- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавські акценти всеукраїнської виставки

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Село повертає наші традиції, нашу культуру, історію. Тема села, як і тема землі, в усі часи була надто чутливою, – наголосив у вступному слові Президент.
Віктор Ющенко звернувся до теми Голодомору 1932–1933 років, зазначивши, що серед його складових – неефективна сільськогосподарська політика тодішнього керівництва. Він підкреслив, що проблема продовольчої безпеки актуальна й зараз, адже світ переживає  тенденцію дефіциту продовольства, стрімкого росту цін на сільськогосподарську продукцію.
Віктор Ющенко висловив переконання, що український сільгоспвиробник може витримати конкуренцію на європейському ринку. Адже обсяги вкладених в село інвестицій за темпами вищі за інвестування інших галузей.
Загалом у виставці “Агро-2008” взяли участь більш як 2,5 тисячі підприємств різних форм власності не лише з усіх областей України, а й з країн близького та далекого зарубіжжя. Тут були представлені сільськогосподарська техніка кращих світових виробників, продукція переробних підприємств і передові технології, досягнення українських селекціонерів у тваринництві й рослинництві, наукові розробки.
Полтавська експозиція розташувалася на площі близько 100 квадратних метрів. Оскільки, за словами керівника проекту Світлани Злобіної, організатор виставки – Мінагрополітики України – поставив перед областями  вимогу представити лише потужні торгові марки, то нашу область репрезентували м’ясопереробний комплекс “Cullinburs” і продукція ковбасного цеху торгової марки “Полтавський гостинець” товариства УВК “Полагросервіс” та вироби торгової марки “Гармонія” (Лубенський молокозавод). На стендах експозиції також були представлені продукція Полтавського лікеро-горілчаного заводу й олія ТМ “Диканька” (ТОВ “УкрОлія”). Про інші товари, що виробляються на Полтавщині, можна було довідатися з інформаційного стенда.
Усі перелічені стенди займали лише половину відведеної експозиційної площі, решта якої символізувала щедру полтавську землю, на якій у плетених кошиках були її дари.
Загалом головну Полтавську експозицію готували кілька сільгосппідприємств, серед яких, зокрема, – ТОВ АФ “Маяк” і СВК “Батьківщина” Котелевського району (керівники – Герої України Тетяна Корост та Олександр Коросташов), ВАТ “Хорольська мехпекарня” (керівник – Іван Бондаренко),       ДП ДГ імені Декабристів Миргородського району (виконавчий директор – Катерина Цибенко), ПАФ “Україна” Великобагачанського району (керівник – Герой України Іван Балюк). Полтавські сільгосппідприємства також взяли участь у формуванні експозиції павільйону, де демонструвалися досягнення тваринницької галузі.
Щодо безпосередніх учасників виставки, то, приміром, ТМ “Гармонія” – її постійний учасник, який має чимало прихильників у столиці. Стосовно ж ТОВ УВК “Полагросервіс”, то це підприємство вперше презентує свої вироби на агровиставці. Його участь в “Агро-2008” зумовлена тим, що “Полагросервіс” має кращі в Україні м’ясопереробні технології, а продукція відповідає високим стандартам. На “Агро-2008” ТМ “Полтавський гостинець” представила близько 100 видів ковбас, копченостей, сосисок, сардельок… І, як стверджує начальник ковбасного цеху Людмила Лиходід, уся ця продукція вироблена з екологічно чистої сировини.
Серед відвідувачів виставки були керівники та спеціалісти полтавських сільгосппідприємств, керівники органів виконавчої влади і місцевого самоврядування Полтавщини та інших регіонів України. А святкового настрою їм додавали тріо “Козачка” (Полтавська обласна філармонія) та ансамбль “Парубки із Жабокрюківки” (ДП ДГ імені Декабристів із Миргородського району).
Узагальнюючи полтавську експозицію на “Агро-2008”, заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко наголосив, що вона відповідає суті виставки:
– Ми відповідальні за землю, на якій живемо та яку обробляємо. На Полтавщині немає жодного гектара необробленої землі. Великий бізнес любить прозорість та спокійну обстановку, і це пропонує Полтавщина. Ми відкриті для інвесторів.

Print Friendly, PDF & Email [1]