- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Гадяцька громада – проти рейдерства

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство”, що в селі Мартинівка, працює самостійно й успішно, обробляючи близько 7 тис. га земель, має розвинену тваринницьку галузь – племрепродуктор із розведення великої рогатої худоби та свиней. Тож охочих “взяти шефство” над таким сільгосппідприємством було і є немало. Відтак керівництву зазначеного господарства, яке очолює Олександр Якович Сухань, неодноразово й настійно пропонували співпрацю різні інвестори, але отримували відмову…
Однієї літньої ночі до контори ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” “завітали” непрохані гості. Цей нічний візит керівництво сільгосппідприємства кваліфікує як рейдерську атаку.
На захист ВАТ стала вся мартинівська громада. У своєму зверненні до депутатів Гадяцької райради жителі Мартинівської сільради висловили занепокоєння обставинами, що складаються навколо ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство”: “У червні цього року до правоохоронних органів України, голови Полтавської облдержадміністрації, Президента України було направлено листи, нібито від голови громадської правозахисної організації “Справедливість” І.Іванюти, в яких здійснено відвертий наклеп на діяльність керівника товариства О.Я.Суханя. Проведені перевірки не виявили жодних зловживань О.Я.Суханем службовим становищем. Натомість з’ясувалося, що ні зазначена громадська організація, ні її керівник нікуди не зверталися, а підпис І.Іванюти під листами підроблений. А в ніч з 31 липня на 1 серпня на контору ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” здійснено розбійний напад, в результаті чого зламано всі двері до кабінетів та шляхом злому відкрито всі сейфи товариства. Силовими методами на охоронника надіто наручники, а його самого прикували до дверей. Оскільки зловмисники не забрали цінних речей, крім грошей, що знаходилися в касі, на нашу думку, вони шукали установчі документи товариства та реєстр акціонерів, аби в подальшому використати їх при рейдерському захопленні ВАТ”.
У листі також йдеться про підтримку Гадяцьким бурякогосподарством соціальної сфери Мартинівської сільської ради, надання допомоги забудовникам, соціальні гарантії працівникам сільгосппідприємства та пенсіонерам, успішну виробничу діяльність ВАТ, а також висловлюється готовність стати на захист товариства “усіма доступними засобами” і звернення до депутатів райради – про підтримку, аби не дати розгорітися полум’ю рейдерства в районі.
22 серпня ц.р. на позачерговій 14-й сесії V скликання Гадяцької районної ради, куди, окрім депутатів, були запрошені керівники правоохоронних структур і сільгосппідприємств району, розглядалося звернення жителів (640 підписів) Мартинівської сільської ради.
Рейдерство – це загроза не тільки економіці, але й самій державі. На жаль, така ситуація не тільки в нас, а й по всій Україні, тож те, що відбувається навколо ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство”, не може залишати байдужим будь-кого, зазначив, відкриваючи сесію, голова Гадяцької районної ради Анатолій Цимбал.
Першим до слова запросили начальника Гадяцького райвідділу внутрішніх справ Сергія Гузія. Він констатував факт нападу на контору ВАТ та зазначив, що проводяться слідчі дії, але не кваліфікував сам напад як рейдерство. Було також наголошено на слабкому контролі громадського порядку в селах, де цьогоріч, наприклад, виявлено 32 факти посівів маку – і жодного звернення сільських голів з цього приводу до правоохоронних органів.
Прокурор Гадяцького району Василь Школьний поінформував, що саме поняття рейдерства законодавчо не визначено, а скоєний злочин ще не розкрито. Хід слідства перебуває на контролі в прокуратурі області.
Також прокурор району звернув увагу присутніх на те, що в селах не налагоджено контроль за роботою барів і кафе. Непоодинокі випадки продажу спиртних напоїв неповнолітнім. Усе це, за його словами, можна назвати рейдерством проти дітей, моралі, проти державності.
Керівник ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” Олександр Сухань з болем констатував: “По нас топталися і ще довго будуть топтатися. Що це був рейдерський захват, свідчить те, що у кабінеті цінних речей було дуже багато, але вони нікому не потрібні. Шукали оригінальні установчі документи, але їх там не було. А якби вони були знайдені, то нас би “затягали” по судах. Є відпрацьована схема рейдерської атаки і ви добре це знаєте”.
Олександр Сухань також висловив вдячність за своєчасну допомогу начальнику ГУ МВС України в Полтавській області Михайлові Цимбалюку, за підтримку – голові Гадяцької райдержадміністрації Ірині Гулей та депутатам районної ради, які, незважаючи на напружений робочий час, прибули на сесію.
– Мартинівці готові захищати свою власність, але я думаю, що ми з вами зібралися для того, аби не пролилася людська кров, – наголосив О.Я.Сухань.
Називати речі своїми іменами, бо ніхто не сумнівається, що то була рейдерська атака, закликала присутніх на сесії голова райдержадміністрації Ірина Гулей. Вона також закликала підтримати найкращого в районі і одного з кращих в області сільгоспвиробника.
Припущення про те, що захват землі й майнових ресурсів здійснюється за чиїмось високим “сприянням”, висловив депутат Микола Торяник.
– Риба псується з голови, так-от цією “хворобою” нині пронизане все суспільство. Не захищені за законом навіть правоохоронці, – зазначив депутат Дмитро Мотрич.
Після тривалого обговорення позачергова 14-та сесія V скликання Гадяцької райради засудила розбійний напад з ознаками рейдерства на ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” та прийняла звернення до Верховної Ради України й Кабінету Міністрів України.
У рішенні також є вимога до правоохоронних органів – дати скоєному принципову правову оцінку , розслідувати та притягти винних до відповідальності.
Керівник ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство” Олександр Якович Сухань звернувся до тих сільгоспвиробників області, які господарюють самостійно: “З метою недопущення подібних рейдерських атак у подальшому давайте об’єднаємо свої зусилля, як це вже зробили на Сумщині та в деяких інших регіонах нашої держави”.
P.S. Як повідомили “Зорі Полтавщини” голова Гадяцької районної ради Анатолій Цимбал  та представники ВАТ “Гадяцьке бурякогосподарство”, станом на 28 серпня сільгосппідприємство працює у звичайному режимі.

Print Friendly, PDF & Email [1]