- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

ТОВ “Чиста криниця”: маленькі секрети великого успіху

Селяни розповідають, що до 2000 року драбинівські поля потопали в бур'янах, із майже чотирьох тисяч гектарів землі оброблялися лише… шість (!), заробітна плата не виплачувалася, борги підприємства не погашалися. Коли сьогодні проїздиш Драбинівкою, важко у це повірити, адже нині село відродилося. Але аж ніяк не від реформ, а завдяки приватному інвестору.
– У 2000 році Юрій Лебедин, який народився і виріс у Драбинівці, заснував ТОВ "Чиста криниця", – розповідає директор сільгосппідприємства Микола Цвітченко. – Юрій Якович із тих, про кого говорять: "сам себе зробив". Він самотужки досяг усього в житті, став успішним бізнесменом, але не забув село, в якому закінчив школу, добре знав усі біди своїх колишніх односельців. А у 2006 році депутати довірили йому очолювати районну раду.
Утім самих лише капіталовкладень, хай навіть і значних, замало, аби практично "з нуля" підняти господарство. Треба бути ще вправним господарем. І в "Чистій криниці" гроші були використані раціонально. Найперше тут чітко окреслили пріоритети, визначивши основною спеціалізацією господарства вирощування зернових і технічних культур – соняшнику, кукурудзи, сої, пшениці та ячменю, впровадили у виробництво інтенсивні технології. Результати не забарилися: рекордні врожаї всього за кілька років вивели ТОВ "Чиста криниця" на перші позиції в області. Їх господарство не здає й дотепер.
– Нині маємо в обробітку понад 10,5 тисячі гектарів землі, – продовжує Микола Цвітченко. – Кількість пайовиків, які довірили "Чистій криниці" свої земельні паї, сягнула майже трьох тисяч. Орендуємо паї на території Драбинівської, Нехворощанської, Крутобалківської та Кустолівської сільських рад. На даний час триває інтенсивна  робота з виготовлення державних актів на землю. Робимо усе можливе, аби люди отримали їх до кінця року. З тими, хто виділився з паями, ми продовжуємо співпрацювати, надаємо їм усіляку допомогу.
У господарстві постійно впроваджуються нові технології у рослинництві, використовуються високоврожайні сорти. Задля цього у 2007 році в "Чистій криниці" була зміцнена агрономічна служба, в якій працюють п'ятеро спеціалістів. Та щоб дотримуватися технології, потрібно мати й нову сільськогосподарську техніку. Основний технічний потенціал товариства – потужна імпортна техніка, для придбання якої в "Чистій криниці" щороку спрямовують близько 3–4 мільйонів гривень. Тільки цього року придбали новий трактор "Джон Дір", самохідний обприскувач, сівалку. Але поряд із новою технікою тут досі "бігають" і старі машини. "Можливо, використовувати стару техніку і не зовсім раціонально, але ж якщо водночас замінити її на 4–5 нових машин, то половину механізаторів доведеться скоротити. Такої "оптимізації" виробництва я не підтримую принципово", – говорить Микола Валентинович Цвітченко.
Товариство також має зерносушильні комплекси та добротні приміщення для зберігання рослинницької продукції.
– Цього року більше половини площ – понад 5 тисяч гектарів – у нас було під посівами кукурудзи, – розповідає головний агроном ТОВ "Чиста криниця" Григорій Лебедин. –  Вродила ж "королева полів" достойно – по 104,6 центнера з гектара. Отримали добрий урожай інших культур: озима пшениця на круг дала по 79 ц/га, озимий і ярий ячмінь – по 72,4 та 57,5 ц/га відповідно, соя – 23,7 центнера з гектара. Під майбутній урожай посіяно 1470 гектарів озимої пшениці та 512 гектарів озимого ячменю.
Одержавши такі рекордні врожаї, тут мали б радіти, натомість, як-то кажуть, хапаються за голови.
– Люди працювали в полі день і ніч, зробили все можливе, аби отримати максимальну віддачу від землі, – говорить Микола Цвітченко. – Але, як не дивно, це обертається проти нас. Арифметика тут дуже проста: виробництво потребувало вдвічі більших затрат, ніж торік, а ціни на сільськогосподарську продукцію значно знизилися. Соняшник подешевшав учетверо, соя – втричі, пшениця та кукурудза – більш ніж удвічі. З такими цінами навіть затрати за вирощену продукцію не вдасться повернути. Не кажучи вже про рентабельність та прибутковість виробництва.
