- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Про залишки коштів і земельні питання

Зокрема, про використання коштів, що надходять до місцевих бюджетів у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів на початок поточного року становили більш ніж
16 млн грн, у той час як деякі регіони мають гостру потребу в фінансуванні заходів із раціонального використання захисту земель, створення та вирощування лісонасаджень, укріплення берегів водосховищ, річок, інших водойм, ремонту гідротехнічних споруд, залуження земель багаторічними травами тощо.
 Ще минулого року обласна рада затвердила Положення про порядок використання цих коштів, розіслала його міським і районним радам з рекомендацією підготувати та ухвалити такі ж документи. Минув рік, але деякі місцеві ради так цього й не зробили, тому кошти практично не використовують. За інформацією головного фінансового управління області, найбільші залишки на початок року мали місто Комсомольськ, Полтавський і Кременчуцький райони. Координаційна рада вкотре рекомендувала органам місцевого самоврядування виправити ситуацію з метою ефективного та своєчасного використання наданих їм цільових коштів.
Ще два питання, заслуханих під час пленарного засідання Координаційної ради, стосувалися порушень законодавства про природно-заповідний фонд і надання земель в оренду. Щодо першого, то прокуратурою області виявлено чимало серйозних порушень, які  стали можливими саме через бездіяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Такі порушення встановлено на територіях міст Полтави та Комсомольська, Гадяцького, Глобинського, Диканського, Зіньківського, Котелевського, Кременчуцького, Лохвицького, Лубенського, Миргородського, Полтавського, Пирятинського, Семенівського, Шишацького, Хорольського, Чутівського районів.
Щодо іншого питання, то плата за землю є одним із суттєвих доходів місцевих бюджетів. Однак стан обліку землі, який існує нині в області, приводить до великих втрат місцевих бюджетів. За даними обласного управління земельних ресурсів, станом на 1 січня 2008 року в області було проінвентаризовано лише 39,1% земель населених пунктів і 31,5 % земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Така ситуація викликає серйозне занепокоєння Державної податкової адміністрації України в Полтавській області, тому податківці звернулися до обласної ради з проханням надати допомогу в усуненні порушень, які допускають при наданні земель в оренду, а також звернути увагу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на своєчасність оформлення та перегляд договорів оренди землі з врахуванням збільшення мінімального розміру орендної плати за землю в поточному році.
Після розгляду всіх запланованих питань учасники виїзного засідання відвідали ХК “АвтоКрАЗ”, генеральним директором якого є депутат обласної ради Сергій Сазонов.
Print Friendly, PDF & Email [1]