- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Освячення через сторіччя

Цей незвичний ювілей через століття зібрав представників полтавської інтелігенції в купольній залі відомого в усьому світі будинку Василя Кричевського – Полтавського краєзнавчого музею. Про історію його спорудження та місце в історії як пам'ятки національної архітектури розповів мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Віталій Ханко.
Він наголосив, що рік 1903-й був особливим для полтавців: у місті було відкрито пам'ятник Іванові Котляревському і розпочалося зведення Будинку Полтавського губернського земства. Тоді проект ще нікому не відомого молодого архітектора Василя Кричевського одержав першу премію на конкурсі, а будівництво за ним тривало вісім років. Нині будинок Кричевського називаємо перлиною української архітектури. І дуже важливо, що в сучасній історії це приміщення дісталося саме краєзнавчому музеєві, колектив якого системно досліджує і науково вивчає історію рідного краю.
У святковій, урочистій атмосфері знову ж у день  Покрови Пресвятої Богородиці музей – вдруге за століття – освятив єпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Після палкої промови та короткої служби Владика подарував працівникам музею ікону Божої Матері, а "многії літа" бажали їм артисти пісенно-етнографічного ансамблю "Полтава" обласної філармонії. Привітала колектив і керівник проекту "Славетні імена Полтавщини" Валентина Асадчева. Художник із Києва Леонід Тоцький розповів про свою роботу над відновленням картин і розписів у дев'яності роки вже минулого століття, яку збирається продовжувати. Спогадами про 14 років, відданих музеєві, поділилася колишній директор, а нині – директор Державного архіву Полтавської області Галина Білоус. А нинішній керівник музею Катерина Фесенко зазначила, що колектив відкриває нове століття – музей має багату історію і великі плани. Після урочистостей була відкрита виставка робіт Василя Кричевського.

Print Friendly, PDF & Email [1]