- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Орендар – не господар,

На території Орданівської сільради знаходиться кілька ставків. Усі вони нині перебувають в оренді у приватних підприємців, які займаються промисловим розведенням риби. Ставок, про який нам повідомили, площею понад 50 га. Весною цього року двоє приватних підприємців із Полтави отримали в Диканській райдержадміністрації тимчасовий дозвіл на його оренду з метою розведення риби. Як стверджують орендарі, на початку квітня вони запустили в ставок мальків, привезених із Богодухівського району Харківської області. Усі були задоволені: підприємці – ходом справ, місцеві мешканці – можливістю порибалити. Щоправда, нові господарі ставка встановили обмеження на вилов завезеної риби – мовляв, їй треба підрости. А от "місцеву" – щук, карасів, коропів тощо – дозволяли ловити без обмежень вудками й спінінгами. Принаймні в цьому нас запевнив один із орендарів – Роман Скабарихін, із яким ми зустрілися на греблі біля ставка. Від нього почули і таке:
– Ми взяли в оренду цю водойму з метою промислового її використання в межах чинного законодавства. Проте на початку осені на шахтному водоскиді утворилися тріщини, крізь які почала просочуватися вода. Минулого тижня з Полтавського обласного управління водного господарства "Полтававодгосп" приїздила комісія, яка провела обстеження цієї гідротехнічної споруди. Тепер чекаємо актів обстеження і офіційного дозволу приспустити воду в ставку для проведення ремонту аварійного водоскиду. Це необхідно зробити і чим раніше – тим краще, адже не знаємо, чи довго ще "протягне" споруда, яку не ремонтували вже багато років.
Підприємець запевнив, що на момент оформлення документів на оренду, вентель, за допомогою якого можна регулювати рівень води у ставку, вже був зламаний. Тому свого часу на виливну трубу встановили металеву засувку, яка перешкоджала виливу води зі ставка. Факт навмисного відкриття цієї засувки підприємець категорично заперечив, мовляв, з цього їм немає ніякої користі. Натомість сказав, що, мабуть, місцеві жителі вирішили їм у такий спосіб помститися за те, що не дозволяють ловити в ставку рибу сітками.
– Загалом ми не проти, щоб селяни тут рибалили, купалися чи тримали водоплавну птицю. Єдине, чого ми не дозволяємо, – вилов риби, яка не досягла кондиційних розмірів, та ще й браконьєрським способом, – додав Роман Скабарихін. Підприємець також повідомив, що очікує висновків із "Полтававодгоспу", щоб розпочати ремонт споруди. Обіцяє це зробити за власний кошт і найближчим часом. А для цього, на його думку, необхідно зменшити рівень води в ставку приблизно на 2 метри.
“Трепетна” турбота про екологічний стан цього мальовничого краю і його мешканців. Проте останні, навпаки, говорять, що рибалити на "Бамі" (саме так у народі називають цей ставок) не можна нікому, хіба що за гроші.
Один чоловік (він не захотів назвати своє ім'я) навіть навів своєрідний прейскурант "риболовлі по-орданівському": за те, щоб розміститися біля ставка з вудкою, необхідно "відстьобнути"  30 грн, кожен кілограм пійманої риби коштує 15 грн. Дороге виходить задоволення! Та ще й із порушенням чинного законодавства, зокрема, постанови Кабінету Міністрів України љ1042/93, в якій зазначено, що орендарі не мають права забороняти любительське рибальство на водоймі, яку орендують, а також встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів. Подібні дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і караються в рамках Карного кодексу України.
Жителі Орданівки говорили, що зовсім не проти, аби у ставка був господар.
– Але ж у ньому плаває й риба, яку ми туди запускали ще до появи орендарів, – зауважив один із місцевих мешканців, голова первинного осередку Українського товариства мисливців та рибалок Микола Гринь. – А тепер вони користуються і своїм, і чужим, а нам – зась.
Факт заборони орендарями місцевим мешканцям ловити рибу на ставку підтвердив і Орданівський сільський голова Віктор Гринь. Він повідомив і про те, що вода з водойми почала витікати минулої суботи:
– Як тільки про це дізнався, одразу виїхав на місце і оглянув усі греблі й балки, куди вона стікає. Першими струмок води побачили наші жителі, коли вранці виганяли худобу на випас, і почали бити на сполох. Зрозуміло, що хтось, кому це вигідно, відкрив засувку, i вода зі ставка почала витікати. Якщо не вжити відповідних заходів і не припинити вилив води з водойми, через півтора місяця на місці залишиться велике болото.
Як нам повідомили у прес-службі обласної прокуратури, нині, за оперативними даними, на місці події проводиться перевірка із залученням відповідних спеціалістів. За її результатами незабаром буде прийняте рішення згідно з чинним законодавством України.
В обласному управлінні водного господарства "Полтававодгосп" поки що теж не можуть дати об'єктивну і повну оцінку ситуації зі ставком в Орданівці – триває перевірка. Але заступник начальника відділу водних ресурсів управління Iнна Стельмах зазначила, що вже зараз можна говорити про те, що вода зі ставка дійсно витікає, чого не повинно бути.
– Чи це є наслідком аварійності гідротехнічної споруди, чи самовільного відкриття засувки, ми поки що напевне сказати не можемо. З'ясовуємо це. Однак у будь-якому разі спуск води з водойми повинен здійснюватися лише на підставі відповідних документів. На даний момент відповідної документації на проведення ремонтних робіт у підриємців, які орендують цю водойму, немає.
Ми намагалися по телефону зв'язатися із головою Диканської райдержадміністрації Любов'ю Лелюк, щоб дізнатися позицію влади стосовно цієї ситуації, проте нам поки що це не вдалося.
Таким чином екологи, правоохоронні органи наразі з'ясовують, хто відкрив засувку, а також наслідки витікання води зі ставка в селі Орданівка Диканського району. Остаточний висновок спеціалістів ми обов'язково повідомимо нашим читачам найближчим часом. А тим часом висловимо власні припущення.
У центрі уваги – і ставок, в якому, ймовірно, багато риби. Це і великий прибуток, але й чималі витрати і великий клопіт: догляд за водоймою, ремонт гідротехніки, охорона, зарибнення, годівля риби, зрештою вилов. Проте якщо водойма невелика, останнє – не проблема: закинув сітку, витягнув улов – і на базар. А якщо маєш справу зі ставом загальною потужністю більше мільйона кубів води, риболовля перетворюється на велику проблему. Проте якщо витягнути засувку і спустити (чи хоча б трохи приспустити) воду, зібрати рибу не так уже й складно. Але з огляду на масштаб та екологічні (й не тільки) наслідки таких "хитрощів", вони явно мають ознаки злочину, причому не одного. Однак, на жаль, тим, хто має надійний "дах", в нашій країні ніякий закон не страшний. До речі, люди подейкують (а як відомо, диму без вогню не буває), що батьки підприємливих молодих людей, які орендують в Орданівці ставок, обіймають високі посади в правоохоронних органах області. Чим не "дах"?..
І ще одне. Ми стаємо свідками споживацького ставлення орендарів до землі, лісів, водойм… Але ж у всього цього багатства є господар – територіальна громада. Чому з нею ніхто не рахується?
Адже вода тече і, схоже, до того ніякого діла ні в кого немає. І найперше – Диканської РДА, яка узаконила дозвіл оренди, а якщо точніше – рейдерства…

Print Friendly, PDF & Email [1]