- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина

Гостям показали чудове місто на Дніпрі з 75-тисячним населенням, повідомляє офіційний сайт міста Миргорода. Господарі не приховували проблем: підготовка до зими, необхідність терміново “латати” дахи будинків після тривалих осінніх дощів, відновлення житлового фонду в старій частині міста. “Ці та інші проблеми однакові для всіх працівників місцевого самоврядування, – розповіла секретар Миргородської міської ради Людмила Ільяшенко. – Нам показали Каховську ГЕС, коньячний завод “Таврія”, виробниче підприємство “Північно-Кримський канал”, міський парк відпочинку, стадіон. Ми були приємно вражені чистотою і впорядкованістю міста. На промислових підприємствах – клумби, фонтани, газони, і це роблять не комунальні служби, а робітники, які там працюють та знаходять час і бажання прикрашати  рідне місто. Суботники проводяться щоквартально на чолі з керівниками підприємств і комерційних структур. Цьому нам треба повчитись”.
Миргородці теж розповіли про досягнення свого міста-курорту, яке  неодноразово займало І і ІІ місця у Всеукраїнському конкурсі з благоустрою.
Депутати з Полтавщини побували також у місті Гола Пристань, що в минулому році було переможцем такого конкурсу серед міст 4 категорії (до 50 тисяч населення), а нині поступилося першістю  Миргороду.

Страшні «жнива» 33-го…

Не оминуло лихо Голодомору і мальовниче село Луговики, що в Чорнухинському районі. Тут страшні “жнива” 1933 року забрали третину села. Від лютої смерті гинули цілі родини. Борсуки, Варави, Вечірські, Коляди, Гузі, Кутирі, Надточії, Чабани, Лучні, Пигуси, Кравченки… Моторошно стає від того великого сумного списку, який оголосили на меморіальній громадській акції «33 хвилини».
Днями на місце, де хоронили жертв Голодомору, прийшли односельці, учні місцевої школи, щоб ушанувати їхню пам’ять. Г.Коляда, родина якого постраждала від того страшного лихоліття, разом з кількома чоловіками поставив на старому сільському цвинтарі високий дубовий хрест – пам’ять про померлих у роки Голодомору. Він нагадуватиме не одному поколінню, якого великого лиха зазнали Луговики у 1932–1933 роках, коли кращі його хлібороби залишили цей світ. До речі, це один із небагатьох населених пунктів на Полтавщині, де, реєструючи сотні смертей, працівник сільської ради вказав справжню їх причину – голод.
Учасники акції хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голодомору. Хрест освятив і відслужив панахиду за невинно убієнними настоятель Покровської церкви Чорнух протоієрей Іван Бондар.

Альпіністи Гадяча підкорили Ельбрус

Сім альпіністів гадяцького туристичного клубу "Лотос" підкорили найвищу гору Європи – кавказький Ельбрус, висота якого 5,6 тис. м.
Підкоряти Ельбрус було нелегко, поділилися враженнями альпіністи, адже під час сходження зіпсувалася погода, почалися завірюха, град, електризація повітря. Але про повернення з півдороги і мови не було.
На вершині гадячани залишили повідомлення про свій склад групи і маршрут.
Міцніє зв’язок поколінь
На мальовничому пагорбі серед білокорих берізок при в’їзді в Лохвицю з боку Гадяча цієї осені відкрито капличку. Її поставили за допомогою громади, місцевих підприємців і міської влади як пам’ять про всіх невинно убієнних під час Голодомору 30-х років, війни та фашистську окупацію. Білий ангел дивиться з висоти, ніби прохаючи людей, щоб лихоліття не повторилося.
– Вшанували також пам’ять нашого земляка, Героя Росії, якому присвоєно це звання посмертно, – офіцера Павла Гапоненка. Меморіальні дошки встановлені на приміщенні будинку, де він жив, і 2-ї школи, де навчався, – розповідає міський голова Лохвиці Надія Солонець. – Все це – виховні моменти для молоді. Для  того, щоб не переривався у місті зв’язок поколінь, вшановуємо трудівників, великі дружні сім’ї. Семеро багатодітних матерів, діти нещодавно посадили в сквері у центрі міста “іменні” ялинки (з прізвищем родини), які ростимуть разом із молодшими лохвичанами. На День міста малюки отримали ще один подарунок – сучасний дитячий майданчик, обладнаний за кошти міського бюджету та спонсорів.

Малюнок юної кременчужанки – учасник міжнародного аукціону

Малюнок учениці 6 класу Кременчуцької гімназії љ 6 Єлизавети Розсохи буде серед двадцяти, які 25 жовтня продаватимуть на міжнародному аукціоні у Нью-Йорку в Гарвардському клубі, – повідомили ОКІА "Новини Полтавщини". "А поки що разом з цією приємною новиною на адресу благодійного фонду "Гармонія" прийшла подяка батькам Єлизавети за малюнок – подячний лист від організаторів Всесвітнього дитячого конкурсу з Женеви, з європейського офісу "Юнет". Сам конкурс дитячого малюнка, на якому кременчужанка здобула перемогу, присвячений екологічній темі", – розповів керівник фонду Сергій Голієнко.
До речі, це не перший успіх Єлизавети Розсохи. Вона вже здобувала четверте місце на міжнародному конкурсі дитячих малюнків, який проходив у Токіо, і третє місце – на європейському конкурсі дитячих малюнків, що відбувся в Женеві.

Print Friendly, PDF & Email [1]