- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Михайло ШКЛЯРЕНКО: “Телемедицина – майбутнє невідкладної кардіології”

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

Уже через півтори години кардіологічна бригада обласного кардіодиспансеру на реанімаційній машині прибула у Нехворощу. Лікар провів пацієнту тромболізис, у даному випадку – введення препарату актилізе, який запобігає розвитку відмирання серцевого м'яза. Коли стан чоловіка трохи покращився, його доставили в обласний кардіологічний диспансер. Лікарі впевнені: хворого вдалося врятувати лише завдяки наявності у Нехворощанській НРЛ системи передачі електрокардіограм по телефону – "Телекард", яка дозволила оперативно встановити діагноз. За щасливим збігом обставин у лікувальному закладі вона з'явилася… за тиждень до цього випадку, який інакше міг би стати фатальним.
Тоді проведення тромболізису у сільській лікарні, віддаленій від великих населених пунктів щонайменше на 45 кілометрів, медики назвали унікальною подією для вітчизняної медицини. З цим важко не погодитися, особливо зважаючи на тернистий шлях, який доводиться долати кардіологам області, впроваджуючи метод дистанційного аналізу ЕКГ. У його основі – швидка, проста й доступна можливість діагностики і контролю висококваліфікованими кардіологами за допомогою телефону. Цей метод почав розвиватися ще в середині 60-х років минулого століття, коли технічні можливості дозволили досягати впевненого та достатньо якісного прийому ЕКГ. У той час у країні  була розгорнута мережа приймальних станцій системи "Волна".
З 1990 року на базі Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру було створено відділення ургентної кардіології. До його складу ввійшли обласний дистанційно-діагностичний центр, який є головним консультативним центром з ургентної кардіології області, та спеціалізована кардіологічна бригада. Саме на базі цього відділення проводився цілодобовий прийом електрокардіограм із центральних районних та дільничних лікарень. За роки роботи центру транстелефонна передача ЕКГ стала основним методом для отримання інформації про стан серцево-судинної системи хворого на відстані.
– "Золотим" стандартом лікування інфаркту міокарда є введення пацієнту тромболітичних препаратів у перші шість годин, бо далі вже виникає загибель серцевого м'яза, власне, трапляється інфаркт, – пояснює завідуючий відділенням ургентної кардіології обласного клінічного кардіологічного диспансеру Ярослав Мар'єнко. – Більше того, якщо провести тромболізис протягом першої години, великий відсоток того, що інфаркту взагалі не буде. Тобто фактор часу, а відтак – і рання діагностика, тут має особливе значення.
Втім, до 1995 року в області різко зменшилась можливість передавати  електрокардіограми по системі "Волна". У першу чергу – через підвищення тарифів на міжміський зв'язок та його відключення в багатьох лікувальних закладах. Тому з центральних районних лікарень ЕКГ передавали тільки у надзвичайно важких клінічних випадках, передачу з багатьох віддалених населених пунктів унеможливлювала низька якість телефонного зв'язку, і до 2004 року система фактично припинила своє існування.
Чи варто говорити, наскільки велику роль відіграє для її попередження раннє і правильне встановлення діагнозу? Але далеко не завжди сільський фельдшер чи лікар амбулаторії сімейної медицини в змозі це зробити.
– Якщо для досвідченого кардіолога у центральній районній лікарні консультація наших спеціалістів є лише підтвердженням встановленого ним діагнозу, то для фельдшера, для лікаря сільської медичної амбулаторії – це вирішення проблеми діагнозу і, фактично, – шанс на порятунок життя пацієнта, – говорить завідуючий відділенням ургентної кардіології обласного клінічного кардіологічного диспансеру Ярослав Мар'єнко. – Хоча випадок, який стався нещодавно у Великій Багачці, свідчить про інше. Коли хворого, у якого спостерігалося порушення серцевого ритму,  що загрожувало життю, привезли до ЦРЛ, лікар у приймальному відділенні зробив йому ін'єкцію антиаритмічного препарату. Але це не дало належного ефекту, у пацієнта була відсутня свідомість. Тому кардіограму по системі "Телекард" терміново передали нам. Наші кардіологи дали рекомендації, призначили інший препарат. Хворого вдалося врятувати лише завдяки такій оперативності. Якби цього не зробили, він би помер, бо ситуація була насправді критична.
У 2005 році було проведено централізовану закупівлю Міністерством охорони здоров'я України цифрової системи передачі електрокардіограм по телефону "Телекард", розробленої харківським ТОВ "Компанія "TREDEX".
