- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

А віз і нині там…

Основні питання стосувалися розгляду проектів Закону України “Про загальнообов`язкове державне соціальне медичне страхування”, огляду світових моделей страхової медицини, стану та проблем становлення страхової медицини в Україні, соціальних аспектів страхування життя та здоров`я громадян. Заступник керівника апарату Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Олег Виноградов наголосив на тому, що подальший розвиток медичної галузі України неможливий без переходу до соціального медичного страхування. За 17 років народні депутати України розробили десять проектів відповідного закону, але жодного з них так і не ухвалено, тому що представники різних політичних партій не можуть дійти згоди у визначенні страхувальника та фінансового джерела.
Начальники обласних управлінь охорони здоров’я, головні лікарі обласних, міських та районних лікарень, представники профспілок медичних працівників та страхових компаній висловили думки щодо страхової медицини та наголосили, що рівень медичного обслуговування громадян України є незадовільним через недостатнє фінансування галузі.
Ольга Тимощук, яка представляла Асоціацію страхових компаній України, говорила про необхідність виведення коштів благодійних пожертвувань із тіні. Згідно з моделлю страхової медицини, оплатою послуг мають перейматися держава та роботодавці. Необхідна прозора законодавча та нормативна база з чітким визначенням повноважень усіх учасників процесу страхової медицини.
Тож, як зазначив голова Асоціації головних лікарів України Дмитро Дячук, допоки в уряді та Верховній Раді обговорюють різні моделі, медичним працівникам треба й самим шукати компроміси. Саме тому семінар-нараду було вирішено провести у Кременчуці, щоб ознайомити з передовим досвідом добровільного медичного страхування робітників ЗАТ “Укртатнафта”, яке без залучення бюджетних коштів уже кілька років поспіль успішно реалізовує на практиці його принципи.
”Зоря Полтавщини” , 2 стор., 23_12_08
Print Friendly, PDF & Email [1]