- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Піймав на гачок … рибалку

У Кобеляках вранці того дня накрапав дощ, і Віктор Баранов знав, що риболовля не вдасться. Але на роботу йти аж на п’яту вечора, тому вирішив-таки позакидати вудку. Передчуття не підвело: за півдня вловив лише дріб’язок. Навколо не було нікого, дощ сильнішав і клювати взагалі перестало. Тож Віктор зібрав речі й поїхав велосипедом уздовж берега додому. Метрів через 300–-400 звернув увагу на самотню вудочку на березі. “Де ж рибалка?”. Та зовсім близько від берега, дуже крутого і високого, на поверхні води без ознак життя побачив людину.  Спускатися до річки було ризиковано, глиняний берег під дощем намок і був дуже слизьким. “Я спочатку почав шукати якусь палицю, щоб дотягнутися до потопаючого, – згадує Віктор Баранов. – Та нічого не знайшов”.
А потерпілого течією віднесло вже метрів на чотири. Зволікати не можна. Тоді Віктор схопив вудочку, зайшовши по коліна у воду, і закинув гачок. “Я добре розумів, що іншої спроби не буде, бо ліска вже просто не дістане”. Гачок одразу зачепився за комір куртки. Віктор обережно підтягував потерпілого до берега, а коли наблизив, то схопив нещасливця за руку, перевернув на спину й упізнав 54-річного Геннадія Калініченка, який часто рибалив у цих місцях. Геннадій був живий. Він відкрив очі й намагався щось сказати.
Віктор почав витягувати потерпілого на берег. Але витягти людину в намоклому одязі й усього перемазаного глиною не зміг. До того ж ноги прогрузали в слизьку глину й сповзали до води – у пастці могли опинитися вдвох. Тож щосили почав кликати  на допомогу, але навколо – жодної душі. “Так і до ранку можна було просидіти, – згадує Віктор. – Генку я трішки помасажував, щоб вода вилилася із нього, а потім його почало страшенно трусити, адже він добряче замерз у крижаній воді”.
Треба було негайно бігти за допомого
ю. Залишивши Геннадія у безпечному місці, сам помчав до найближчих будинків. Поблизу одного з дворів він побачив автомобіль та двох чоловіків. Михайло Котенко та Анатолій Бідняк, почувши про біду, одразу викликали “швидку допомогу” і разом поспішили до берега. Утрьох ледь витягли потерпілого з води, а за хвилин 15 під’їхали медики.
Води у легенях потерпілого лікарі не виявили, а ось переохолодження організму було значним. За словами медиків, чоловік був у стані алкогольного сп’яніння. Працівникам “швидкої” Геннадій Калініченко знайомий давно. Чоловік уже неодноразово потрапляв до лікарні. Юлія, жінка потерпілого, розповіла: “У Геннадія, мабуть, дуже відповідальний янгол-охоронець. Чоловік і на машині, й на мотоциклі колись розбивався, і на морозі замерзав… Я щиро вдячна за те, що його врятували і цього разу”.
Про даний випадок головне управління МНС України в Полтавській області дізналося з клопотання голови Кобеляцької районної ради Володимира Жукова про відзначення  мешканця Кобеляк Віктора Баранова за мужність під час врятування життя людини.
Print Friendly, PDF & Email [1]