- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Генерал-майор міліції Михайло Цимбалюк: “Надзвичайно ціную розум і професіоналізм”

Про будні
– Михайле Михайловичу, міліція – така структура, яка чи не найпершою відчуває соціальні біди суспільства. Які проблеми нині є найгострішими?
– Усе відчутнішими є проблеми кризової ситуації. Простий зв'язок: зростає безробіття – зростає рівень злочинності.
Хоча, якщо говорити про підсумки роботи міліції, то маємо такі цифри: кількість кримінальних злочинів на території області зменшилася на 13 відсотків. На 25 відсотків менше вбивств, на 16 – тілесних ушкоджень, майже на третину – згвалтувань, розбоїв, крадіжок. Співробітники органів внутрішніх справ вилучили більше 300 кілограмів наркоречовини й при цьому, що дуже важливо й показово, виявили дві злочинні групи наркоділків. Але попереду – складний період.
З 27 грудня ми працюватимемо в посиленому режимі. За прогнозами, з січневих канікул багато працівників різних структур не стануть до роботи. Очікуємо сплеску квартирних крадіжок, пограбувань, зростання випадків шахрайства. Тому посилено слідчо-оперативні групи.
На жаль, вже маємо збільшення кількості шахрайств. Користуючись ситуацією, немало зловмисників намагаються збагатитися за чужий рахунок. Вони придумують настільки правдиві легенди, що люди їм віддають дуже великі суми грошей. Саме тому, користуючись нагодою, звертаюся до жителів області з проханням: ні в якому разі не відчиняйте двері незнайомцям і не впускайте їх до своєї оселі, особливо в пізній час.
Про пріоритети
– І все ж, якою б не була ситуація, є ті ланки роботи, що були і є пріоритетними.
– Звісно, це так. Мушу зазначити, що на сьогодні спостерігається незначне зменшення кількості зареєстрованих злочинів загальнокримінальної спрямованості, при цьому скоротився й масив тяжких та особливо тяжких злочинів. Із початку року закінчено розслідування з 8975 злочинів загальнокримінальної спрямованості, з яких 3152 – тяжкі та особливо тяжкі. Відсоток розкриття злочинів становить 85,2 (це непоганий показник на загальнодержавному рівні), в тому числі особливо тяжких – 82,4 відсотка.
Питома вага встановлених осіб по злочинах загальнокримінального спрямування становить 81,5 відсотка, тяжких та особливо тяжких – 78,4.
Працюємо над якісним поліпшенням роботи в рамках реалізації заходів, передбачених програмами протидії злочинам проти власності.
Доволі копіткою роботою є розшук правопорушників та зниклих безвісти. Нинішнього року в розшук було оголошено 331 особу, всього перебувало у розшуку 852 людей. На даний момент уже розшукано 434.
На особливому контролі тримаємо питання боротьби з організованою злочинністю.
У поточному році співробітники органів та підрозділів внутрішніх справ нашої області порушили 27 кримінальних справ стосовно злочинних груп з ознаками організованості. На пріоритетних напрямках економіки виявлено діяльність 5 злочинних груп із ознаками організованості, в тому числі 3 – в банківській системі та по одній – в агропромисловому і паливно-енергетичному комплексах. Вони завдали збитків на суму 3 мільйони 117 тисяч гривень. Причому вже забезпечено відшкодування 1 мільйона 819 тисяч гривень.
Про виїзні прийоми
– Прийоми громадян у районах уже стали традиційними. Михайле Михайловичу, із якими питаннями люди звертаються найчастіше?
 – Власне, в цьому плані Полтавщина не відрізняється від інших областей. Скаржаться в основному на те, що відмовили в порушенні кримінальної справи, на грубість працівників, на затягування при розслідуванні, на те, що під будь-яким приводом не приймають заяву громадянина. Висновки робимо оперативно. Одним із головних пріоритетів нашої роботи є вирішення проблем забезпечення повноти обліку і реєстрації злочинів, недопущення їх приховування, у тому числі шляхом необгрунтованих відмов у порушенні кримінальних справ, фальсифікації таких матеріалів та ефективності роботи з розкриття злочинів. Лише за неповний 2008 рік в області зареєстровано 87639 заяв і повідомлень про злочини, що на 3,2 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Щотижня мобільні групи з числа працівників апарату ГУ МВС здійснюють перевірки міськрайорганів, зокрема з питань обліково-реєстраційної дисципліни. Мета цих виїздів – виявлення фактів приховування злочинів від обліку, безпідставної відмови в порушенні кримінальних справ за надуманими мотивами, покращення якості досудового слідства та усунення наявних недоліків у подальшій діяльності. Тому результати таких перевірок є предметом постійного обговорення на оперативних нарадах та засіданнях колегії ГУ МВС із прийняттям конкретних заходів. Полтавська міліція має тримати марку! А справжній професіоналізм починається з вимогливості до себе.
