- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Збір сміття по-європейськи

Не секретом є й те, що зі сміттям у повітря потрапляє велика кількість шкідливих речовин. Не задовольняє кременчужан і той непривабливий вигляд контейнерів для збирання сміття, який можна спостерігати майже в кожному дворі багатоповерхівок. Разом із тим існує позитивний досвід Миргорода, де успішно здійснюється програма роздільного збирання побутових відходів, а науковці вже мають цілу низку нових високоефективних пропозицій щодо їх перевезення, утилізації та знешкодження.
Тож, досконало вивчивши все це в комплексі, фахівці відповідних структур Кременчука розробили власну програму, метою якої є удосконалення системи управління поводження з твердими побутовими відходами, впровадження якої розраховано на п’ять років. На першому етапі планується запровадити європейську практику збирання твердих побутових відходів. На спеціальних майданчиках передбачено встановити окремі контейнери для збирання полімерних відходів, скла, паперу та змішаних відходів. Першими до інновацій звикатимуть мешканці центральної частини міста та селища Молодіжного. Планується також придбати два імпортних автомобілі-сміттєвози з місткістю кузова 52 куб. метри.
На другому етапі розпочнеться будівництво заводу з переробки сміття та встановлення лінії із сортування твердих побутових відходів. Планова продуктивність лінії становитиме 50 000 тонн на рік. Введення її в експлуатацію дозволить виділяти з твердих побутових відходів до 96% вторсировини, придатної для подальшої переробки. Також значно зменшаться земельні площі, виділені під смітники, і збільшиться термін їхнього існування. В результаті впровадження такої програми в Кременчуці буде створено сучасну ефективну систему санітарної очистки та поводження з твердими побутовими відходами, встановлено належний контроль за полігоном по захороненню твердих побутових відходів. Все це дозволить стабілізувати й значно поліпшити сучасний екологічний стан території міста та навколишніх населених пунктів і запобігти шкідливому впливу на довкілля та здоров’я людей.
Коментуючи ухвалення сесією міської ради зазначеної програми, міський голова Микола Глухов, зокрема, сказав, що її реалізацію буде здійснено за рахунок місцевого та державного бюджетів, можливо, із залученням іноземних інвестицій. Наразі такі переговори ведуться з німецькими партнерами.

Print Friendly, PDF & Email [1]