- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Між молотом і ковадлом чиновницької сваволі

Як йдеться у повідомленні НСЖУ, при наполяганні голови міська рада затвердила нові правила акредитації журналістів, які всупереч законодавству передбачають “огляд і перевірку фото-, аудіо- та відеоапаратури, в особливих випадках – огляд журналістів”. Після критичного сюжету журналістки Наталії Попової на телеканалі “САТ ПЛЮС” міський голова подав позов з вимогою відшкодування 100000 грн. Посадовець не крився, що головною метою цього позову є “покарання” журналістів. Апеляційний суд відмовив йому в задоволенні позову.
Голова Роздільнянської районної ради Одеської області Ігор Сікачин своїм розпорядженням створив “редакційну колегію районної ради як дорадчого органу управління діяльністю газети “Вперед”. До складу цієї “редакційної колегії” увійшли – він сам, його заступник, десять голів постійних комісій райради та два працівники редакції. Після того редактору була спрямована вимога подавати на узгодження цій “колегії” всі матеріали про діяльність районної ради. Редакторка газети Тетяна Хамардюк виступила проти брутального запровадження цензури. При потуранні голови райрада створила спеціальну комісію, на засідання якої редактора викликали через дві години після смерті її матері, потім призначили засідання на дев’ятий день(!), а вже на сесії райради вимагали клястися на Біблії, оприлюднюючи свою зарплату.
З приходом на посаду міського голови Славути Хмельницької області Василя Сидора міськрада перетворила редакцію газети “Трудівник Полісся” у комунальне підприємство, зобов’язала редактора укласти контракт з міським головою. Своїми рішеннями рада порушує права трудового колективу редакції, редактора, законодавство, але міський голова цим не переймається, адже рада знайшла кошти для фінансування приватного видання для висвітлення своєї діяльності.
Всього до списку НСЖУ занесено 15 душителів свободи слова. Безумовно, він не є повним. “Зоря Полтавщини” також вміщувала публікації про те, як журналісти місцевих ЗМІ опинилися між молотом і ковадлом чиновницької сваволі. І можна напевне сказати, що на Полтавщині також є душителі свободи слова. Від влади. Їхні імена будуть обов’язково оприлюднені.
Також Національна спілка журналістів України звертає увагу високопосадовців держави, правоохоронних органів, суддів на оприлюднені кричущі факти порушень Конституції і законів України, міжнародних зобов’язань. Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко підкреслює: “Цей список оприлюднюємо не лише у нашій державі, а й передаємо до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту й інших структур, щоб там вирішували, запрошувати цих чиновників на різні міжнародні заходи, чи не пускати їх на свій поріг.
НСЖУ буде і в подальшому забезпечувати юридичну та інші види підтримки журналістів відповідно до Закону України “Про професійних творчих працівників та творчі спілки”.
Print Friendly, PDF & Email [1]