- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Національний символ країни

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Державний Прапор України затверджений Постановою Верховної Ради 28 січня 1992 року. Державний Прапор піднімається на будинках органів державної влади і управління, органів місцевого самоврядування, дипломатичних і консульських представництв України, на прикордонних заставах та митницях, на засобах пересування перших осіб та дипломатичних представників і консулів України, під час офіційних зустрічей на найвищому рівні, на відкритті спортивних змагань. Приватні особи можуть використовувати державний прапор для підкреслення свого громадянства, висловлення почуття гордості за належність до своєї країни.
Прапор – на почесне місце
На офіційному сайті управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації вміщено методичні матеріали про етикет застосування державної символіки. Найчастіше з державних символів використовується прапор. Він є суттєвою частиною культури держави.
“Державний прапор завжди повинен зберігатися на почесному місці, його полотнище має бути чистим і випрасуваним, а довжина древка – відповідати розміру прапора. Не можна вивішувати брудного, вицвілого чи ушкодженого прапора, у перевернутому вигляді або вертикально. Зверху повинна бути смуга синього кольору, знизу – жовтого, – роз’яснює кандидат історичних наук Микола Лахижа. – При встановленні державного прапора на будинках чи флагштоках біля офіційних приміщень слід пам’ятати, що довжина древка не повинна перевищувати потрійну ширину прапора, а висота флагштока – шестикратну ширину стяга. Поширеним є звичай зі сходом сонця вивішувати прапор та опускати його ввечері. З патріотичних міркувань в офіційних місцях прапор майорить цілодобово. При цьому дбають про його освітлення в нічні години. Як правило, в таких випадках використовуються так звані всепогодні прапори, зроблені зі спеціального надміцного матеріалу. В разі пошкодження чи вицвітання прапор повинен бути обов’язково негайно замінений.  Державний прапор не можна використовувати як прикрасу чи декорацію. З цією метою застосовуються барви прапора, і то лише з нагоди свят. На державному прапорі не можна розміщувати предмети, прикраси, малювати чи чіпляти літери, цифри, герби. Не прийнято оздоблювати його бахромою чи китицями. Зображення прапора не можна використовувати на рекламах, в заставках чи оголошеннях”.
Як придбаєш символ –
бережи його
Отож, якщо прапор вицвів чи пошкоджений, то його необхідно замінити. Чи завжди дотримуються цього правила? Пройдімося вулицями Полтави і, як-то кажуть, неозброєним оком помітимо, що на багатьох будівлях, на флагштоках висять злинялі або й взагалі брудні, потріпані стяги. І не лише державні прапори, а й регіональні, корпоративні. Вони символізують байдужість, безпорадність, а то й відверте нехлюйство відповідних чиновників та аматорів-патріотів. Ми часто нарікаємо на державу, забуваючи при цьому, що кожне узагальнене поняття складається з конкретних явищ, дій. Забуваємо і про власний обов’язок, персональну відповідальність. Що ж до нашої теми, то варто пам’ятати: якщо вже встановлюємо прапор, то варто подбати про його належний вигляд.
Слід зазначити, що утримувати символіку в належному стані недешево: необхідно приблизно дві тисячі гривень на рік, якщо використовувати прапори держави, Полтавщини і Полтави. А ще часто застосовують корпоративні символи.
Прапор треба купувати з якісної щільної подвійної тканини, із добре заробленими швами. Інакше він стане непридатним через кілька місяців. Вітри, дощі і сніг потріпають стяг, пил і загазованість вулиць довершать справу. Якщо немає можливості забезпечити належний догляд за символікою, аби вона мала хороший вигляд і відповідала своєму призначенню, краще взагалі на будівлі чи біля неї прапор не встановлювати. Тримати “для представництва” брудні клапті тканини – це наруга над символами.
У спеціалізованих магазинах державні прапори є за ціною 80 – 100 гривень за велике і приблизно 50 – за маленьке полотнище. На ринках символіку не продають.
Прапор довжиною 20 метрів
День Державного Прапора України відзначається з 2004 року, 23 серпня. Торік у цей день стартував проект Форуму молодих лідерів України, спрямований на виховання патріотичних почуттів громадян і масове стаціонарне встановлення 300 Державних прапорів на будівлях по всій країні. Патріотична ініціатива “Жовто-блакитний – національна гордість України” проводиться молоддю разом із Міжнародним центром протоколу та етикету і передбачає також “Прапор-контроль” за дотриманням норм і правил використання державної символіки.
В Інтернеті можна дізнатися чимало інших цікавих фактів, пов’язаних із державним прапором. Приміром, 23 серпня 2007 року в Євпаторійській бухті був піднятий найбільший державний прапор в історії України. Полотнище прапора довжиною 21 м і шириною
14 м, вагою близько 60 кг на парашуті буксирував катер. Прапор був піднятий на висоту близько 150 метрів. Рекорд зафіксували представники Книги рекордів України.
Гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави. Законодавство передбачає санкції за порушення встановленого порядку поводження з прапором. Так, згідно зі ст. 187-2 Кримінального кодексу України публічний глум над державним прапором України, а також над офіційно встановленим прапором іноземної держави є злочином, що карається позбавленням волі до двох років, виправними роботами або штрафом.
Національний прапор, незалежно від того, де він встановлюється, символізує державу, а тому завжди повинен перебувати в належному стані.

Print Friendly, PDF & Email [1]