Як стабільно працювати у нинішніх умовах – ціла наука. Та, незважаючи на патову ситуацію, в якій опинилися сільгоспвиробники, у "Чистій криниці" вже повністю розрахувались із пайовиками за оренду, та ще й за найвищою в області відсотковою ставкою – 6 відсотків від вартості паю. Господарство забезпечує роботою 820 селян, які вчасно отримують достойну заробітну плату, мають належний соціальний захист.
Лише за дев'ять місяців поточного року товариство надало благодійної допомоги на 700 тисяч гривень, очікується, що до кінця року ця сума сягне мільйона гривень. Для "Чистої криниці" стала доброю традицією й допомога сільським громадам в утриманні шкіл, ФАПів, освітленні сільських вулиць, підвезенні дітей до закладів освіти. Що там говорити – фактично жодна справа не обходиться без підтримки господарства. При цьому відчутну допомогу отримують територіальні громади не лише Драбинівської, а й усіх інших сільських рад, на території яких товариство орендує землі.
– У  нас тісна співпраця з ТОВ "Чиста криниця", яке є найбільшим платником податків у районі й чимало робить для відновлення соціальної інфраструктури сіл та соціально-економічного розвитку територіальної громади, – розповідає Драбинівський сільський голова Геннадій Безуглий. – На умовах співфінансування минулого року господарство виділило майже 140 тисяч гривень на будівництво центрального водогону в Драбинівці. Та потрібні були не лише кошти, а й техніка, матеріали, їх також надавало товариство. У цьому році майже закінчено водогін у селі Вовківці. Тож населення сільської ради на 85 відсотків забезпечене якісною питною водою. За рахунок "Чистої криниці" провели вибірковий ремонт вулиць у Драбинівці та Довгій Пустоші, а також ямковий ремонт центральної дороги, у селах було реконструйоване вуличне освітлення. Господарство також придбало автомобіль швидкої допомоги для мед-амбулаторії, чимало медичної апаратури, виділяються кошти для придбання медикаментів першої необхідності тощо. Зараз в амбулаторії проводиться капітальний ремонт. У найближчому майбутньому плануємо створити у Драбинівці дитячий садочок, якого не було довгі роки.
Та чи не найбільша турбота товариства – про молодь. Щотижня, по понеділках і п'ятницях, автобус господарства підвозить студентів, які навчаються у Полтаві. Крім того, товариство фактично утримує драбинівську школу.  
– ТОВ "Чиста криниця" допомагає нам завжди і в усьому, починаючи від канцелярських товарів і закінчуючи ремонтом приміщень, – говорить директор Драбинівської ЗОШ I–III  ступенів Микола Облап. – За кошти підприємства у школі зроблений капітальний ремонт, проведено великий обсяг робіт із реконструкції системи опалення та заміни котлів, відновлено системи водогону та каналізації. Також для учнів придбали нові дошки, столи та стільці, відремонтували спортивний зал, обладнали його сучасним спортінвентарем. У школі – два комп'ютерних класи, один із яких подарував нам Юрій Якович Лебедин. ТОВ "Чиста криниця" оплачує користування Інтернетом. Учнів із Довгої Пустоші й Вовківки підвозять до школи автобусом, який також виділяє сільгосппідприємство. Щороку господарство виділяє по сто гривень кожному першокласнику і кожному випускнику школи.
Та дбає ТОВ "Чиста криниця" не лише про належні умови навчання дітей, а й про їхній духовний та фізичний розвиток. Всіляко допомагає танцювальному дитячому ансамблю "Ластівки", який є учасником  і переможцем різних конкурсів й уже здобув звання народного, утримує футбольну команду.
Що ж до дня завтрашнього, то у керівника драбинівського господарства власний погляд на про
блему. Зрозуміло, що без підтримки товариства селу ніяк не обійтися, бо за агроформуванням – понад п'ять тисяч людей на території чотирьох сільських рад, школи та ФАПи. І навпаки, без щоденної копіткої праці селянина неможливо уявити ті вагомі досягнення та здобутки, які з року в рік демонструє ТОВ "Чиста криниця".
– Життя на селі нерозривно пов'язане з обробітком землі, – підсумовує Микола Цвітченко. – Що відбувається, коли штучно порушується цей природний зв'язок між землею й селянином, ми проходили, і не дай Бог знову  повернутися у ті часи. Там, де громада і підприємство існують як єдиний комплекс, де кожен опікується проблемами кожного, там завжди порядок і добробут. А від цього виграють усі.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 3_12_08
Print Friendly, PDF & Email [1]