- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Велика Вітчизняна: історія, подвиг, пам’ять

Голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови облдержадміністрації  Андрій Баранов, Полтавський міський голова Андрій Матковський, депутати рад різних рівнів, представники ветеранських організацій,  духовенства та політичних партій поклали до підніжжя меморіалу Солдатської слави вінки, гірлянди з квітів, букети. Після невеликого концерту всіх пригощали солдатською кашею.
Протягом дня в усіх куточках обласного центру проходили святкові концерти, підсумком яких стала велика святкова програма на Співочому полі Марусі Чурай у парку Перемоги. А ввечері  небо над Полтавою осяяв святковий феєрверк.
***
Напередодні в. о. голови облдержадміністрації Іван Близнюк та заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов привітали ветеранів Великої Вітчизняної війни з Днем Перемоги та вручили державні нагороди. Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено голову літературної студії “Голос ветерана” Полтавського міського клубу ветеранів, учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни Марію Георгіївну Максименко, орденом “За заслуги” ІІІ ступеня – професора кафедри факультетської терапії Української медичної стоматологічної академії, учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни Максима Андрійовича Дудченка, орденом “За заслуги” ІІ ступеня – голову Полтавської обласної організації інвалідів війни та Збройних сил, учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни Івана Яковича Лантуха.
Вітання від Президента України Віктора Ющенка з нагоди Дня Перемоги вручили кавалеру чотирьох медалей “За відвагу” Олексію Яковичу Левченку. Чергове військове звання генерал-майора отримав Василь Максимович Ірхін.
Після урочистостей в облдержадміністрації Іван Близнюк відвідав Героя Радянського Союзу Кузьму Павловича Нездолія і передав йому вітання від Президента України Віктора Ющенка з нагоди Дня Перемоги.
***
У Кременчуці шанують  священну традицію – в День Перемоги  приходити до могил  загиблих у роки Великої Вітчизняної, щоб покласти квіти й віддати данину шани за їхній подвиг. Біля меморіалу «Вічно живим» відбувся мітинг-реквієм «Серце, 45-й пам’ятай!». Ветеранів Великої Вітчизняної війни, всіх учасників мітингу з Днем Перемоги привітав міський голова Кременчука Микола Глухов.
Міський краєзнавчий музей  запросив кременчужан на  унікальну виставку «Зброя Перемоги», яку підготували магазин стендового моделювання та обласний військовий ліцей. Роботи моделістів Кременчука, Комсомольська та Полтави є копіями радянської та американської зброї часів війни.
Книгу «Живи, пам’ять»  із серії  «Літопис Великої Вітчизняної війни» презентувала Лідія Шаткова.
У День Перемоги кременчуцькі перевізники надали ветеранам війни право безкоштовного проїзду. А  25 інвалідів і учасників Великої Вітчизняної, котрі мешкають у віддалених районах міста, до свята отримали довгоочікувані телефони.
***
У Лубенському районі 7 травня пройшов легкоатлетичний пробіг пам’яті, маршрут якого проліг селами Засулля, Піски, Березоточа, Вовчик, Снітин. Учасники пробігу – студенти Лубенського лісотехнічного коледжу.
Завершився пробіг біля братської могили у селі Шеки. Тут відбулося урочисте перепоховання останків восьми воїнів – бійців та офіцерів Південно-Західного фронту, які загинули у роки війни. Останки воїнів виявили пошуковці  краєзнавчого загону, яким керує Микола Гаєць.
У рамках святкування 63-ї річниці Великої Перемоги у селі Березівка відбувся факельний похід молоді до пам’ятника воїну-визволителю, а в райцентрі була відкрита меморіальна дошка письменнику-фронтовику Петру Лубенському.
***
Окрасою святкової колони у Миргороді були муніципальний та військовий духові оркестри. У парадному строю до “Вічного вогню” та монумента Слави прийшли воїни місцевого гарнізону.
Разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни та їхніми нащадками крокував зведений загін відродженого на сучасних засадах Миргородського козачого полку.
Учасників святкування, усіх миргородців з Днем Перемоги привітали міський голова Олександр Паутов, голова райдержадміністрації Леонід Яринич, представники трудових колективів та громадськості міста.
За доброю традицією у святкових заходах з нагоди річниці Перемоги взяли участь відпочиваючі миргородських санаторіїв з усіх куточків України.
***
У Великобагачанському районі заздалегідь пройшли комплексні медичні огляди учасників та ветеранів Великої Вітчизняної війни, інвалідів війни, вдів загиблих у роки війни і померлих учасників бойових дій, а це близько трьох тисяч осіб. Водночас були обстежені побутові умови, в яких проживають учасники та ветерани війни, надана необхідна допомога. Кожний ветеран до свята за рахунок виконавчих комітетів сільських та селищних рад району отримав продуктові набори чи матеріальну допомогу.
У святкові дні в кожному населеному пункті району пройшли урочисті мітинги. У райцентрі ж відбулася традиційна районна спартакіада допризовної молоді. А 9 травня ветерани війни, представники органів влади, молодь, громадськість селища зібралися на урочистості біля пам’ятника Невідомому солдату. До підніжжя пам’ятника лягли гірлянди квітів. Молодь привітала учасників Великої Вітчизняної війни. Увечері на районному стадіоні “Колос” відбулося мистецьке свято.
***
У Шишаках у переддень свята Великої Перемоги за традицією зібралася за святковим столом “Рота шишачан”. Це мешканці району, які в далекому 1943 році були призвані на захист рідної землі, і так склалося, що й Вітчизну боронили в одному строю. Уже 63 роки ветерани Шишацького району бережуть традицію напередодні Дня Перемоги збиратися разом. І цього року вони згадували важкі бої, пом’янули тих, кого вже немає поряд.
8 та 9 травня урочистості з нагоди 63-ї річниці Великої Перемоги відбулися у райцентрі. Учасники та ветерани війни, школярі, громадськість пройшли пішою ходою від центру селища до пам’ятника Невідомому солдату, там була зачитана Книга пам’яті Шишацького району, відбувся концерт.
***
Урочистості з нагоди Дня Перемоги відбулися в усіх містах і селах Полтавщини.

Print Friendly, PDF & Email [1]