- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Голгофа українського народу

Місцевими матеріалами її доповнили працівники краєзнавчого музею, адже, як зазначив заступник директора музею з наукової роботи Володимир Мокляк, Полтавщина – одна з областей, які найбільше постраждали від спланованої більшовицьким режимом акції винищення мільйонів українців. Сьогодні уже складено списки 37 тисяч загиблих від Голодомору за свідченнями земляків та віднайденими документами. Один із таких – пожовклий від часу великий зошит із записами актів смерті 1932–33 років Куріньківської сільради Чорнухинського району – присутнім продемонстрував голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Там засвідчено, що 1932 року померло 72 особи, а 1933-го – 240. Абсурдно звучать записані в ньому причини смерті, де часто повторюється: "старческая мораль". Хтось придумав один із діагнозів – "старечий маразм", а він був незрозумілий для селян. Один із прикладів: від "старческой морали" померла і 52-річна Олена Юхименко…
Керуючий Полтавською єпархією УПЦ (КП) єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, згадуючи події Страсної П'ятниці, коли було розіп'ято Ісуса Христа, про Голодомор сказав, що то була Голгофа українського народу, який знищували, а він щоразу воскресав, бо є глибоко віруючим народом.
Під час відкриття виставки прозвучали "Дума про Голодомор" заслуженого художника України Івана Новобранця та вірш лауреата конкурсу "Нові імена України" Маргарити Лишко у виконанні переможця обласного конкурсу читців "Славетні імена Полтавщини" Валерії Дацько.
Виставку першим відвідувачам представила старший науковий співробітник науково-дослідного відділу краєзнавчого музею Наталія Кузьменко. Тут, зокрема, можна побачити документи найвищих партійних і державних органів влади СРСР, серед яких – матеріали про введення режиму "чорних дощок", заборона поширювати інформацію про голод, закон про "п'ять колосків", введення паспортної системи разом із забороною виїзду за кордони України. Ці документи свідчать про свідомі дії організаторів Голодомору – Сталіна та його найближчого оточення в Росії і в Україні. Тут же представлено й списки померлих від голоду в різних районах Полтавщини та свідчення очевидців.
Print Friendly, PDF & Email [1]