– Система надзвичайно мобільна: передача електрокардіограм можлива через мобільний, стаціонарний та радіотелефони, радіостанцію, супутниковий зв'язок, – розповідає головний кардіолог області, заслужений лікар України, головний лікар обласного клінічного кардіологічного диспансеру Михайло Шкляренко. – Прийом кардіограми на центральну станцію триває всього 90 секунд.
Нині в області працює три центральні станції та тридцять передавачів: двадцять – у ЦРЛ та десять – в амбулаторіях сімейної медицини Лубенського району.
– За 2005–2007 роки необгрунтовані виклики відсутні взагалі, – продовжує Михайло Шкляренко. – А головне те, що за період використання системи "Телекард" в області помітно зменшилась смертність від серцево-судинних захворювань та  інфаркту міокарда.  
Незважаючи на такі результати, а також на те, що в Україні розроблена Державна програма запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2006–2010 роки, починаючи з 2007 року, наша область централізовано не отримала жодної одиниці системи "Телекард". Хоча лікарі, які мають досвід її використання, стверджують, що більш зручної діагностики серцево-судинних патологій годі й шукати.
– У Гадяцькому районі ситуація з темпом зростання серцево-судинних захворювань не відрізняється від статистичних даних по Україні. У 2007 році смертність населення району від цієї патології склала 54,2 відсотка від усіх причин, – розповідає районний терапевт Гадяцької ЦРЛ, лікар вищої категорії, заслужений лікар України Олександра Тичиніна. – При цьому за останні роки намітилась тенденція до збільшення смертності людей працездатного віку через ішемічну хворобу серця. Ми вже кілька років ефективно використовуємо для діагностики дистанційний запис і передачу ЕКГ по телефону за допомогою системи "Телекард". Тому я хочу звернутися до всіх керівників органів місцевого самоврядування, зокрема до голів сільських рад, на території яких знаходяться лікувально-профілактичні заклади первинного рівня: знайдіть кошти для закупівлі таких апаратів. Тим самим ви забезпечите ранню діагностику серцево-судинних захворювань на селі.
…Певна річ, працюючи над цим актуальним матеріалом, не могла не поцікавитися, як почувається нині пацієнт із Нехворощі, який відтепер у квітні може святкувати свій другий день народження. Головний  лікар Нехворощанської номерної районної лікарні љ2 Олексій Кулій повідомив, що чоловіка нещодавно виписали з обласного клінічного кардіологічного диспансеру і тепер триває відновний період. А ще дізналася, що система "Телекард" з'явилася у сільській лікарні не з "легкої" руки Міністерства охорони здоров'я, а була закуплена за спонсорські кошти місцевого ТОВ "Чиста криниця", керівництво якого зрозуміло її неоціненне значення. Олексій Кулій говорить, що давно "штурмував" питання закупівлі системи для лікарні, й нині радить своїм колегам встановити її у лікувальних закладах. Бо має з чим порівнювати: згадує, як самотужки виводили з кардіологічного шоку 51-річного пацієнта, доправляли в центральну районну лікарню, а вже звідти – в Полтаву. Доки чоловік потрапив до рук кваліфікованих кардіологів, пройшло майже три доби.
* * *
Після припинення централізованої закупівлі у сільській місцевості, на первинн
их ланках системи охорони здоров'я області, з'явилося лише три системи "Телекард": у Нехворощанській номерній районній лікарні љ2, Абазівській дільничній лікарні Полтавського району та Максимівській дільничній лікарні Карлівського району. На жаль, поки що це лише поодинокі випадки. Та надію вселяє те, що спеціалістами обласного клінічного кардіологічного диспансеру за підтримки обласного управління охорони здоров'я облдержадміністрації та керівництва області ведеться розробка обласної програми по забезпеченню системою "Телекард" лікувальних закладів області усіх рівнів. А поки триває ця робота, кардіологи самотужки намагаються переконувати органи місцевої влади у необхідності встановлення системи "Телекард" у кожному ФАПі. Лікарі регулярно виїжджають у райони області й безпосередньо у сільських лікарських амбулаторіях, фельдшерсько-акушерських пунктах проводять ранню діагностику серцево-судинної патології за допомогою системи "Телекард", обстежують хворих і надають консультації. Телемедицина – майбутнє невідкладної кардіології. "Забезпечення первинної ланки медичних закладів області системою "Телекард" дасть можливість транспортувати хворого з гострою патологією безпосередньо в обласний кардіодиспансер", – зазначає головний кардіолог області, заслужений лікар України, головний лікар обласного клінічного кардіологічного диспансеру Михайло Шкляренко. Власне, які ще потрібні аргументи?

Print Friendly, PDF & Email [1]