Стосовно самих прийомів, то трапляється, що вони приносять суцільний негатив, а буває навпаки – люди приходять просто подякувати й потиснути руку очільникові міліції.
Від редакції. До речі, під час прийому в Миргородському міськрайвідділі, на якому були присутні й кореспонденти "Зорі Полтавщини", теж немало було тих, хто просто дякував за роботу міліції. А ще саме на цьому прийомі сталася така подія. В міськрайвідділ прийшов ветеран війни та праці Василь Григорович Балакшій, якому вже за 80 і котрий просто й стисло розповів про своє життя, про фронтовий шлях і будні правоохоронця. А наостанок сказав, що йому впродовж тривалого часу соціальні служби обіцяють виділити автомобіль, але не виходить. Михайло Цимбалюк тут же, на прийомі, прийняв рішення: "Таких людей лишилися одиниці, й не допомогти їм – гріх!". І 18 грудня, в переддень свята української міліції, ветеранові було вручено ключі від новенького ВАЗ-2107.
Про взаємодію з владою
– Михайле Михайловичу, Ви працювали головою облдержадміністрації. Якою, на Вашу думку, має бути співпраця між владою і міліцією? Нерідко ж ця співпраця зводиться лише до виділення коштів під певні програми. Але ж цього недостатньо?
 – Насамперед треба бути однодумцями. Що ж то буде, коли ми не з проблемами воюватимемо, а один з одним. Пересічний громадянин же сприймає не окремо: це – адміністрація, це – рада, це – міліція, а спільно: представники влади. Мені пощастило: на Полтавщині маю однодумців – і голову обласної ради, і голову облдержадміністрації. Приємно, що нас підтримують. Якби не було такої підтримки, чи вдалося б нам у рекордні строки побудувати кращий в Україні спортивний комплекс, відбудувати нове приміщення міського управління, провести технічне оснащення?! Переконаний також, що співпраця влади й міліції має стосуватися й протистояння злочинності, зокрема – профілактичних заходів. Ось тут треба діяти одним фронтом. Полтавщина – одна з небагатьох областей в Україні, де це вдається робити. І те, що значні кошти спрямовуються на реалізацію програм з профілактики злочинності, – великий позитив! Але й тут є ще над чим працювати. Приміром, протистояння росту кількості злочинів на дорогах, у придорожніх кафе. У цій роботі без підтримки місцевих органів влади не обійтися. Та й у наведенні ладу в діяльності різноманітних ігрових закладів – теж. Саме ж місцеві органи влади дають дозвіл на їхнє функціонування.
Необхідні особливі зусилля й у протистоянні незаконному обігу наркотиків. На Полтавщині 4,4 тисячі осіб, які вживають це зілля. З початку року задокументовано 2679 наркозлочинів, з яких 1058, або 39,5 відсотка, пов'язані зі збутом наркотичних засобів. Тривожні факти. Моя пропозиція – спрямовувати кошти, виручені від реалізації майна наркоторговців, на програми з профілактики цього явища. Якби ця пропозиція втілилася в життя на загальнодержавному рівні, це б тільки сприяло спільній роботі міліції та місцевої влади.
Про паливно-            енергетичний комплекс     і корупцію
– Полтавщина – область з широкою сировинною базою. Неодноразово порушувалися питання про проблеми в галузі паливно-енергетичного комплексу, про те, що господарі, на землях яких в
идобувають вуглеводні, фактично залишаються обікраденими.
