- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Полтавська марка” на противагу економічній кризі

За його словами, суб’єкти господарювання заборгували мешканцям обласного центру більше 6 мільйонів гривень заробітної плати. Найбільші борги по зарплаті має ВАТ “Полтавський тепловозоремонтний завод”, який не виплатив своїм працівникам близько трьох мільйонів гривень. Ці гроші, в свою чергу, заводу заборгувало Міністерство транспорту. Серед найбільших боржників – також Полтавський ливарно-механічний завод та ВАТ “Полтавпиво”.
“Кожного дня надходить тривожна інформація, що те чи інше підприємство скорочує своїх працівників, у тому числі підприємства малого і середнього бізнесу. Щомісяця на 20 мільйонів гривень зменшується й фонд оплати праці, – зазначив Андрій Матковський. – Нині на обліку по безробіттю у міському центрі зайнятості перебуває понад 2 900 полтавців, лише за останній місяць непрацюючих побільшало на 577 осіб. Проте половина цих людей мають можливість знайти роботу: на одну вакансію сьогодні претендує двоє безробітних. Якщо порівнювати з іншими містами України, то вже є такі цифри, як 14 і більше чоловік на одну вакансію”.
За словами Андрія Матковського, 70 відсотків із тих, хто перебуває на обліку, – мешканці міста, які працювали в інших регіонах і повернулись, втративши свої робочі місця.
Також міський голова Полтави розповів, що в місті розпочато ініційовану міськвиконкомом акцію “Збережи своє робоче місце – купуй полтавське”. “Ми рекомендуємо підприємствам довести торгівлю полтавськими товарами до 30 відсотків. Якщо полтавці купуватимуть продукцію наших товаровиробників, то цим самим забезпечать інших роботою”, – сказав Андрій Матковський.
Товари місцевого виробництва планують маркувати, для цього розробили спеціальний знак – “Полтавська марка”. Тож товари з такою позначкою незабаром з’являться в торгових точках, відповідні угоди уже підписані з чотирма магазинами. До акції активно включилися ВАТ “Полтавпиво”, ТОВ “Фірма “Зоря”, ЗАТ “Полтавський лікеро-горілчаний завод”, КП “Полтавський м’ясокомбінат”. “Ми навіть готові встановлювати тимчасові павільйони, повернемось до забутих форм торговельної діяльності – автолавок, які б могли торгувати у так званих “спальних районах міста”, – сказав Андрій Матковський. За його словами, незабаром у Полтаві з’явиться реклама, яка агітуватиме полтавців витрачати гроші на полтавську, українську продукцію.
Зупинився міський голова Полтави й на питаннях, які розглядалися на тридцять четвертій сесії міської ради п’ятого скликання, що відбулася 11 грудня ц. р. Зокрема, він зазначив, що депутати уточнили показники міського бюджету на 2008 рік. Насамперед за рахунок збільшення обсягу субвенції з Держбюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам на суму 2 мільйони 200 тисяч. Річний обсяг асигнувань по цільовому фонду було зменшено на суму понад 4 мільйони гривень, найбільша частина якої припадає на управління капітального будівництва. Кошти, виділені на виконання депутатської діяльності, спрямували цього разу на заклади освіти – понад 73 тисячі гривень – та охорони здоров’я – понад 36 тисяч гривень, на соцзахист – 10 тисяч гривень, на ЖКГ – 48 тисяч гривень.
Також Андрій Матковський повідомив, що відтепер рішенням міської ради зображення полтавської галушки і пам’ятного знаку галушці офіційно внесено до символіки міста поряд із гербом, прапором та гімном обласного центру.
“Зоря Полтавщини”, 16_12_08, 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email [1]