- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Добрий день, дозвольте вас обдурити!”

За словами начальника ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області Юрія Сулаєва, нині на Полтавщині почастішали випадки шахрайства. Причому громадян ошукують за місцем помешкання. Такі злочини зареєстровані практично в усіх районах області, "лідирують" же міста Полтава та Кременчук. І якщо раніше жертвами спритників ставали переважно люди похилого віку, то нині вік ошуканих осіб помолодшав.
Як ми вже повідомляли, у зв'язку зі складною економічною ситуацією Міністерство внутрішніх справ України звернулося до громадян із проханням бути обачними в скрутний час, коли багато хто із зловмисників намагається доволі нахабно збагатитися за чужий рахунок. Ми ж зі співробітниками ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області вважаємо, що не зайве оприлюднити деякі, найпоширеніші нині, способи обдурювання довірливих громадян. З тим, аби це стало пересторогою для інших. Як кажуть, поінформований – значить, є шанс уникнути неприємностей.
Отож до вас у квартиру подзвонили. На порозі привітний чоловік чи жінка з пакетом у руці. Виявляється, ваша близька людина (дочка, син, чоловік, при цьому називається ім'я) придбала дуже гарну річ, яку зараз вам і принесли. Одна проблема – грошей не вистачило… І треба лише пару тисяч. А ця привітна особа, на прохання ваших близьких, зголосилася допомогти: принести річ і взяти у вас гроші за товар. Звісно, ви віддаєте всю названу суму, можливо, навіть пригощаєте гостя кавою-чаєм… А коли "ну дуже приємна людина" піде, в пакунку знаходите якусь "секондхендівську" ганчірку, красна ціна якій – п'ять гривень… Пізніше з'ясовується, що ніхто з ваших близьких нічого не купував і нікого не уповноважував доставляти товар… Звісно, ви й не здогадуєтеся, що візиту "доброзичливця" передувала підготовча робота. Шахрай перед цим говорив з вашими сусідами чи бабусями на лавках… Імена близьких вам людей, при вмілому застосуванні ввічливості й чарівності, не так складно дізнатися…
Якщо у попередньому випадку, який нині вважається сучасним "ноу-хау", постраждати можуть особи будь-якого віку, то другий – розрахований винятково на людей похилого віку. Знову ж – усе починається із дзвінка в двері. Гості представляються працівниками соціальних служб, пенсійних фондів, банків. "Мета" візиту така: вам належить продуктовий набір; подарунки до свята; одяг із "гуманітарної допомоги". І, звісно ж, мусите за це здати гроші зараз, бо товарів чи продуктів може не вистачити. Ще одна "фішка" – "благодійники" тільки заради вас (бо – ви "відома, шанована людина, яка відпрацювала не один рік на такому-то підприємстві") можуть обміняти гроші на купюри нового зразка, бо "незабаром має бути грошова реформа". Звичайно, задурманена людина похилого віку під ці "пісеньки" віддає свої заощадження…
Ще один спосіб шахрайства. Знову ж розрахований на пенсіонерів, причому переважно на тих, які мешкають у сільській місцевості. Особи ромської національності заходять у двір і просять перепеленати дитину, запити ліки водою, вигадують різні байки. Поки одна чи один відволікає увагу господарів, інші нишпорять у пошуках грошей.
У чергову пастку шахраїв, як кажуть, попастися може кожен. На дорозі ви бачите машину, яка зламалася. Зупиняєтеся, виходите, аби допомогти. Власник зламаної машини, як з'ясовується, їде здалеку – можливо, навіть з іншої держави. В ході розмови він пропонує вам обміняти свої речі з золота (перстень, ланцюжок) на гроші, аби було за що полагодити машину. Довірливий громадянин "купується" на вигідну угоду – за ювелірну прикрасу зазвичай просять меншу ціну. Пізніше виявляється, що "золота" річ зроблена зовсім з іншого металу і коштує кілька гривень.
Начальник ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв говорить, що це – найпоширеніші сценарії шахрайств, однак варіантів є безліч. А тому варто бути дуже уважними, коли до вас звертаються з "дуже вигідною пропозицією".
– Якщо ж ви стали жертвою шахрайства, – говорить Юрій Сулаєв, – треба якнайшвидше повідомити про це в міліцію. Саме таке повідомлення допоможе розкрити злочин по "гарячих" слідах, як це було, скажімо, у Великобагачанському районі.
Юрій Сулаєв також радить не замовчувати про такі випадки, навіть якщо ви виявили, що вас ошукали, через певний час.
– Непокоїть правоохоронців і ось такий факт, – розповів Юрій Сулаєв, – нещодавно затримали шахрайку в Кременчуці. Вона мала при собі доволі численні списки місцевих пенсіонерів. Де вона їх роздобула, з якою метою? Звісно, не виключено, ці люди були б постраждалими й ошуканими. А тому звертаємося до представників ГЖЕДів, інших організацій, які можуть мати таку інформацію: будьте уважними тоді, коли до вас надходять пропозиції надати списки громадян. За такими проханнями може критися злочинний намір.
“Зоря Полтавщини”, 19 стор., 5_12_08
Print Friendly, PDF & Email [1]