехай добірним зерном колоситься і нива Вашого життя.
Щастя Вам, міцного здоров’я, родинного затишку і Божої благодаті.
”Зоря Полтавщини”, 1 стор., 13_01_09
Print Friendly, PDF & Email [1]