- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Уміють працювати, тож є що показати

Полями і рядками гостей провів директор товариства, заслужений працівник сільського господарства України Віктор Микитченко. Він розповів, що вже четвертий рік “Вікторія Агроекспо” входить до складу ТОВ “Холдингова компанія “Агро-Альфа”, яке тільки на Полтавщині обробляє 56 тис. га землі, зокрема, в Гадяцькому, Зіньківському, Шишацькому районах. І про свій вибір Віктор Миколайович не шкодує, бо в особі холдингової компанії ТОВ “Вікторія Агроекспо” віднайшло надійного партнера й потужного інвестора. Тож за три роки співпраці результати мають відчутні. Приміром, вдалося значно оновити машинно-тракторний парк. Тільки цього року на придбання нової техніки витрачено 3,5 млн грн, придбали трактор Кейс МХ-310, американську 24-рядну сівалку для технічних культур “Кінзу”, сівалку для ранніх зернових і зернобобових культур та ріпака “Грін-Плей”, два трактори МТЗ-1025, роздавач кормів “Тріолет”, з допомогою якого можна відгодовувати близько 1500 голів ВРХ.
– Такий набір техніки значно полегшує виконання технологічних процесів. Наприклад, сівбу ранніх ярих зернових на площі більше 1000 га ми провели всього за 4 дні, а до травневих свят плануємо повністю завершити посівну кампанію, – розповідає Віктор Микитченко.
Варто додати, що це сільгосппідприємство вже два роки має статус насіннєвого господарства, тож посівний матеріал здебільшого власного виробництва. Стосовно ж кукурудзи, то тут надають перевагу гібридам фірми “Піонер”, які позитивно зарекомендували себе ще торік, давши на круг по 80–100 ц/га в сухому зерні. Що ж до структури посівів, то в її основі – зернові культури. Озиму пшеницю посіяли на площі 1358 га, по 500 га відвели під ярий ріпак і ячмінь, більш як 1000 га займають однорічні й багаторічні трави. Всього ж у товаристві обробляють 6,5 тис. га земель, що знаходяться на території трьох сільських рад і 11 населених пунктів.
ТОВ “Вікторія Агроекспо” надає роботу майже 400 селянам.
Значна увага приділяється соціальній сфері. Як розповів Великоперевізький сільський голова Володимир Калін, між керівництвом товариства й сільською радою налагоджена плідна співпраця. Зокрема, “Вікторія Агроекспо” закупила спортивну форму для місцевої футбольної команди “Псел”, постійно безкоштовно надає автобус для участі у спортивних змаганнях. Сільгосппідприємство також обслуговує сільський водогін, а взимку допомагає розчищати дороги. Торік агропідприємство подарувало дитсадку пральну машину та фінансувало виготовлення технічної документації на будівництво теплогенераторної для сільського будинку культури. Аналогічну допомогу надає товариство й двом іншим сільським радам. Так, торік за безпосередньої фінансової підтримки господарства виконано ремонт у дитсадку та школі села Ковердина Балка, постійно надається допомога в підвезенні дітей до шкіл, організації туристичних чи інших поїздок, придбанні новорічних подарунків.
У центрі уваги керівництва “Вікторії Агроекспо” й багатодітні сім’ї, де виховується по 5–6 дітей. Зокрема, родині Івана Русанюка допомогли з придбанням житлового будинку, а сім’ї Василя Волоса придбали корову.
У сільгосппідприємстві функціонує п’ять молочнотоварних ферм, де утримують високопродуктивне поголів’я ВРХ породи чорно-ряба та українська червоно-ряба молочна. Приміщення для утримання корів обладнані молокопроводами, а нині встановлюється ще й холодильне обладнання, що передбачає закритий цикл молоковиробництва. Тут працює 27 доярок. Серед кращих головний зоотехнік Ольга Фролова назвала Ольгу Кухаренко та Галину Самохатку, які торік отримали по 5600 кг молока на фуражну корову, Ірину Крутько – надоїла від своїх підопічних по 5400 кг.
Доглядають молодняк Марія Капцаш, Ольга Данило, Аліна Вигівська. Їм допомагають Микола Коверда, Іван Русанюк та інші.
У ТОВ “Вікторія Агроекспо” притримуються стратегії розвитку тваринництва, такі ж плани і в ТОВ “Холдингова компанія “Агро-Альфа”. З перспективами холдингу ознайомив присутніх генеральний директор “Агро-Альфи” Олег Кобзуненко: “Наша компанія перебуває в постійному русі. Щорічно значно збільшується як кількість оброблених земель, так і чисельність утримуваного поголів’я худоби. На даний час ми працюємо в Полтавській та Чернігівській областях, маємо напрацювання щодо обробітку землі в Житомирській області. Виробничий потенціал холдингу надзвичайно високий, нам під силу обробляти 300 тисяч гектарів орного клину, що, власне, і є в наших найближчих планах. А ще – плануємо збільшити дійне стадо до 32 тисяч голів”.
Оглянувши добре оброблені поля ТОВ “Вікторія Агроекспо”, побувавши на тваринницьких фермах і в тракторній бригаді господарства, представники Чернігівської й Житомирської делегацій переконалися в ефективності методів господарювання та висловили надію на те, що співпраця між їхніми господарствами та холдинговою компанією буде розширюватися й поглиблюватися.

Print Friendly, PDF & Email [1]