- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

А на дієту – сало?

Загальна точка зору така: схуднути, а значить, витратити надлишок жиру, можна лише спрямувавши його на енергетичні потреби організму. Встановлено, що власний жир організм витрачає в останню чергу. Спочатку витрачаються цукри, які надходять в кров відразу з їжі, потім – вуглеводи, накопичені у вигляді глікогену у печінці і м'язах. Запас їх обмежений. Далі організм витрачає спожиті жири і білки. І лише в четверту чергу – жир із жирових запасів. Тому організм приступить до використання жирів тільки в тому випадку, якщо енергія, що надходить з їжею, значно менша, ніж енергія, яку організм витрачає. Просто так жири не спалюються – тільки в енергетичному обміні. Простіше кажучи, схуднути можна тільки на низькокалорійній дієті, збільшивши фізичні навантаження.
До речі, у випадку незначного зниження калорійності їжі організм здатний скоротити свої затрати за рахунок основного обміну. Ось як це відбуваються: температура тіла знижується на 0,2–0,3 градуса, робота серця дещо вповільнюється, знижується тиск і тонус м'язів, підкошуються ноги. Людина починає більше спати, стає лінивою, швидше втомлюється, менше рухається і навіть звичну роботу виконує економніше. Цей ефект дуже часто може звести нанівець всі зусилля з дотримання необгрунтованих з медичної точки зору дієт.
Тому прихильники обмеження енергетичної цінності спожитої їжі впевнені – немає в природі чудодійних засобів, від яких можна схуднути без зусиль і дотримання від'ємного енергетичного балансу.
Цю точку зору підтверджує і важливий закон дієтології – закон хімічного балансу. Крім калорій із вуглеводів і жирів, організму постійно потрібно понад 50 різних елементів харчування (вода, амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінерали, клітковина, ботанічні фактори). Більшість із них організм не здатний накопичити чи синтезувати. Тому їхнє надходження необхідне щоденно. При недостачі цих елементів харчування в їжі внаслідок голодування чи незбалансованих дієт організм відчуває жорсткий стрес, який призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.
Однак є і зовсім протилежний погляд на проблему. Польський дієтолог Ян Квасневський радить: якщо ви хочете бути здоровою людиною і мати ідеальну фігуру, забудьте про модні фруктово-кефірні дієти і починайте активно вживати… жирну їжу. Система харчування Квасневського стає все популярнішою в Європі. Звичайно, його ідеї дещо суперечать тому, що нам завжди навіювали. А з іншого боку, наші предки сотні років їли сало з картоплею – і нічого…
Проблемою здорового харчування пан Квасневський займається уже понад тридцять років. За цей час він створив систему, яка отримала назву "Оптимальне харчування". Її дієтолог пропонує не тільки як універсальну дієту, а й, як практикуючий лікар-терапевт, з успіхом застосовує для лікування серцево-судинних, ниркових і інших захворювань. І навіть таких невиліковних, як цукровий діабет. У чому ж секрет його дієти?
Насамперед, лікар Квасневський радить їсти тільки в спокійній обстановці, розслабившись і ретельно пережовуючи їжу. Про справи, читання чи телевізор на час обіду краще забути. Після їди слід відпочити хвилин 15, а до активної фізичної діяльності приступати не раніше, ніж через 2–3 години.
Власне в цьому немає нічого нового, і більшість дієтологів повністю підтримують Квасневського. Але ось від переліку тих продуктів, які він рекомендує вживати, у багатьох із них може волосся стати дибки. Справа в тому, що внаслідок багаторічних досліджень Квасневський прийшов до висновку, що їсти треба тільки таку їжу, яку дуже легко засвоює організм і дає при цьому багато енергії. На його думку, такою їжею є винятково… тваринні білки і жири. Тобто м'ясо і сало.
Все решту польський дієтолог радить із раціону виключити чи, у крайньому випадку, істотно обмежити. Наприклад, овочі і фрукти. Для чого їх їсти, каже Квасневський, якщо вони складаються переважно з води? Значно простіше випити кілька склянок чистої води і не завантажувати свій шлунок зайвою роботою. Що стосується вітамінів, необхідних для нормальної життєдіяльності, то вони містяться в достатній кількості і в м'ясі. Особливо у субпродуктах, якими ми часто нехтуємо, – в печінці, серці, легенях, нирках, хрящиках тощо. Зазвичай дієтологи радять нам вживати більше рослинних жирів, наприклад, соняшникової чи маслинової олії. Нічого проти них Квасневський не має, але вважає значно кориснішим для людини жир тваринний, те ж сало, приміром.
Від чого категорично радить відмовитися, то це від клітковини, яка міститься у висівках, зерні, хлібі тощо. Її нам зазвичай рекомендують для поліпшення діяльності кишечнику. Квасневський вважає це зайвим і пояснює: клітковину зовсім не засвоює організм, то для чого її їсти.
Чим же тоді, на його думку, слід харчуватися? Яйцями (5–8 штук на день!), м'ясом, салом, субпродуктами і молоком. Особливо корисні вершки і сири. І все це має бути не просто жирним, а дуже жирним. Якщо молоко, то обов'язково з додаванням вершків, якщо сметана, то дуже густа.
При цьому лікар Квасневський все ж пропонує іноді додавати у свій раціон і продукти, які містять мінімум вуглеводів – картоплю, макарони, борошно, овочі. Але небагато – у день достатньо кілька картоплин чи одного шматочка хліба.
У його дієті взагалі немає суворо визначеного часу для вживання їжі. Їсти треба тільки тоді, коли захочеться. Захотілося ввечері? Будь ласка. Для вечері прекрасно підійдуть два сирники з маслом, ложечка несолодкого мармеладу і склянка жирних вершків.
Переходити на жирну їжу за його методом лікар Квасневський радить не поступово, а відразу. І уже незабаром, стверджує він, ви відчуєте приплив енергії, бадьорості і оптимізму. Поліпшиться також загальний стан здоров'я. Але найголовніше, що особливо порадує модниць: уже через кілька місяців вага людини повертається до нормального стану. Товсті худнуть, а худі повніють. У подальшому, при умові дотримання дієти, організм уже сам зберігає нормальну вагу.
Все це – не пусті слова. У лікаря Квасневського тільки в Польщі понад два мільйони послідовників, які дотримуються уже багато років його системи харчування і прекрасно себе почувають. Багато із них об'єдналися у клуби, де збираються і обговорюють нові рецепти жирних страв.
Загалом, як саме худнути, вибирати слід самому. Але треба пам'ятати одну з головних заповідей: щоб утримати свою вагу в нормі тривалий час, потрібно змінити звички харчування і спосіб життя. Це не означає, що треба стати пуританцем і обмежувати себе у всьому. Просто треба дотримуватися певних правил і пріоритетів. А от їх якраз слід вибрати для себе самому.
Яків КОНОВАЛЕНКО,
лікар.

Print Friendly, PDF & Email [1]