- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Незалежність України: ясна мета, тверда воля, наполеглива праця

Валерій АСАДЧЕВ

На 2008 рік Україною досягнуто високих темпів економічного зростання. Реальний приріст валового внутрішнього продукту за 2007 рік склав 7,6%. Важливо, що найбільший приріст відбувся в таких галузях, як машинобудування (28,6%) і будівництво (15,6%).
Виконано одне з багатолітніх стратегічних завдань – Президентом України Віктором Ющенком підписано протокол про вступ України до Світової організації торгівлі. Відбувається якісна зміна у відносинах з Європейським Союзом, офіційно розпочато переговори про створення зони вільної торгівлі.
Дуже важливим завданням молодої держави було створення власних Збройних сил – гаранта захисту державної незалежності, територіальної цілісності та суверенітету країни. Втім актуальним залишається входження нашої країни в систему колективної безпеки.
Надзвичайно важливою складовою суверенітету України є відродження та розвиток української мови. Роботи в цій царині ще дуже багато. Однією з перешкод є стереотипи, що склалися в людей, які народилися, жили і працювали в епоху “розвинутого соціалізму” та формування “нової історичної спільноти – радянського народу” з уніфікованими мовою, культурою, побутом тощо.
Значним проривом у політичній сфері України став відхід від монопартійності, засилля єдиної партійної ідеології та перехід до багатопартійності.
Економічні підвалини існування будь-якої держави забезпечує виробничий сектор. Більшість провідних галузей промислового комплексу Полтавської області щороку нарощують обсяги виробництва. Стабільно працюють провідні підприємства промислового комплексу області – акціонерні товариства “Полтавський автоагрегатний завод”, “Полтавамедскло”, “Кременчуцький сталеливарний завод” та ряд інших. Продовжує нарощувати обсяги випуску промислової продукції ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”. За останні роки близько 90 відсотків полтавських котунів експортується підприємствам чорної металургії Австрії, Італії, Німеччини, Болгарії, Румунії, Польщі, Китаю.
Стабільно працює одне з найбільших машинобудівних підприємств – ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод”. За роки незалежності України з’явилося і динамічно розвивається виробництво пасажирських вагонів, якими забезпечується внутрішній ринок, а також виконуються замовлення закордонних партнерів.
Нарощує обсяги виробництва і холдингова компанія “АвтоКрАЗ”.
Вагомі досягнення полтавських аграріїв. Сьогодні на Полтавщині немає жодного гектара забур’яненої орної землі.
Завершено збір ранніх зернових культур. Маємо рекордний урожай – понад 2,6 млн тонн. Врожайність у поточному році склала 39,6 ц/га.
Намітилась тенденція до стабілізації виробництва продукції тваринництва, зумовлена діяльністю великотоварних сільськогосподарських підприємств. Впроваджуються сучасні технології виробництва молока і м’яса, здійснюються інвестиційні проекти у тваринництві. Це також підтверджує, що треба і надалі орієнтуватись на розвиток виробництва в організованих господарствах, і лише таким чином можна забезпечити динамічний і стабільний розвиток тваринницької галузі області в цілому.
Враховуючи сезонний характер сільськогосподарського виробництва, неабияке значення має державна підтримка галузі. Підприємствам агропромислового комплексу області з початку року надано кредитів у 2,1 разу більше, ніж у минулому році.
Керівники передових агрогосподарств Герої України Семен Антонець, Олександр Коросташов, Тетяна Корост подають приклади ефективного менеджменту в агропромисловому комплексі. Високі показники мають господарства СТОВ “Воскобійники” Шишацького району, “Подоляка” Диканського району, СВК “Перемога” Хорольського району та ряд інших.
Стабільно розвивається споживчий ринок області, де пріоритетним напрямом є його насичення вітчизняними конкурентоздатними товарами. Визнаними місцевими виробниками є КП “Полтавський м’ясокомбінат”, ВАТ “Кременчукм’ясо”, ВАТ “Кременчуцький хлібокомбінат” та інші.
Проте промисловість та сільське господарство зазнали впливу ряду негативних факторів, здебільшого зовнішніх. Енергетична залежність України суттєво позначилися на роботі паливно-енергетичного комплексу Полтавщини.