– Це дуже гостре питання. І міліція не стоїть осторонь його вирішення. Лише за нинішній рік забезпечено відшкодування до бюджету 1 мільйона 819 тисяч гривень. Значна увага приділяється виконанню стратегічних завдань із детінізації галузей економіки. При цьому основні зусилля концентруються на пріоритетних напрямках Полтавського регіону: паливно-енергетичний та агропромисловий комплекси, а також викриття злочинів у бюджетній сфері, боротьба з хабарництвом та корупцією, розгляд кримінальних справ у судах. Протягом 10 місяців поточного року працівники ГУ МВС України в Полтавській області виявили 1037 економічних злочинів, серед яких 751, користуючись юридичною термінологією, кваліфікований і 409 тяжких та особливо тяжких. Зважаючи, що паливно-енергетичний комплекс займає одне з провідних місць в економіці не лише області, а й держави, приділяємо особливу увагу протидії злочинам у цій галузі. В області виявлено 29 злочинів у цій сфері, серед яких 17 – кваліфікованих, 17 – тяжких та особливо тяжких. Серед викритих злочинів у зазначеній галузі 4 – у сфері службової діяльності, 17 – проти власності, 2 – у сфері господарської діяльності. Задокументовано 4 злочини зі збитками понад 100 тисяч гривень та один злочин зі збитками понад 1 мільйон гривень. Загальна сума збитків за порушеними кримінальними справами становить 2 мільйони 96 тисяч гривень.
– Як ведеться боротьба з корупцією? Наскільки актуальна ця проблема на регіональному рівні?
– Дуже актуальна! Особливо з огляду на те, якої популярності набувають земельні питання. Саме тому в цій роботі не повинно бути ланок, які б не перебували під контролем. Реалізовуючи вимоги Закону України "Про боротьбу з корупцією", за матеріалами працівників органів внутрішніх справ області складено 43 адміністративних протоколи. Притягнуто до адміністративної відповідальності 18 державних службовців 3–4 категорій та 11 держслужбовців 5–7 категорій. Нині суди вже розглянули 43 адмінпротоколи, за 32-ма з них прийнято рішення про стягнення штрафів на загальну суму 8805 гривень, чотири протоколи направлено до прокуратури для вирішення питання про порушення кримінальних справ, і лише три закрито. Як бачите, є реальні наслідки роботи.
Про науку
– Михайле Михайловичу, нещодавно міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко вручив Вам відзнаку, якою може похвалитися, певно, дуже мало начальників ГУ МВС нашої держави: за розвиток науки. Скажіть, чи має в міліції наука повне практичне втілення?
– На жаль, не настільки, як того хотілося б. Так, зараз при розслідуванні злочинів використовуємо новітню техніку. Вимагаю від співробітників підвищення кваліфікації. Нині є спеціальні сучасні засоби і в науково-дослідному центрі, і в ДАІ, і в інших службах. І буває, що розкриття злочину базується на суто науковій, дослідницькій доказовій базі. Це – нормально, за цим – майбутнє. Однак, вважаю, необхідно ще коригувати свідомість наших працівників. Аби прийшло розуміння: ми не силова, а правоохоронна структура. І аналіз, знання, науковий підхід, а не тиск мають слугувати розкриттю злочину. Практична наука повинна прийти й у систему відбору кадрів до міліції. Але це вже – питання часу.
Про особисте
– Досить часто в розповідях про благодійні справи доводиться чути –  "за сприяння начальника ГУ МВС". Знаю, що є в Решетилівському районі багатодітна родина, якою ви опікуєтеся. Що для Вас така робота: обов'язок, стан душі?
– Думаю, і те, й інше. Я досить пізно, вже після тридцяти років, прийшов у правоохоронні органи. Свідомо. Працював спочатку педагогом. А прийшов, бо тут, як ніде, гостро відчуваєш поняття "справедливість" і "несправедливість". І саме тут можна зробити щось реальне задля перемоги справедливості. Благодійністю, а простіше –  добрими справами, зазвичай не хваляться. Скажу лишень таке: якщо ці люди, яким ми в чомусь допомогли, а особливо діти, зрозуміють і відчують, що є добро на світі, – тішитимуся з цього. Добро запам'ятовується. Зігріта добром людина просто не здатна на негідні вчинки.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 19 грудня 2008 р., 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]