- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина

“Природно, коли громадяни держави проживають у середовищі, яке відображає їхню національну історію та культуру, – висловив свої переконання  історик Віктор Ревегук. – Нині ж багато видатних імен нашого краю не відображені в топоніміці”. На Полтавщині не побачиш вулиці Мазепи, Міхновського, Петлюри, Липинського, Стешенка. Але налічується 256 вулиць Леніна, 58 – Кірова, 56 – Щорса, 53 – Чапаєва, 52 – Калініна.
Депутат міської ради Ганна Кіященко констатувала, що такі назви були свого часу засобом насаджування комуністичної ідеології, і вони потребують змін. Але для цього треба відпрацювати законодавчий механізм. Голова громадської організації “Українська справа” Віктор Стеблянко переконаний, що багато коштів на це не потрібно і можна обійтись без незручностей для населення. Учасники “круглого столу” підготували відозву до депутатів місцевих рад, міських, селищних, сільських голів та громадськості Полтавщини із закликом активно включитися в процеси увіковічення імен національних героїв.

Свято писанки розширює коло

П’ятий рік поспіль проходить театралізоване дійство “Воскресни, писанко!” на базі районного Будинку культури в Карлівці. Умільці з Гадяча, Пирятина, Чутового, Диканьки, Машівки, Опішні цьогоріч брали участь у розширеній виставці народних ремесел, серед яких найпочесніше місце займала писанка – керамічна, виготовлена з лози, за принципом пап’є-маше, з гіпсу та вирізьблена з дерева. До речі, найбільша дерев’яна писанка виставки виготовлена Віктором Фурманом, головою Полтавського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженим працівником культури, який є куратором цього свята. Він презентував на заході й персональну виставку – 50 творів традиційної полтавської тригранно-виїмчастої різьби (ковші, тарілі, кухонні дошки, декоративні пласти та ложки, портрет письменника Панаса Мирного).
Кращі вироби декоративно-вжиткового мистецтва були показані у творчих майстернях: писанкарство, гончарство, лозоплетіння, бісероплетіння, вишивка.
Ведуча свята Лариса Гаврилова розповіла про незабутнього писанкаря, вчителя Ігоря Ніколаєвського, відмінника народної освіти, члена Спілки майстрів народного мистецтва України. Саме завдяки йому і було засноване це щорічне свято.

Поетичний конкурс медиків

В  облпрофраді відбулася презентація книги “Повіки слався, жінко!”. В ній подано твори сорока трьох авторів, медиків за професією, а за станом душі – ліриків. А зібрав їх поетичний конкурс, оголошений обласною організацією профспілки працівників охорони здоров’я, яку очолює Олександр Кувічка.
На презентацію обласний галузевий комітет профспілки запросив учасників творчого конкурсу, їхніх друзів, колег. Конкурсантів тепло вітали заступник голови облдержадміністрації Надія Мякушко, начальник управління охорони здоров’я Віктор Лисак, автор проекту Олександр Кувічка.
Переможцем конкурсу визнано Людмилу Решетченко – фармацевта центральної районної аптеки љ 22 із Диканьки.

Портрет земляка на конверті

З нагоди 250-річчя від дня народження нашого земляка Василя Капніста УДППЗ “Укрпошта” видала конверт із оригінальною маркою та провела погашення спеціальним пам’ятним штемпелем (художник Георгій Варкач).
На жаль, не обійшлося без помилки: на ювілейному штемпелі день та місяць народження поета подано за старим стилем.

Print Friendly, PDF & Email [1]