Особливо велике значення має розвиток нафтогазового комплексу. За роки незалежності на теренах області стабільно ведеться видобуток вуглеводнів, і на сьогодні Полтавщина забезпечує 36% українського газу, 56% газового конденсату, 16% сирої нафти.
Зберігається і позитивна динаміка розвитку малого бізнесу.
Продовжують зростати надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.
Серед 27 регіонів України за розміром середньої заробітної плати працюючих та абсолютною величиною область займає 9-те місце.
Скоротилася кількість безробітних громадян.
Освітня галузь виходить на якісно новий рівень. В області у 2008 році успішно реалізуються 12 обласних освітянських програм, спрямованих на підвищення якості навчання. Діє обласна програма “Пілотний проект “Школа майбутнього” на 2006– 2012 роки”. Розширилася мережа закладів для роботи з обдарованими дітьми, вихованці яких демонструють високий рівень підготовки. Суттєво збільшилося забезпечення шкіл сучасними комп’ютерами. Зростає потенціал полтавської вищої школи. Розширився перелік спеціальностей, вибір яких все більше диктується потребами практики. Покращується методичне та технічне оснащення освітньої галузі.
Високий на теренах держави та області авторитет полтавських лікарів. Впроваджено інноваційні міжнародні проекти “Разом до здоров’я”, “Здоров’я матері і дитини”. Розроблена і впроваджується обласна програма “Репродуктивне здоров’я” до 2015 року”. Продовжується впровадження сімейної медицини. Проводяться заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів області – роботи з реставрації соматичного корпусу обласної клінічної лікарні ім.М.Скліфосовського, будівництво першої черги дитячої лікарні в Лохвиці, добудова інфекційного відділення Лубенської міської лікарні.
За роки незалежності багато зроблено для вивчення історії краю. Науково-редакційний центр дослідження історії Полтавщини завершує роботу над останнім томом видання “Реабілітовані історією”, готує до друку унікальне видання “Сучасної енциклопедії Полтавщини”. Вийшов у світ І том “Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Полтавська область”. Триває робота над наступними томами проекту.
 Важливо, що публікуються історії сіл та районів, проводиться глибоке вивчення народних промислів. Тисячі полтавців беруть участь у роботі народних хорів, танцювальних та фольклорних колективів. Народний хор “Калина” Полтавського державного педагогічного університету ім.В.Короленка, пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава” обласної філармонії, народний ансамбль пісні й танцю “Славутич” Кременчуцького міського будинку культури широко знані не тільки на Полтавщині, а й в усій Україні та далеко за її межами. 14 аматорських колективів удостоєні почесних звань. Яскраві щорічні обласні та районні фестивалі народної творчості слугують відродженню та примноженню багатої духовної скарбниці.
Розвивається і професійне мистецтво.
Полтавщина готується до відзначення у 2009 році 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя, 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу.
Як бачимо, Полтавщина має чим пишатися. Проте й завдань перед полтавцями стоїть чимало. Це, насамперед, розв’язання актуальних проблем енергозабезпечення господарського комплексу, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я та довкілля, реформування освіти, системи соціального забезпечення, дотрима
ння конституційних прав громадян, розвиток культури, туризму та масової фізичної культури, подолання ментальних наслідків багаторічного комуністичного панування.
Обласна програма економічного і соціального розвитку послідовно втілюється в життя. Але результати роботи не дозволяють зупинятися на досягнутому, а вимагають зміцнення позитивних тенденцій, продовження важливих справ, які мають вирішальне значення для регіону.
Напередодні свята щиро бажаю всім здоров’я, щастя, миру і благополуччя, нових успіхів на благо нашої рідної Батьківщини. Впевнений, що лише разом, спільними зусиллями ми побудуємо країну й суспільство, де процвітатимуть добробут та демократія, пануватимуть право і закон.

Print Friendly, PDF & Email [1]