- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вирішальне питання для “Вирішального”

З початком проведення реформ в АПК всі землі довкола Вирішального розпаювали. Лише працівники державного дослідного господарства залишилися ні з чим, адже землі державної власності розпаюванню не підлягають.
Бажаючі обробляти  вирішальницькі поля були, та коли дізнавалися, що земля державна, тільки їх і бачили. Адже виробникові для успішного ведення справи потрібна довгострокова гарантія.
– Земля п'ять років не обробляється, п'ять років люди не отримують заробітної плати – такі наші реалії, – розповіла Вирішальненський сільський голова Людмила Разумовська під час зустрічі з головою Лохвицької районної ради Володимиром Борисенком та депутатом обласної ради Валерієм Пархоменком, вихідцем із Лохвицького району. – На сьогоднішній день заборгованість по зарплаті складає близько двохсот тисяч гривень. Крім того, не сплачуються внески до Пенсійного фонду, ці роки не зараховуються до трудового стажу. Та невже наш комбайнер гірший за свого кума з сусідньої Корсунівки, де люди вже давно отримали земельні паї?!
Селяни у Вирішальному виживають хто як може. Роботи немає. Понад 250 чоловік, які не мають можливості виїхати на заробітки, перебувають на обліку в районному центрі зайнятості. Живуть за рахунок підсобного господарства, майже кожна сім'я утримує корову. Через це у Вирішальному виник дефіцит пасовищ і сіножатей. Але низька закупівельна ціна на молоко – 1 гривня 40 копійок за літр – зводить важку працю нанівець. Минулого року терпець у селян увірвався – сільський голова каже, що селяни від безвиході були готові перекрити залізничну колію…
Єдиним порятунком для села могло бути лише роздержавлення земель дослідного господарства і подальше їх розпаювання.
– Державні землі розпаюванню не підлягають, тому, аби допомогти людям отримати земельні паї, ми пішли неординарним шляхом, – розповідає голова Лохвицької районної ради Володимир Борисенко. – Спеціально для цього при Вирішальненській сільській раді створили комунальне підприємство. До нього прийняли 850 чоловік – усіх, хто має право на земельний пай. Наступним етапом після передачі земель комунальному підприємству буде їх розпаювання.
Нині документи знаходяться в обласному відділі земельних ресурсів на етапі проведення технічної експертизи. Це, так би мовити, останній рубіж, що відділяє селян від довгоочікуваного розпаювання земель дослідного господарства. Тим часом, аби земля й далі не заростала бур'янами, почали шукати господарника, який би взявся фактично "підняти "вирішальненську" цілину".
– Серед трьох претендентів на оренду цих земель депутати районної ради віддали перевагу ТОВ "Максимко", – продовжує Володимир Борисенко. – Одним із основних факторів стало те, що товариство взяло на себе зобов'язання профінансувати виготовлення технічної документації з розпаювання земель. Але земля передана лише до моменту отримання державних актів. Потім угоди втрачають силу, і люди самі вирішуватимуть, кому здавати в оренду свої наділи.
На сьогоднішній день ТОВ "Максимко" вже обробило поля у Вирішальному. Втім, до кінця проблему не вирішено, адже, на думку голови Вирішальненської сільської ради Людмили Разумовської, нині триває розбазарювання майна дослідного господарства.  
– Сьогодні у провадженні державної виконавчої служби  району – описування майна господарства з тим, щоб погасити людям заборгованість по заробітній платі, – говорить Людмила Миколаївна. – Але обурює те, що продається воно за безцінь. Скажімо, великий свинокомплекс, до складу якого входять  шістнадцять будівель, продали всього за 89 тисяч гривень. Розпродали майно двох тракторних бригад і автопарку. "Дякуючи" виконавчій службі, наша сільська громада залишилася зовсім без техніки. Сільська рада хотіла купити для комунальних потреб автомобіль, трактор із причепом, іншу техніку. Направляли у виконавчу службу листи з проханням дати можливість узяти участь у торгах на рівних умовах із іншими учасниками. Але на аукціон ми так і не потрапили. І що тепер залишається робити сільській раді, на території якої проживає більше трьох тисяч чоловік?!
Натомість начальник відділу державної виконавчої служби Лохвицького району Євген Литвин запевняє, що виконавча служба не має відношення до оцінки і продажу майна дослідного господарства.
– Якщо говорити про дослідне господарство "Вирішальне", там був накладений арешт на майно, не задіяне у виробничій діяльності, а також на розукомплектоване майно, про що є відповідна довідка підприємства, – пояснив він. – Оцінку і продаж майна виконавча служба не проводить. Для цього залучаємо інші комерційні, приватні або державні структури. А чим інакше гасити заборгованість по зарплаті людям, якщо немає ні виробництва, ні обігових коштів?
– Утім, повернути селянам віру в завтрашній день можуть державні акти на землю, – вважає голова Лохвицької районної ради Володимир Борисенко. – І наше завдання – допомогти їм у цьому. Ми захищатимемо  їхні інтереси від недбайливих інвесторів, потурбуємося, щоб цю землю обробляли ефективні підприємці, які дадуть людям роботу і достойну заробітну плату.
  Якнайшвидшому вирішенню цього питання під час зустрічі у Вирішальному пообіцяв посприяти і депутат обласної ради Валерій Пархоменко.

Print Friendly, PDF & Email [1]