- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пам’ятник Івану Мазепі зведуть на Соборному майдані

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Депутатам до сесійної зали довелося заходити через “живий коридор”. Адже задовго до початку сесії біля міської ради вишукувався пікет з комуністів та соціалістів, котрі виступали проти встановлення пам’ятника Івану Мазепі у центрі міста, а також їхніх опонентів – представників політичної партії “ВО “Свобода”.
Як повідомив начальник управління з містобудування та архітектури, головний архітектор міста Вадим Вадімов, внесений проект рішення обговорений і схвалений на містобудівній раді і в постійних депутатських комісіях. А голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, котрий також брав участь у роботі сесії, підкреслив, що встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі в Полтаві є виконанням рішень і діючого, й попереднього урядів. На виконання низки заходів, присвячених 300-річчю Полтавської битви, Кабінет Міністрів виділив 9 мільйонів гривень, та додатково передбачається виділення ще 15 мільйонів гривень. Кошти передбачені не тільки на спорудження пам’ятників Івану Мазепі та Карлу ХІІ, а й на відновлення пам’ятників Полтавської битви, спорудження музею історії українського козацтва, благоустрій земель колишнього військового містечка, розташованого на землях заповідника, впорядкування його територій та інфраструктури. У тому числі йдеться й про будівництво прямої автомагістралі до Яківців, минаючи залізничний переїзд, та спорудження тролейбусної лінії.
У депутатів думки розійшлися: представники КПУ та СПУ виступали категорично проти, партійці від БЮТ та НУ підтримували Валерія Асадчева. При цьому наголошували, що пам’ятник Івану Мазепі треба споруджувати не як учаснику подій Північної війни, а як гетьману України.
Міський голова Полтави Андрій Матковський підкреслив, що до встановлення пам’ятника Івану Мазепі потрібен об’єктивний підхід, треба поважати думку усіх сторін, зважати на право вшанувати пам’ять усіх учасників тих подій. Тим паче, якщо прагнемо зробити Полтаву туристичним центром.
Переважною більшістю голосів (28 – “за”, 3 – “проти”, решта – “утрималися”) депутати вирішили погодити місце розташування пам’ятника гетьману України Івану Мазепі на Соборному майдані у Полтаві. Свою згоду на це дала і громада Української православної церкви Київського патріархату, храм якої розташований поряд.
В інтерв’ю місцевим ЗМІ голова облдержадміністрації Валерій Асадчев подякував депутатам за толерантність і демократичне обговорення питання. Він зазначив, що ті 4 мільйони гривень, корі вже є на казначейських рахунках, будуть негайно використані для реалізації проекту. На будівництво пам’ятника Івану Мазепі кошторисом передбачено 1 мільйон гривень.
Скульптор майбутнього пам’ятника – Микола Білик, котрий став переможцем всеукраїнського конкурсу на кращий проект пам’ятника, продемонстрував його ескіз.

Print Friendly, PDF & Email [1]