- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Козацтво на Полтавщині: сьогодення та перспективи

Відродженню національних історичних і культурних традицій, українського козацтва, зокрема, особливу увагу приділяє Президент України Віктор Ющенко. Свідченням цього стали перебіг та рішення другої Великої всеукраїнської козацької ради, що відбулася за участю Президента у березні нинішнього року. У ній взяла участь також делегація козаків Полтавської області. На раді йшлося про перспективи козацького руху. Одним із основних пріоритетів діяльності держави щодо відродження козацтва в Україні визначено формування законодавчої бази. Вже підготовлено проект Закону України “Про засади відновлення та розвитку українського козацтва, козацькі організації та їх об’єднання”, до участі у розробці якого активно долучилися й члени Ради українського козацтва Полтавської області.
Державницькі завдання щодо взаємодії органів виконавчої влади з громадськими організаціями українського козацтва вже не один рік втілюються на Полтавщині. В області існує 10 обласних козацьких громадських організацій. Створена і діє Рада українського козацтва Полтавської області, до складу якої входять керівники майже всіх обласних громадських організацій українського козацтва. Аналогічні дорадчі органи діють при 12 райдержадміністраціях та міськвиконкомах. В області також легалізовано 32 місцеві козацькі громадські організації, які мають тенденцію до об’єднання у рамках створених на місцях рад козацтва. Певним кроком до реалізації в області ідеї єдності козаків стало узгодження Радою українського козацтва Полтавської області положення “Про козацькі звання в Полтавському козацтві” та “Єдиного однострою для всіх козацьких товариств та формувань Полтавського козацтва”.
Системна робота з відродження та розвитку українського козацтва на території області здійснюється відповідно до затверджених головою облдержадміністрації планів, що передбачають активізацію військово-патріотичної, туристично-краєзнавчої та пошукової роботи, проведення культурно-мистецьких заходів, відродження народних ремесел, міжнародну співпрацю тощо.
Активно працюють козацькі громадські формування з охорони громадського порядку в містах Кременчуці, Комсомольську, Полтаві, Лубнах. Створено й координуючу обласну структуру з охорони громадського порядку – крайове об’єднання громадських формувань українського козацтва з охорони громадського порядку і державного кордону, яке очолює М.Войтко. У питаннях охорони громадського порядку козаки пліч-о-пліч працюють з правоохоронцями. Найактивніше у цьому напрямі працюють козаки крайового Полтавського окружного козацького товариства “Українське козацтво” під керівництвом О.Жовтобрюха.
У навчальних закладах області діє 17 дитячих козацьких осередків, що налічують більш як 2 тисячі членів. Козаки Полтавського коша ім. М.Міхновського під проводом А.Лещенка активно опікуються питаннями виховної роботи з молоддю. Фінансово та організаційно підтримує козацький рух у школах області й регіональне відділення ”Промінвестбанку”, на базі якого створено і працює обласний осередок загону Всеукраїнської дитячої громадської організації “Козаченьки”. Шефську допомогу Кременчуцькій школі-інтернату надають козаки Кременчуцького полку МГО “Козацтво Запорозьке” (наказний отаман – Г.Мілітинський).
Значним внеском у справу пропагування козацтва є видання тематичної літератури. Зокрема, цьогоріч побачив світ перший том відомого дослідника історії козацтва, заступника директора обласного краєзнавчого музею В.Мокляка “Нариси історії Полтавського полку з часу створення до кінця ХVІІ століття”. У найближчій перспективі – вихід у світ першого тому двотомної фундаментальної наукової праці полтавських науковців-істориків І.Діптан та П.Кравченка “Українське козацтво”, дослідження В.Ковпака “Тінь гетьмана” про І.Мазепу, науковий доробок В.Мокляка “Козацька доба на Полтавщині”. Науковці Полтавського педуніверситету імені В.Г.Короленка готують до друку збірку матеріалів міжнародної наукової конференції “Гадяцька унія 1658 року: контраверсії минулого і сучасність”.
Традиційною стає участь членів козацьких товариств у заходах з підготовки допризовної молоді до військової служби, місячниках оборонно-масової та спортивної роботи до Дня Збройних сил України, Дня захисника Вітчизни, Дня Перемоги, що проводяться спільно з військкоматами. Представники обласного та місцевих осередків українського козацтва з метою популяризації кращих традицій козацтва беруть активну участь в урочистостях, присвячених проводам призовників на строкову військову службу до лав Збройних сил України.
Продовжується робота щодо виявлення і впорядкування захоронень, споруд, пам’ятників, які пов’язані з історією українського козацтва. Такі пам’ятні та історичні місця області підтримуються у належному стані.
Важливим внеском у пропагування історії козацтва стало створення у Полтавському краєзнавчому музеї постійно діючої експозиції “Полтавщина у другій половині XIV–XVII ст.”. Кременчуцькі самодіяльні кінодокументалісти здобули перемогу на І Міжнародному фестивалі козацької, народної, естрадної пісні та документального кіно “Куяльник-2008”, що проходив 20–24 серпня цього року в м. Одесі, у номінації “Документальне кіно” за документальний фільм-розповідь “Полтавське козацтво” (автор сценарію – О.Жовтобрюх).
Таким чином, певного розвитку козацького руху на Полтавщині досягнуто. Але, говорячи про зроблене, завжди маємо дивитися у майбутнє. Яким має стати козацький рух на Полтавщині? Насамперед по своїй суті козацтво не повинне бути розділеним на окремі організації; має отримати своє визнання на рівні держави шляхом ухвалення відповідного закону, що дасть змогу в повному обсязі виконувати свою історичну місію – охороняти державність. У планах полтавських козаків – активна участь у створенні експозиції майбутнього Музею історії козацтва. Безумовно, послідовнішою та плановішою має стати військово-патріотична та науково-дослідницька робота. На часі – створення козацького ліцею. Потребує розвитку спільна діяльність органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у розширенні мережі громадських формувань з охорони громадського порядку, виховна робота з молоддю, розвиток етнотуризму. Без належного вшанування залишаються імена багатьох непересічних героїв козацької доби в історії нашої держави. Для вирішення цих та ряду інших питань завершено розробку обласної цільової програми відродження та розвитку українського козацтва на Полтавщині, яку незабаром буде внесено на розгляд обласної ради. Її затвердження дасть змогу повніше реалізовувати потенціал козацької ідеї для консолідації українського суспільства, охорони культурної спадщини, фізкультурно-спортивної роботи та військово-патріотичного виховання молоді в кращих традиціях українського козацтва, сприяти ширшій популяризації народних звичаїв, усвідомленню національно-культурних цінностей, створенню українського культурного простору та ідейного базису для подальшого формування української ідентичності у політичному та громадянському вимірі.

Print Friendly, PDF & Email [1]