- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заява обласної державної адміністрації щодо ситуації з підготовкою до опалювального сезону та остачанням гарячої води котельнями обласної комунальної власності

Проте поданий проект рішення не отримав необхідної підтримки з боку окремих політичних сил депутатського корпусу обласної ради, зокрема – фракцій “Блоку Юлії Тимошенко”, Комуністичної та Соціалістичної партій України. Це створило своєрідну “патову” ситуацію у функціонуванні галузі.
Наслідком навмисного адміністративного стримування тарифів і неприведення їх у відповідність до реальних затрат може стати банкрутство теплопостачальних підприємств області та неможливість якісної підготовки їх до опалювального періоду, зрештою – його своєчасний початок.
Єдиним джерелом фінансування теплопостачальних підприємств є надходження коштів від споживачів згідно з затвердженими тарифами на житлово-комунальні послуги. Основною ж умовою початку опалювального періоду є своєчасне укладання договору на постачання природного газу. На вимогу уряду України договори укладатимуться лише з тими підприємствами, які станом на 1 жовтня поточного року не матимуть заборгованості за спожитий природний газ.
Наявність заборгованості перед НАК “Нафтогаз України” ставить під загрозу зриву початок опалювального періоду, подачу тепла в будинки мешканців області, в установи соціальної сфери – дитячі садочки, школи, лікарні тощо.
Уже зараз через невідповідність діючих тарифів на свої послуги підприємства комунальної теплоенергетики, що перебувають у спільній власності територіальних громад області, за 2007 рік отримали збитків на суму 5,4 млн грн, а протягом чотирьох місяців поточного року збитки збільшилися ще на 14,1 млн грн. Підприємства не мають достатніх обігових коштів для проведення 100-відсоткової оплати природного газу. В даний час накопичився борг за спожитий природний газ у сумі 37,8 млн грн.
Згідно з вимогами чинного законодавства у разі невідповідності тарифів економічно обгрунтованим рівням витрат органи місцевого самоврядування повинні відшкодовувати збитки комунальних підприємств за рахунок місцевого бюджету. На жаль, надмірна політизація процесу ціноутворення, дешевий популізм та бажання самоутвердитися в очах виборців не дозволили політикам із депутатського корпусу прийняти єдино правильне виважене рішення. Особисті амбіції і ручне керування економікою – це шлях у безвихідь.
При цьому заручниками ситуації стали мешканці населених пунктів області, колективи комунальних підприємств та їхні сім’ї. Це вони постраждають внаслідок неприйняття рішення.
Подальше затягування з вирішенням питання замість поступового і рівномірного підвищення тарифів може призвести до можливого різкого стрибка їх у майбутньому, що боляче вдарить по матеріальному становищу споживачів. Це стосується, в першу чергу, добробуту малозабезпечених верств населення. Можливо, “слуг народу” не бентежить доля виборців, бо більшість із них – власники автономного опалення?
Розуміючи всю повноту відповідальності за можливі непопулярні заходи, обласна державна адміністрація має рішучі наміри повторно звернутися до незаангажованих здорових сил в обласному політикумі з аргументацією своїх дій і просить мешканців області з розумінням поставитися до цього рішення. Ми ж, у свою чергу, вживатимемо усі можливі заходи для підвищення ефективності роботи комунальних підприємств, якості їх послуг, соціального захисту малозабезпечених, компенсації цінового тягаря населенню шляхом державних субсидій, підвищення рівня реальної заробітної плати. Іншого виходу немає.
В.М.АСАДЧЕВ,
голова обласної державної адміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]