- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Посівна стартувала дружно

Тиждень тому агроформування розпочали сівбу ярих ранніх зернових і зернобобових культур, у яку вже включилася половина господарств району. Одними з перших розпочали посівну кампанію ТОВ “Шедієве”, ТОВ “Востокстройгаз”, ПП “Лавіта”, ФГ “Довіра”. Всього під ранні ярі культури в районі планують відвести понад 8 тис. га, нині вже засіяно приблизно четверту частину прогнозованих площ.
– Інвестори, які працюють у нашому районі, господарюють ефективно, обробляють землі за відповідними технологіями сільгоспвиробництва. Господарства забезпечені всім необхідним для проведення весняно-польових робіт, – розповідає начальник управління агропромислового розвитку Новосанжарської райдержадміністрації Володимир Сальний.
Орний клин ПП “Лавіта” становить більше 1000 га. А десять років тому починали з 17 га, згадує засновник підприємства Віктор Клюшник: “Щороку ми збільшуємо орендовані площі. Ось і цьогоріч до нас приєдналося сто пайовиків. Є бажаючі укласти угоди з “Лавітою” і з 2009 року”. А чому б і не укладати? Адже в приватному підприємстві належним чином розраховуються за оренду землі. Торік виплачували 2% від вартості паїв, а з 2008-го – уже планують 5%.
Віктор Анатолійович Клюшник за фахом інженер-механік, а його дружина Тамара Миколаївна – економіст-бухгалтер, засновник СФГ “Чумачка”. Відтак ці два господарства й господарюють як одне ціле. Пішов батьківським шляхом і син Володимир. Лікар за освітою, він повернувся до рідного села, до землі-матінки.
Зараз на полях зазначених сільгосппідприємств у розпалі посівна кампанія. Вологу вже закрили, виконали й прикореневе підживлення озимих культур. У структурі посівів тут надають перевагу пшениці, кукурудзі, сої і соняшнику. Посівний матеріал – зерно елітне або І репродукції, адже господарство в поточному році планує отримати статус насінгоспу. Нещодавно придбали машину для калібрування насіння. Машинно-тракторний парк господарства щорічно поповнюється новими тракторами, причіпним обладнанням. Є у “Лавіті” й, так би мовити, підсобні промисли: свинарство (молодняком забезпечили потреби чи не всього району), вівчарство, мають також пилораму.
– Ми хочемо сказати добре слово про всіх наших працівників, адже люди трудяться на совість, – наголошує Тамара Клюшник. – Особлива вдячність агроному Надії Лашко та нашим механізаторам.
Турбота про людей відчувається і в допомозі школі та дитсадку, ФАПу. А ще “Лавіта” й “Чумачка” ремонтують сільські дороги, розчищають лісопосадки, одне слово, дбають про благоустрій населених пунктів, де живуть, працюють і орендують земельні паї.

Print Friendly, PDF & Email [1]