- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Загомоніла Шар-гора

Вихідці з села Приліпок – брати Павло та Віктор Матвієнки (відомі на Полтавщині особистості) – ініціювали встановлення на Шар-горі пам’ятника на честь древнього поселення. Козацька громада Полтавщини активно підтримала таку ініціативу й відтоді щорічно бере активну участь у козацькому святі, яке проходить під егідою управління культури і туризму облдержадміністрації.
Нинішнє видалося напрочуд вдалим і багатолюдним. Воно вабило око барвистим розмаїттям українського та козацького вбрання, заряджало надзвичайно потужною енергетикою української ментальності, що акумулювалася тут століттями, дарувало радість спілкування з виконавцями українських пісень та фольклору з числа аматорських колективів Полтави, Кременчука, Козельщини. Народна артистка Слобожанщини Наталя Май зі своїми доньками також завітала на свято. Козацька паланка народного ансамблю пісні та танцю “Славутич” із Кременчука писали грамоту, але не турецькому султану, а учасникам свята. Козацьке об’єднання “Спадкоємці Богдана Хмельницького” під керівництвом голови Василя Басаргіна підготувало театралізоване дійство, що справило незабутнє враження на глядачів. Адже вони мали змогу побачити бій козаків з татарами, які увірвалися до українського села. Сценою для театру бойових дій слугувала Шар-гора. Навіть молодята після реєстрації шлюбу прямували весільними кортежами на славетну гору.
Тож свято стало вдалим приводом для спілкування українців у дружньому колі – щоб поринути в спогади козацької минувшини, щоб відчути себе нащадками славних пращурів і продовжувачами їхніх традицій. Як сказав присутній на святі голова облдержадміністрації Валерій Асадчев: “Сюди корисно привозити тих, хто не хоче бачити становлення нашої української держави. Це історична гора. Завдання нашого покоління – відтворити цю велику історію, де починає свої витоки Київська Русь. Це завдання для козацької громади. Я переконаний, що з кожним роком Шар-гора буде все більш людною, тому що тут справді починалася наша історія”.
Print Friendly, PDF & Email [1]