- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чи має перспективи цукрова галузь?

Спочатку гості завітали на поля сільгосптовариства “Максимко”, де нині триває збирання цукрових буряків. Площі цієї культури становлять 12750 гектарів. У господарстві, яке очолює генеральний директор Юрій  Колєснік і яке є одним зі структурних підрозділів компанії “Райз”, до вирощування сільгоспкультур підходять із наукової точки зору. На дослідницьких ділянках висаджено 36 сортів цукристих. А на центральній базі гостям продемонстрували зразки вже вирощених цукрових буряків. Безпосередньо з поля солодкі корені доставляють до цукрового заводу “Райз-цукор”, генеральним директором якого є Валерій Дудар. Роботу тут налагоджено таким чином, що від копання до переробки буряків проходить лише 20 годин. Це ще один зі штрихів сучасного підходу до справи, як і застосування під час вирощування буряків безводного аміаку, що практикується у провідних країнах світу. Це дозволяє значно зменшити внесення азотних добрив, а ще дає відчутну економію коштів. Лише в компанії “Райз” це становить десятки мільйонів гривень.
У масштабності діяльності компанії учасники колегії пересвідчилися, коли побували на будівництві найбільшого в Європі елеватора. Воно проводиться у дві черги. Перша включає в себе все інженерне оснащення елеватора, а також чотири металеві споруди для зберігання зернових ємністю по 20 тисяч тонн кожна та вісім металевих ємностей для насіннєвого матеріалу. Друга черга передбачає будівництво 9 споруд для зберігання сільськогосподарської продукції обсягом 30 тисяч тонн кожна. Вражають і потужності. За одну годину елеватор здатен прийняти 1200 тонн зерна. Приємне враження на гостей справили  і відвідини цукрового заводу ТзОВ “Райз-цукор” – одного з найбільших і найпотужніших підприємств галузі не лише в Україні, а й у Європі. У нього компанія “Райз” щороку вкладає десятки мільйонів доларів інвестицій. Нині підприємство переробляє близько десяти тисяч тонн цукрових буряків за добу, виробляючи 1200 тонн цукру. Реалізується концепція реконструкції заводу по збільшенню його потужності до 16–18 тисяч тонн цукрової сировини за добу.
В актовому залі заводоуправління відбулося пленарне засідання колегії Мінагрополітики. Заступник міністра Іван Демчак зупинився, зокрема, на тенденціях розвитку цукрової галузі в Україні і загалом у світі. А вони доволі оптимістичні для українських аграріїв, а якщо буде розуміння на урядовому рівні, то Україна могла б стати одним із основних експортерів “білого золота”. Тому що, приміром, Бразилія, на яку припадає переважна частина експорту тростинного цукру, майже половину потужностей своєї галузі переводить на виробництво біопалива. Така ж тенденція спостерігається і в Європі, де виробництво цукру з 19 мільйонів тонн скоротилося до 13. Провідні виробники цього продукту хоч і зменшують посіви цукрових буряків, але отримують прибутки за рахунок урожайності та впровадження нових технологій.
Говорили на колегії і про вирощування соняшнику та виробництво олії. Учасники з прикрістю відзначали, що в деяких областях у гонитві за вигодою зовсім нехтують законами агрономії. Так, посіви соняшнику у Запорізькій області становлять 36 відсотків, у Луганській – 34,7, тоді як наукою рекомендовано не більше 10–11 відсотків. У Полтавській області 14 відсотків площ відведено під посіви соняшнику. Адже добре відомо, що ця культура дуже виснажує грунт. Україна стала експортером соняшникової олії. У нас її виробляється більше двох мільйонів тонн, при потребі 200 тисяч.
Міністр аграрної політики Юрій Мельник навів Полтавську область як приклад залучення обласною владою інвесторів і повного сприяння їхній діяльності. Регіон відзначено й за те, що Полтавщина постійно в числі лідерів із виробництва сільгосппродукції, причому темпи щороку зростають.
Президент компанії “Райз” Віталій Цехмістренко поділився досвідом впровадження передових технологій у вирощенні цукрових буряків і їх переробці, зазначивши водночас, що як культура цукровий буряк є найменш рентабельним. Говорив і про якість продукції. А з найболючішим питанням щодо стабільності у квотуванні цукру звернувся до членів колегії. Надання квоти на рік не задовольняє інвесторів, потрібно, щоб квота на реалізацію цукру була хоча б на 5 років, аби можна було впевнено вкладати кошти в цукрову галузь.
Print Friendly, PDF & Email [1]