- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перспектива – європейські стандарти

гіон у цьому питанні посідає дев’яте місце в Україні. З початку року середньомісячна заробітна плата зросла на 500 грн  і становить 1,5 тисячі гривень. Рівень зайнятості зріс із 58,7 відсотка до 60, що перевищує середній показник по Україні. Відповідно знизився до 6,6 відсотка і рівень безробіття. На підприємства, в організації та установи області працевлаштовано 36,8 тисячі людей.
В області укладена і діє Регіональна угода між Полтавською облдержадміністрацією, профспілками та роботодавцями. Активно працює і тристороння соціально-економічна рада, на засіданні якої обговорюються питання оплати праці, цінова політика тощо. Суттєво зросли розміри всіх соціальних виплат. У 2008 році на фінансування програм соціального захисту населення Полтавської області передбачено 813,5 мільйона гривень, що на 56 відсотків більше, ніж у 2007 році. Ще 647 мільйонів гривень буде виплачено як державні соціальні допомоги та житлові субсидії. В області функціонують 33 територіальних центри соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян. У поточному році ними надано різних видів соціальних послуг майже 88,7 тисячі громадян похилого віку.
Протягом року неодноразово підвищувалися розміри пенсій. Уперше підвищення до пенсій отримали 185 тисяч громадян, яким надано статус дітей війни, на 13 відсотків зріс мінімальний розмір пенсії військовим та чорнобильцям. Підвищено розміри державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, розміри надбавок для реабілітованих, членів їхніх сімей та непрацюючих пенсіонерів, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років.
В області розпочато навчання людей із обмеженими фізичними можливостями з гарантією працевлаштування. Якщо порівнювати 2004 та 2007 роки, то кількість працевлаштованих інвалідів зросла удвічі: з 8 до 16 тисяч осіб. У цьому році започаткована нова форма обслуговування інвалідів – соціальне таксі. Спецавтомобілі, обладнані підйомними платформами, використовуються для безкоштовного перевезення малозабезпечених інвалідів і ветеранів.
У Пирятинському районі на базі психоневрологічного будинку-інтернату впроваджено мікропроект з інноваційних соціальних послуг “Підготовка до самостійного життя у громаді”. Мешканці інтернату займаються спортом, співають у хорі, відвідують реабілітаційно-корекційні заняття тощо. У Зіньківському та Новосанжарському дитячих будинках-інтернатах створено відділення медико-соціальної реабілітації.
Зроблено чимало, але на цьому не треба зупинятись. Щоб європейські стандарти стали нормою нашого життя, потрібна реальна державна політика. Потребою часу є створення принципово нової інноваційної системи соціальних послуг, що швидко та ефективно вирішуватиме нагальні проблеми. Успіх соціальної реформи залежить від здатності системи замінити великі державні інституції невеликими соціальними закладами, максимально наближеними до отримувачів послуг і потреб громади.  
Потрібно багато чого зробити, поліпшити, створити заново. Адже соціальна сфера потребує нових системних підходів. І ми усі разом готові пройти шлях, який веде до європейських соціальних стандартів.
Print Friendly, PDF & Email [1]