- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Книжкова брама” для дитячої бібліотеки

Нині ж вона "розігрілася" настільки, що гасити полум'я проблеми береться світова спільнота, хоч і раніше цей заклад підтримували не лише наші співгромадяни з різних областей, а й представники діаспори з-за океану. Тоді пристрастей додавав справжній вогонь – підпалена бібліотека горіла, були втрачені безцінні книжкові скарби, згодом у приміщення вдиралися озброєні люди в камуфляжній формі. Нагадаємо, що в липні троє бізнесменів із "групою підтримки" остаточно, як вони впевнені, захопили приміщення бібліотеки: її співробітників до робочих місць не пустили, книги, не перебираючи, повкидали в мішки, сокирою крушили стелажі й стіни, замалювали вікна зсередини, а потім і взагалі загородилися від сторонніх очей парканом. Окреме запитання – де нині каталоги дитячих виставок, малюнки і дослідження, зокрема, на тему Голодомору на Полтавщині? Настане час і на нього зможуть відповісти, як і на ще багато інших запитань – риторичних і ні.
А тим часом остаточно заховатися за своїм парканом захоплювачам не вдалося. ЗМІ України постійно тримають на контролі питання про по-варварськи відібрану у дітей бібліотеку. Більше того – її занесли до "Червоної книги" української культури організатори медіа-руху "Чисті канали" Міжнародного навколосвітнього каравану "Інтеркультура". Його генеральний продюсер, наш земляк Володимир Сорока, нещодавно організував у Києві акцію "Книжкова брама", закликавши дорослих і дітей столиці підтримати полтавську бібліотеку і зібрати книги для її читачів. Ця ідея виникла після того, як пан  Володимир  побачив на "5 каналі" передачу свого земляка Олега Дейнеки про ситуацію у Полтаві та історію поневірянь бібліотеки. До акції приєдналися й інші столичні полтавці – зокрема, Ада Роговцева, Ольга Сумська, а також громадські організації, бібліотеки, школи. А ще – польський і французький культурні центри, посольства Аргентини, Британії, Франції, Польщі, Литви. Допомагали і просто перехожі – пакувати й вантажити книги.
Минулої п'ятниці машина з цим багажем прибула до Полтави. Для місцевих захисників дитячої бібліотеки та її працівників це був ще один привід вийти з плакатами до міської ради. Директор бібліотеки Леонід Чобітько, пояснюючи ситуацію, зазначив:
– Це питання перебуває на контролі в облдержадміністрації, нам обіцяють приміщення по вулиці Шевченка, 96, але коли це станеться – невідомо. До того ж ще не завершені судові розгляди. Ми зібралися біля міської ради, бо вважаємо, що міська влада теж повинна долучитися до розв'язання цього питання.
Привезені книги поки що зберігатимуться в обласній бібліотеці імені І.П.Котляревського, де в одному із залів прихистили колектив дитячої бібліотеки.
Володимир Сорока, який привіз книги в Полтаву, риторично запитував: що сказали б про те, що діється із дитячим закладом, наші видатні земляки – Котляревський, Гоголь, Майборода, Білаш? І зазначив, що фонди дитячої бібліотеки імені Панаса Мирного занесені до реєстру ЮНЕСКО, тож інформацію про ситуацію в Полтаві медіа-рух передаватиме в ЮНЕСКО з проханням допомогти у її роз-в'язанні. Нагадаємо, що, перебуваючи у Полтаві напередодні Дня міста, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко також обіцяли розібратися. Щоправда, зі столиці відповіді поки що не було.
Print Friendly, PDF & Email [1]