- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заняття на свіжому повітрі

Запитай у депутата
Друге заняття “Школи майбутнього депутата”, започаткованої за ініціативи голови обласної ради Олександра Удовіченка, звело депутатів обласної ради й активних студентів полтавських вузів не лише за “круглим столом”, де дорослим можна було поставити будь-яке запитання, а також на спортивному майданчику в неформальній обстановці. Цілий день, проведений на природі серед соснового лісу в навчально-оздоровчому комплексі “Ворскла” Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка у Вакуленцях поблизу Полтави, збагатив усіх новими враженнями.
– Перше заняття такої школи відбулося у нашому університеті, де зустрілися представники студентського самоврядування всіх вищих навчальних закладів Полтави з головами депутатських фракцій Полтавської обласної ради, – говорить ректор ПНТУ ім. Кондратюка, депутат обласної ради Володимир Онищенко. – Студенти ставили багато запитань, захід був дуже цікавим. Прийняли рішення провести виїзне заняття школи, яке й відбувається на базі нашого спортивно-оздоровчого комплексу. Думаю, такі заходи позитивно впливають на підготовку студентів як майбутніх лідерів. Адже вузи мають не лише дати молоді якісні знання і підготувати кваліфікованих спеціалістів, а й виховати майбутнє нашої держави, людей із активною життєвою позицією.
Як стати лідером
Спочатку на лекторії студентів вчили створювати і розвивати молодіжні громадські організації, знаходити для них фінансування, а також навчали правильному спілкуванню з людьми та політичній активності. Заняття провели ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського Віталій Зелюк та політичний психолог, помічник народного депутата України Тетяна Устименко. Те, що почули, відразу й обговорювали за кавою.
– На першому етапі цієї школи ми познайомилися з багатьма депутатами. Сьогодні я бачу менше депутатів, але набагато більше молоді, – ділиться враженнями Наталія Берг із педагогічного університету. – Студенти більше прагнуть іти до своєї мети, до лідерства, бути у владі. Друге заняття вчить нас виховувати лідерів у громадських структурах. Я вже є лідером організації “Молода ініціативна Полтавщина”, також ми входимо до іншого об’єднання “Ресурсний центр” і нової молодіжної газети “А-5”. Хочемо чимось зацікавити активну молодь, щоб вона сміливіше співпрацювала з владою. Бо у владі такі ж самі люди. Вони хочуть нас чомусь навчити, а можливо, й ми своїми запитаннями або ідеями підштовхнемо їх до якихось дій.
Володимир Науменко, заступник голови студради електромеханічного факультету технічного університету, навчанням на природі задоволений. Розповідає, що подібні заняття – це насамперед цікаве спілкування, нові ідеї, де не дають готових рецептів, як відразу стати депутатом чи керівником. Звісно, це не робиться швидко. Але націлюють на успіх, активність, розвиток здібностей лідера.
– Ми всі колись теж навчалися, займалися громадською роботою. Хочемо поговорити з вами про різні справи, людські чесноти, що їх виховують у вас батьки й педагоги, які допоможуть вам у подальшому трудовому житті, – сказав, починаючи розмову за “круглим столом”, голова постійної комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери Іван Момот (фракція Партії регіонів). Зі студентами поспілкувалися від імені своїх фракцій депутати Олег Пустовгар (Народний Союз “Наша Україна”), Костянтин Боровик (Народний Блок Литвина), Валерій Сідько (Блок Юлії Тимошенко), Іван Коваль (Соціалістична партія України), Василь Сільчук (Комуністична партія України) та інші. Говорили, зокрема, що в облраді обранці від різних політичних сил разом налаштовані на плідну роботу, зазначали, що за нинішньої системи виборів стати депутатом можливо лише за допомогою партії, і радили студентам визначатися з політичними симпатіями. У держструктурах існує певний кадровий голод, тож потрібні молоді енергійні люди – такі, як сьогоднішні студентські активісти, наголошували депутати. Вони бажали юним гарно вчитися і приходити у владу, в ради різних рівнів, аби втілювати в життя корисні справи для Полтавщини та України.
З інтересом прийняли студенти пропозицію Олександра Залужного (БЮТ) про запрошення активістів “Школи майбутнього депутата” на сесії обласної ради та профільні комісії – кого яка зацікавить, – аби зблизька побачили “кухню” депутатської діяльності, подивилися, чи легко готувати питання, захищати свою точку зору.
Олімпійський дух
коли проблеми були обговорені й відповіді на запитання знайдені, всі зібралися біля спортмайданчиків, де мали розпочатися захоплюючі змагання між збірними командами студентів та депутатів. І спортсменів, і вболівальників переповнювали емоції, тому щоразу, коли м’яч влітав у сітку футбольних воріт чи баскетбольну корзину, було чути гучні вигуки й оплески. Ось де панував командний дух! Депутати завзято ганяли м’яча, змінювали один одного, не поступаючись більш юним і тренованим суперникам. Гра у міні-футбол закінчилася з рахунком 5:3 на користь команди обласної ради. По “дублю” на свій рахунок у переможців записали Олег Пустовгар і Костянтин Боровик, автор ще одного гола – Іван Коваль. Волейбольний поєдинок завершився із загальним рахунком 2:1, виграли знову депутати. У зустрічах із баскетболу та настільного тенісу судді зафіксували нічию. Активними спортсменами були також Ігор Горжій, Валерій Пархоменко, Володимир Онищенко, Олександр Коваль, заступник голови обласної ради Петро Ворона. Голова облради Олександр Удовіченко особисто стояв на футбольних воротах.
– Не скажу, що нам вдається дуже часто займатися спортом, але всі бачимо, що депутати пристойно виглядають на спортивних майданчиках і мають нормальні розміри талії, хоча й робота наша, звісно, накладає відбиток, – посміхається голова облради. – А якщо говорити серйозно, то з ініціативи керівництва обласної ради і депутатів, зокрема ректора технічного університету, ми зібралися в рамках співпраці між депутатським корпусом і студентським самоврядуванням, щоб поговорити про розвиток наших відносин, провести спортивні змагання, пригадати молодість.
На згадку про турнір депутати-спортсмени отримали футболки з портретом засновника олімпійського руху полтавця Олексія Бутовського (в них і грали), а студентські команди – пам’ятні призи й сувеніри. Смачною після спортивних ігор здалася усім каша з польової кухні. Головними підсумками дня стали гарний настрій, бадьорість і приємні враження від спілкування.
Print Friendly, PDF & Email [1]